Η κοινωνική πίεση που ασκείται πλέον μαζικά από τους πολίτες της Πάφου, αλλά και η αναγωγή του θέματος ως κύριο αντικείμενο όλων των συζητήσεων σχετικά με τουριστικά θέματα ή τη λειτουργία του αεροδρομίου Πάφου, καθιστά μια συμφωνία για επανέναρξη των δρομολογίων Πάφου – Αθήνας επιτακτική ανάγκη. Αυτό παραδέχονται οικονομικοί και άλλοι φορείς της Πάφου, οριοθετώντας την όποια εξαγγελία για το φθινόπωρο.
 
Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» ότι η αναγκαιότητα εξαγγελίας επανέναρξης των πτήσεων προς την Αθήνα από την Πάφο, μεγεθύνεται πλέον όχι μόνο λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά και εξαιτίας της τελευταίας ανακοίνωσης της ΕΤΑΠ με αφορμή τον αποκλεισμό του διεθνούς αεροδρομίου Πάφου από το δρομολόγιο προς Αθήνα και μετά την αύξηση των θερινών δρομολογίων των νέων Κυπριακών Αερογραμμών.
 
Όπως είναι γνωστό, οι πληροφορίες που διέρρεαν ήταν ότι η Πάφος θα εντασσόταν ενδεχομένως στο νέο πτητικό πρόγραμμα της νέας κυπριακής εταιρείας προς Αθήνα, ωστόσο η ανακοίνωση για την αύξηση των καλοκαιρινών δρομολογίων της προς την ελληνική πρωτεύουσα κατά πέντε ημερησίως, αφορούσε μόνο στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
 
«Το γεγονός αυτό», παραδέχεται η ίδια πηγή, «αν και επί της ουσίας δεν αφορούσε στην Πάφο, ούτε είχε να κάνει με οποιαδήποτε εμπλοκή μας στις όποιες διεργασίες, λειτούργησε ωστόσο ως επιπρόσθετη ισχυρή πίεση από την κοινωνία εις βάρος μας. Αντιλαμβανόμαστε το έντονο ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, για αυτό και εκτιμώ ότι το φθινόπωρο δεν μπορεί να παρέλθει χωρίς κάποια νέα συμφωνία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα επίπεδα της ζήτησης της εν λόγω πτήσης δεν πείθουν το κοινό για θέσεις περί μη ανταποδοτικότητας».
 
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαΐου ότι είναι σε εξέλιξη επαφές με διάφορους αερομεταφορείς για δρομολόγια που ενδιαφέρουν την Πάφο, φωτογραφίζοντας σαφώς το δρομολόγιο Πάφος-Αθήνα, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι δεν υπήρχε για το καλοκαίρι στον ορίζοντα ένδειξη κλειδώματος κάποιας συμφωνίας.
 
Πλέον, με το φθινόπωρο να είναι προ των πυλών, εκτιμάται ότι θα πρέπει να επιδειχθεί κάποια συγκεκριμένη κίνηση των οικονομικών και τουριστικών παραγόντων της επαρχίας προς επιβεβαίωση των όσων διέρρεαν στις αρχές της καλοκαιρινής σεζόν.