To Top
23:42 Παρασκευή
25 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κανένα σημάδι μετακίνησης από Ακιντζί
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Κανένα σημάδι μετακίνησης από Ακιντζί
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2017, 10:53 πμ

Η προκλητική αδιαλλαξία του Μουσταφά Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν άφησε οποιαδήποτε περιθώρια για την επίτευξη έστω και της ελάχιστης προόδου στις συνομιλίες. Γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από τη συνάντηση, δηλαδή ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, αλλά και που την ίδια ώρα δεν αφήνει πολλές ελπίδες για τη συνέχεια.

Μετά τις συνομιλίες, οι οποίες κράτησαν γύρω στις δυόμισι ώρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρκέστηκε να αναφέρει πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε καλό κλίμα.

Από τις τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν εμφανές ότι δεν έγινε κανένα βήμα προς τα εμπρός. Όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, «παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στις πλευρές». Άφησε πάντως να φανεί η δυσφορία του σ’ ό,τι αφορά την προσέγγιση της τουρκικής πλευράς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή ότι κάποια στιγμή «θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες όπως εκφράζονται και από την ε/κ πλευρά».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήγειρε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων πέριξ της Κύπρου μέσα από την έκδοση NAVTEX και την πραγματοποίηση ασκήσεων. Σημείωσε πως δεν μπορεί από τη μια να εγείρεται θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να γίνονται τέτοιες ενέργειες. Σημείωσε πως «δεν ωφελεί και δεν δημιουργεί το κλίμα που θα θέλαμε».

Όταν ρωτήθηκε για την απάντηση που έλαβε όταν έθεσε το θέμα των προκλήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποχαιρέτησε τους δημοσιογράφους και εισήλθε στο Προεδρικό. Αφήνοντας να φανεί πως από πλευράς Μουσταφά Ακιντζί δεν υπήρξε καμιά απολύτως απάντηση στο θέμα που έθεσε.

Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για τις έως τώρα συναντήσεις των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν και σήμερα τις συνομιλίες τους. Η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην απουσία του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο.

Πριν αναχωρήσει για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί προέβη σε δηλώσεις όπου έκανε λόγο για «ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς», δηλώνοντας πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να να δει την τουρκοκυπριακή «ως ισότιμη και ως εταίρο της» και όχι ως μειονότητα.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως εάν υπάρχει η θέληση είναι δυνατόν να υπάρξει ένα πλαίσιο λύσης σε δύο μήνες. Πρόσθεσε πως τόσο οι Ε/κ όσο και οι Τ/κ μπορούν να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον σε κλίμα ειρήνης, εφόσον η μια πλευρά σέβεται τα δικαιώματα της άλλης.

Αναφέρθηκε στη σημασία της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας και είπε πως δεν μπορεί να γίνονται συζητήσεις για ομοσπονδία στη λογική της πλειοψηφίας-μειοψηφίας, και πως οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν μια οντότητα με δύο πολιτικά ισότιμες πλευρές.

Είπε πως οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν για ακόμη πενήντα χρόνια και πρόσθεσε πως «είτε θα συμφωνήσουμε και μετά η "ΤΔΒΚ" θα καταστεί μέρος ενός ομόσπονδου συνεταιριστικού κράτους, ή εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό η ‘ΤΔΒΚ’ θα συνεχίσει στον δικό της δρόμο».

Καθυστέρηση λόγω της Μεράλ

Με καθυστέρηση μιας ώρας ξεκίνησε η συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, λόγω του τραυματισμού της συζύγου του Τ/κ ηγέτη Μεράλ Ακιντζί, η οποία, όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, υπέστη εξάρθρωση του αριστερού της ώμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κατεχόμενα, η κ. Ακιντζί τραυματίστηκε όταν έπεσε κάτω, ενώ βρισκόταν στο λεγόμενο προεδρικό.

Σύμφωνα με δήλωση του νοσοκομειακού γιατρού Μπουλέντ Ντιζνταρλί, η κ. Ακιντζί υπέστη εξάρθρωση ώμου.

 

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.