To Top
23:48 Παρασκευή
25 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
ΑΚΕΛ: Κόβουν κοστούμι για μη κομματικό υποψήφιο
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΕΛ: Κόβουν κοστούμι για μη κομματικό υποψήφιο
  21 Απριλίου 2017, 9:04 πμ  

Στα ψηλά δώματα της Εζεκίας Παπαϊωάννου όλοι είναι σφίγγες σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές. Οι προβληματισμοί άρχισαν εδώ και καιρό αλλά η επισημοποίηση των διαδικασιών θα αρχίσει από βδομάδας στην καθιερωμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος της Αριστεράς. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη συνεδρία συλλογικού οργάνου που θα σηματοδοτήσει και μια σειρά από διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε παγκύπριο συνέδριο περί το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου για την έγκριση του προεδρικού υποψηφίου με τον οποίο το κόμμα της Αριστεράς θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές του 2018. 
 
Το ζητούμενο για το ΑΚΕΛ είναι η επάνοδος στην εξουσία χωρίς παραπομπές όμως στη διακυβέρνηση Χριστόφια, είτε με επιλογή υποψηφίου είτε με πολιτικές προτάσεις που να θυμίσουν την προηγούμενη πενταετία την οποία δημοσίως υπερασπίζονται αλλά νιώθουν ότι προκαλεί ακόμη πολιτικό κόστος.
 
Κατ’ αρχάς θα αποφευχθεί η πρακτική που ακολουθήθηκε όταν επιλέγηκε ως προεδρικός υποψήφιος ο Δημήτρης Χριστόφιας. Τότε είχε τεθεί ενώπιον της κομματικής βάσης το όνομα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, που ήταν πρόεδρος της Βουλής και του Τάσσου Παπαδόπουλου για επανεκλογή στην προεδρία. Υπερίσχυσε στην κομματική βάση η επιλογή του κομματικού υποψηφίου και αυτή προτάχθηκε και στον μέχρι τότε εταίρο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να εξασφαλιστεί στήριξη στον Δ. Χριστόφια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
 
Το ΑΚΕΛ επιλέγει σε αυτή τη φάση να επανέλθει στην παλιά δοκιμασμένη διαδικασία της συζήτησης στο Πολιτικό Γραφείο, ακολούθως στην Κεντρική Επιτροπή που να καταλήξει σε εισήγηση με ένα όνομα προς την κομματική βάση. Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στην κομματική βάση, θα γίνει νέα συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή και επικύρωση σε παγκύπριο συνέδριο που χρονικά τοποθετείται περί το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Αποκλειστικό θέμα του συνεδρίου θα είναι οι προεδρικές εκλογές. Οι συζητήσεις στην Κεντρική Επιτροπή προγραμματίζεται να τερματιστούν μέσα Μαΐου.
 
Το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται ενοχλημένο από τον αποκλεισμό του από τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ενδιάμεσο χώρο και επισημοποιείται με την κοινή συνάντηση των πέντε ηγετών τη Δευτέρα, καθώς θεωρείται ως «ψηφοκουβαλητής» και όχι ισότιμος συνομιλητής σε μια διαδικασία για το κτίσιμο μιας ευρείας συνεργασίας.
 
Το γεγονός αυτό δεν αποθαρρύνει την ηγετική ομάδα που στρέφεται προς την κοινωνία των πολιτών και τη συγκρότηση κοινωνικών συνεργασιών σε μια προσπάθεια επανόδου στις κάλπες μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων που επέλεξαν στις τελευταίες αναμετρήσεις να μην προσέλθουν στις κάλπες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις 40 και πλέον χιλιάδες ψηφοφόρους της Αριστεράς που επέλεξαν την αποχή, χωρίς να έχει φανεί ότι κατευθύνθηκαν σε άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η δεξαμενή αυτών των ψηφοφόρων είναι, όπως αποφαίνονται στο ΑΚΕΛ, ικανή να αποδώσει οφέλη στο κόμμα τους και παρουσιάζονται αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη προκειμένου να έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
 
Στο ΑΚΕΛ εκτιμούν ότι προβλήματα συσπείρωσης παρουσιάζουν όλα τα κόμματα, ακόμη και εκείνα που προτάσσουν τους ηγέτες τους ως προεδρικούς υποψηφίους, εξού και πιστεύουν ότι με σκληρή δουλειά μπορούν να διασφαλίσουν ότι ο υποψήφιος που θα στηρίξουν θα είναι στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα και διλήμματα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν τεθεί ενώπιον του κόμματος της Αριστεράς.
 
Όσον αφορά στον προεδρικό υποψήφιο, ετοιμάζουν κοστούμι που όπως φαίνεται δεν έχει σχέση με όσα λέγονταν κατά την έναρξη της προεδρολογίας. Αναζητούν μια προσωπικότητα που να μπορεί να συσπειρώσει την εκλογική βάση της Αριστεράς και να είναι ικανή να προσελκύσει ψήφους και από άλλους χώρους που παρουσιάζουν αποσκιρτήσεις ψηφοφόρων. Η προοπτική για κομματικό υποψήφιο και δη τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ φαίνεται να μην είναι η προτεραιότητα παρά τα όσα λέγονταν όλη αυτή την περίοδο.
 
Ούτε και τα ονόματα στελεχών που συζητούνταν δημοσίως φαίνεται να έχουν προοπτική να πάνε παρακάτω παρά τα ερείσματα που έχουν στην εκλογική βάση του ΑΚΕΛ. Όπως για παράδειγμα το όνομα του τέως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Κατσουρίδη, την προοπτική του οποίου είχε αποκλείσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φ» ο ηγέτης του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
 
Προοπτική δεν αφήνουν ούτε για τον ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου. Το ζητούμενο, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές που αποφεύγουν επιμελώς την αναφορά στο όποιο όνομα, είναι μια νέα προσωπικότητα που να μπορέσει να δημιουργήσει δυναμική όπως ο Γιώργος Βασιλείου.
 
Τα ονόματα που συζητήθηκαν δημοσίως από τον πέραν της Αριστεράς χώρο, όπως του τέως Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, του πρώην προεδρικού υποψηφίου Σταύρου Μαλά, της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή, του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη βρίσκονται στο τραπέζι μεν αλλά αναζητείται κάτι πιο «φρέσκο» για να κάνει τη διαφορά στο πολιτικό σκηνικό, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν. 
 
Και το όνομα Γιώργου Λιλλήκα
 
Οι συζητήσεις γύρω από το όνομα του Γιώργου Λιλλήκα δεν έχουν κοπάσει στον χώρο της Αριστεράς, παρά τη συμμετοχή του στη συνάντηση των πέντε την προσεχή Δευτέρα, αφού πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του. Η παρουσία του στο οικονομικό φόρουμ στη Γιάλτα, όπου παρών είναι ο Άντρος Κυπριανού, πυροδότησε νέες συζητήσεις ότι οι δύο άντρες δεν αποκλείεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις Προεδρικές αν και προηγούμενες συναντήσεις δεν φαίνεται να απέδωσαν τα αναμενόμενα.
 

  Ανδρούλα Ταραμουντά   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.