Ρομάν Μπορίσοβιτς, Ρώσος τραπεζίτης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικών εταιρειών, τώρα πολιτικός ακτιβιστής με εστίαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Το 2015 εμφανίστηκε ως ειδικός σχολιαστής στο βρετανικό ντοκιμαντέρ From Russia With Cash (Από τη Ρωσία με ζεστό χρήμα). Οι δημιουργοί του, έχοντας στα χέρια τους αρκετό αποδεικτικό υλικό για την «έκρηξη» της αγοράς ακινήτων στο Λονδίνο, κινηματογράφησαν έναν υπό κάλυψη ρεπόρτερ που έπαιξε τον ρόλο υπουργού της ρωσικής κυβέρνησης για να δουν πώς οι μεσίτες εκεί αντιδρούσαν στα σχέδιά του να διαθέσει εκατομμύρια σε βρώμικο και κλεμμένο χρήμα για να αγοράσει υψηλής αξίας ακίνητα.

Μετά την εμφάνισή του σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο Μπορίσοβιτς δημιούργησε τον ιστότοπο ClampK.org (τα αρχικά του οποίου αντιστοιχούν στο Campaign for Legislation Against Moneylaundering in Property by Kleptocrats – Δηλαδή: Εκστρατεία υπέρ Νομοθεσίας που θα καταπολεμά το ξέπλυμα χρήματος στην αγορά ακινήτων από κλεπτοκράτες), και αφιέρωσε έκτοτε τη ζωή του σε αυτόν τον σκοπό. 

Στο πρόσφατο επίμαχο δημοσίευμα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, γνωστής με τα αρχικά OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), για τη διακίνηση αμφιλεγόμενων χρηματικών ποσών από την Κύπρο, με στοιχεία που έχουν διαψευστεί εδώ επίσημα, ο Ρώσος πρώην τραπεζίτης δήλωσε ότι ιστορικά το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος περνούσε από τις χώρες της Βαλτικής και από την Κύπρο – η οποία ανέκαθεν, πρόσθεσε, έπαιζε τον ρόλο του βασικότερου «αγωγού βρώμικων κεφαλαιακών ροών». 

Ο Μπορίσοβιτς, που φιλοξενείται από, και αρθρογραφεί σε μερικά από τα πιο σοβαρά και καταξιωμένα διεθνή ΜΜΕ, υπογράμμισε ακόμα ότι η αποσυναρμολόγηση (dismantling) αυτού του συστήματος θα έχει ολέθριες συνέπειες στην οικονομία των χωρών αυτών, κυρίως της Κύπρου και της Λετονίας. Όμως, πρόσθεσε, ενώ στη Λετονία η ζημιά έγινε πρωτίστως από Ρώσους και άλλους τραπεζίτες, στην Κύπρο «το πρόβλημα είναι εσωτερικής παραγωγής», δηλαδή ντόπιο.

«Οι Κύπριοι δικηγόροι, λογιστές και άλλοι διεφθαρμένοι διαμεσολαβητές, είναι αυτοί που έχουν καταστρέψει το οικονομικό σύστημα της χώρας εκ των έσω, και οι συμπατριώτες τους θα πρέπει να τους θεωρήσουν υπόλογους αυτών των προδοτικών ενεργειών».

> Λόγια σκληρά, και δυσάρεστα για εμάς. Που –δεν θα πω το κλασικό «εκθέτουν τη χώρα», αλλά– ανησυχούν κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Οι δηλώσεις, δεν φτάνουν. Οι έμπρακτές ενέργειες είναι η καλύτερη απάντηση. Δηλαδή η Κύπρος, που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για ανοχή (τουλάχιστον) στη διαφθορά, θα κλείσει στόματα μόνο εάν ηγηθεί η ίδια, δυναμικά και τώρα, για την πάταξή της, παντού. Και, εάν σημειώθηκαν παρεκτροπές και υπερβολές στην εκμετάλλευση ενός φαινομένου, που σίγουρα δεν είναι μόνο κυπριακό, να σταματήσουν άμεσα. Μπορεί;

«Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μονίμως ως επάγγελμα την “Σωτηρίαν της Πατρίδος”. Δι’ ό και αποφεύγουν επιμελώς να την σώσουν. Μετά την σωτηρίαν, δεν θα έχουν επάγγελμα» – Γεώργιος Σουρής, Έλληνας σατιρικός ποιητής, δημοσιογράφος και εκδότης («Ο Ρωμηός»), απεβίωσε σαν σήμερα, 26 Αυγούστου του 1919 σε ηλικία 66 ετών. Εάν ζούσε τώρα, ίσως να συμπεριλάμβανε πολιτικούς και από άλλες συγγενείς χώρες.

«Αυτό το “να αγαπάς έναν άνδρα ή μία γυναίκα για όλη σου τη ζωή”, είναι σαν να λες ότι ένα κερί μπορεί να μένει αναμμένο για πάντα» – Λόγια του Πόζνιτσεφ, βασικού ήρωα της φιλοσοφικής νουβέλας «Η Σονάτα του Κρόιτσερ», του Ρώσου συγγραφέα Λέων Τολστόι, η συγγραφή του οποίου ολοκληρώθηκε σαν σήμερα, 26 Αυγούστου του 1889. Ο Πόζνιτσεφ ήταν ένας πλούσιος άνθρωπος, παντρεμένος με μια πανέμορφη γυναίκα, αλλά δεν έζησαν την ευτυχισμένη ζωή που ήλπιζαν. Τσακώνονταν συνεχώς, ήταν δυστυχισμένη, αυτή τον απάτησε και αυτός τη σκότωσε. 

> Το βιβλίο πήρε τον τίτλο του από τη Σονάτα για Βιολί Αρ. 9 του Μπετόβεν, που είναι γνωστή ως Σονάτα του Κρόιτσερ, προς τιμήν του Γάλλου βιολονίστα Ροντόλφ Κρόιτσερ, στον οποίο την αφιέρωσε, όμως εκείνου δεν του άρεσε το έργο και δεν το έπαιξε ποτέ. Στο βιβλίο του Τολστόι, βιολονίστας ήταν ο άνδρας, ονόματι Τρουκατσέφσκι, ο οποίος ξεμυάλισε τη γυναίκα του Πόζνιτσεφ. Οι δυο τους μάλιστα εκτέλεσαν μαζί τη Σονάτα του Μπετόβεν, αυτός στο βιολί, και αυτή τον συνόδευσε με πιάνο. 

Όσοι αγαπάτε την καλή μουσική, προτείνω να την ακούσουμε εδώ,  https://youtu.be/COGcCBJAC6I, από τη βιολονίστρια Άνν-Σοφί Μούτερ και τον πιανίστα Λάμπερτ Ορκίς. Καλή ακρόαση και καλή εβδομάδα.