Έντονα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει από την 1η Ιουνίου 2020 τα Ταμεία Υγείας των Δήμων και πιθανόν των Ημικρατικών Οργανισμών. Το Υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την ετοιμασία των προϋπολογισμών των Δδήμων για το 2020, επισημαίνει πως μέχρι την 31η Μαΐου του 2020, τα Σχέδια Υγείας των Δήμων, θα πρέπει να καλύπτουν μόνο Υπηρεσίες Υγείας που δεν προσφέρονται από το ΓεΣΥ.

Σημειώνεται επίσης, πως από την 1η Ιουνίου του 2020 και μετά, οι Δήμοι θα πρέπει να καταργήσουν τα Σχέδια Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απόσυρση ή μέτρα για τα Ταμεία Υγείας

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, κάποιοι Ημικρατικοί Οργανισμοί έχουν περιλάβει στους προϋπολογισμούς του 2020 κονδύλια για τα Ταμεία Υγείας μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διαφωνούν. Θεωρούν πως η κυβέρνηση με τη στάση της καταστρατηγεί τα εργασιακά θέσμια και διαφοροποιεί μονομερώς τις συλλογικές συμβάσεις χωρίς τη συναίνεσή τους. Υποστηρίζουν πως άλλα είχαν συμφωνηθεί στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις πριν από μερικούς μήνες και άλλα τώρα πράττει το υπουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δήμοι: Ταμεία Υγείας με ημερομηνία λήξης

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, απαιτούν τη συνέχιση της λειτουργίας των Ταμείων Υγείας των Ημικρατικών Οργανισμών και των Δήμων ως συμπληρωματικά του ΓΕΣΥ και μετά τον Ιούνιο του 2020. Αναμένουν να έχουν επίσημη ενημέρωση  για τις κυβερνητικές προθέσεις. 

Ο γενικός γραμματέας ΟΗΟ- ΣΕΚ Αντρέας Ηλία, τονίζει πως τα ταμεία θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν συμπληρωματικά του ΓεΣΥ, καθώς υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που δεν καλύπτει το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Υποδεικνύει πως για να τροποποιηθούν οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να συναινέσουν και οι συντεχνίες. Υποστήριξε, επίσης, πως είναι ουδέτερο το κόστος για τη Κυβέρνηση η συνέχιση της λειτουργίας των Ταμείων Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι προσφέρουν τα ταμεία υγείας στους ημικρατικούς

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ -ΠΕΟ ο Νίκος Γρηγορίου, ανέφερε πως η κυβέρνηση αναιρεί τα συμφωνηθέντα. Χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη τη στάση της Κυβέρνησης, η οποία μέσω εγκυκλίων καταστρατηγεί τα εργασιακά θέσμια. Όπως, υποστηρίζει, «η κυβέρνηση αντικατέστησε τον διάλογο με εγκύκλιους και φιρμάνια». Καταλήγοντας, σημειώνει, πως σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν διαφοροποιήσει την απόφασή της, οι συντεχνίες θα αντιδράσουν δυναμικά.