Έχουν ξοδευτεί, κ. Χάρη, πέραν των €43 δισ. για να σωθούν οι τράπεζες, να σωθεί η κυπριακή οικονομία. Αποφεύγετε, κ. Χάρη, να μας πληροφορήσετε πού έχουν ξοδευτεί, όμως οι Τράπεζες στην Κύπρο, παρ’ όλα αυτά, είναι στην κατηγορία σκουπίδια από τους οίκους αξιολόγησης.
Και ενώ αρκετές χιλιάδες δανειοληπτών πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους, βρέθηκαν να χρωστούν περισσότερα από το αρχικό δάνειο και αναγκάστηκαν να προσφύγουν με αγωγές στη Δικαιοσύνη. Αυτοί, κ. Χάρη, είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι δεν ανέχθηκαν την τοκογλυφία και τις υπερχρεώσεις;
Με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όταν η αναδιαμόρφωση των δανείων γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο του δανειολήπτη, τότε οι συμφωνίες είναι άκυρες.
Να έχει υπόψη της η κυπριακή Βουλή και οι κυβερνώντες πως οτιδήποτε αλλάζει στην αρχική συμφωνία δεν θεωρείται πλέον έγκυρο. Έγκυρες είναι οι αλλαγές που τροποποίησαν την αρχική συμφωνία, όταν ο δανειολήπτης είχε την απόλυτη ελευθερία να διαπραγματευτεί, αυτό ισχύει κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είμαστε μέλη.
Με βάση το άρθρο 30 του Συντάγματος της Κύπρου «εις ουδένα δύναται να αποφευχθεί η προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου, εις ο δικαιούται να προσφύγει με βάση το Σύνταγμα», αλλά αυτό γιατί κάποιοι δεν θα μπορούν να κάμουν τα δικά τους, νομοθετούν για να στερήσουν στον κόσμο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Νομοθετούν αντισυνταγματικά υπέρ των τραπεζών.
Τώρα το καταφατικό πέραν του εκατομμυρίου είναι – 0.4% αρνητικό από τις κυπριακές τράπεζες. Αυτό συνέβαινε στην Ευρώπη από το 2008, χαμηλό καταθετικό ή και αρνητικό επιτόκιο και το δανειστικό επιτόκιο γύρω στο 1%, ενώ στην Κύπρο την περίοδο αυτή το καταθετικό ήταν 7% και το δανειστικό μέχρι 36%. Αυτή κύριοι η τακτική οδήγησε την αύξηση των κόκκινων δανείων στο ψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ήταν 3%, στην Κύπρο 50%. Ποιοι είναι κ. Χάρη οι αίτιοι των κόκκινων δανείων; Ποιοι ευθύνονται κ. Χάρη; Ευθύνεται το υπουργείο σας, η Κεντρική Τράπεζα, η Βουλή. Τα θύματα είναι οι δανειολήπτες που τους καταστρέψατε!