Την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επισκίασε χθες το επεισόδιο που έλαβε χώρα στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στον Στρόβολο, όταν ο διευθυντής Λοΐζος Σέπος έδιωξε μαθήτρια από τη Συρία, η οποία προσήλθε στο σχολείο με τη μαντίλα. Πρόκειται για τελειόφοιτη μαθήτρια, η οποία διαμένει εδώ και οκτώ χρόνια με την οικογένειά της στην Κύπρο και φοιτά στο σχολείο τα τελευταία χρόνια. Το περιστατικό προκάλεσε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής έντονες αντιδράσεις από αρκετούς μαθητές, οι οποίοι στηλίτευσαν την απόφαση του διευθυντή, τον οποίο και χαρακτήρισαν «ρατσιστή». 
 
Η 18χρονη μαθήτρια Αλίνα, η οποία γεννήθηκε το 2001 στην Κύπρο καθώς οι γονείς της βρίσκονταν στη χώρα μας, έφυγε σε μικρή ηλικία για τη Συρία και επέστρεψε το 2011 μαζί με την οικογένειά της εξαιτίας του πολέμου, μίλησε στον «Φ» και περιέγραψε το συμβάν ως εξής:
 
«Πήγα το πρωί στο σχολείο και με ρώτησε ο διευθυντής εάν είμαι μαθήτρια. Όταν απάντησα “ναι”, μου είπε με άσχημο τρόπο, χωρίς σεβασμό, να φύγω και να πάω να βγάλω τη μαντίλα. Βγήκα από το σχολείο και ενημέρωσα τον πατέρα μου, ο οποίος ήρθε και μπήκαμε ξανά μαζί στο σχολείο. Τότε μας είπε ότι θα απαγορεύσει και τους σταυρούς διότι διαφωνεί με την προβολή θρησκευτικών χαρακτήρων». 
 
 
Ρωτήσαμε την Αλίνα αν τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισε πρόβλημα είτε από τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς, είτε από συμμαθητές της και η απάντησή της ήταν αρνητική. Σημείωσε ακόμη πως μετά το περιστατικό, έσπευσε με τον πατέρα της στο υπουργείο Παιδείας για να κάνει καταγγελία, ενώ εκεί της έδωσαν αίτηση για να συμπληρώσει, εάν επιθυμεί αλλαγή σχολείου. Όμως ανέφερε πως δεν επιθυμεί να αλλάξει σχολείο, καθώς στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα είναι οι φίλοι και συμμαθητές της, οι καθηγητές της και εκεί θέλει να προετοιμαστεί για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Στην ερώτηση εάν θα προσέλθει στο σχολείο τη Δευτέρα, απάντησε: «Ναι, εγώ θα πάω στο σχολείο. Όλοι μου είπαν ότι έχω δίκαιο και δεν φταίω». 
 
Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, ο διευθυντής ανέφερε πως στους κανονισμούς αναφέρεται πως οι μαθητές δεν πρέπει να έχουν καλυμμένο πρόσωπο ακόμα και το χειμώνα που φοράνε καπέλα, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις. Επιπρόσθετα, φέρεται να σημείωσε πως δεν επιτρέπονται ούτε οι τεράστιοι σταυροί, ούτε άλλα θρησκευτικά σύμβολα. Ο κ. Σέπος ανέφερε πως το μόνο που είπε στη μαθήτρια είναι να βγάλει οτιδήποτε έχει στο κεφάλι καθώς αυτός τηρεί τους νόμους και τα σχολεία δεν μεγαλώνουν Ταλιμπάν (σημειώνεται πως ο «Φ» επεδίωξε να μιλήσει με τον κ. Σέπο αλλά δεν ανταποκρίθηκε).
 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στους Κανονισμούς Λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης δεν αναφέρεται πουθενά απαγόρευση μαντίλας, αλλά «να μην γίνεται καμία διάκριση στη φυλή, το χρώμα, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις του παιδιού ή των γονέων ή την υπηκοότητα, εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσιακή κατάσταση, την ανικανότητα, τη γέννηση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση». 
 
Στους Κανονισμούς αναφέρεται απαγόρευση σε καλυμμένο κεφάλι, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, να
αναφέρει στον «Φ» πως αυτό αφορά κουκούλες, με τις οποίες πολλές φορές προσέρχονται μαθητές. Ο κ. Χατζησάββας σχολιάζοντας το περιστατικό ανέφερε πως έγινε αυστηρή χρήση του πιο πάνω σημείου από το διευθυντή. 
 
 
Καταδίκη και έρευνα από το Υπουργείο
 
Από πλευράς του, ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι έχει διαταχθεί πειθαρχική έρευνα εναντίον του διευθυντή ώστε να καταγραφούν τα γεγονότα. «Έχω διατάξει άμεσα πειθαρχική έρευνα για να διερευνηθεί η εικόνα μέσα από την οποία έγινε το συμβάν. Στο βαθμό που αληθεύει το γεγονός ότι μίλησε με απρέπεια ενώπιον κι άλλων μαθητών προς τη μαθήτρια, θα δούμε ακριβώς μέσα στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ποιες είναι οι ευθύνες του συγκεκριμένου διευθυντή», είπε ο κ. Λούης, σημειώνοντας πως το υπουργείο Παιδείας κατ’ αρχήν διαχωρίζει τη θέση του από τη συμπεριφορά αυτή του συγκεκριμένου διευθυντή, που δεν είναι εκπαιδευτική πολιτική αυτή που εφάρμοσε αλλά μια αυθαίρετη ενέργεια του συγκεκριμένου διευθυντή». 
 
Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
«Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει αυθαίρετες πολιτικές που εκπορεύονται από Διευθύνσεις Σχολείων και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου, η οποία σέβεται την προσωπικότητα του κάθε μαθητή ανεξαρτήτως οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, ταυτότητας και πεποιθήσεων.
 
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα διακρίνεται για την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τον σεβασμό στη διαφορετική έκφραση και την ελευθερία του λόγου, καθώς και την ανάπτυξη αντιρατσιστικής συνείδησης. Ήδη από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συμβάντος, το Υπουργείο διέταξε διερεύνησή του για να έχει ακριβέστερη εικόνα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε, στις ενδεδειγμένες ενέργειες που απορρέουν από τη νομοθεσία. 
 
Τονίζεται εμφαντικά ότι δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συμπεριφορές και το Υπουργείο θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή». 
 
Σημειώνεται ότι το επεισόδιο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και στον πολιτικό κόσμο καθώς και πολιτικά κόμματα εξέδωσαν
ανακοινώσεις, καταδικάζοντας την ενέργεια της Διεύθυνσης του σχολείου και υποστηρίζοντας τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. 
 
ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
 
Μιλώντας μαθητές στον «Φ» παρουσίασαν την Αλίνα ένα κορίτσι που σέβεται τον Χριστιανισμό και παρά τη διαφορετική της θρησκεία, δεν προκάλεσε ποτέ πρόβλημα στο σχολείο, σέβεται την ώρα της προσευχής και δεν προσέβαλε κανέναν για τα πιστεύω του. Οι μαθητές σημείωσαν ότι ο διευθυντής φέτος μετακινήθηκε στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα και θα έπρεπε να γνωρίζει για τη μαθήτρια και να επιδείξει σεβασμό.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μαθητές του σχολείου αναμένεται να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία τη Δευτέρα ως ένδειξη συμπαράστασης στη συμμαθήτριά τους, με αποχή από τα μαθήματά τους.
 
Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης εκφράζει θυμό και δυσαρέσκεια, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ως απαράδεκτο και σημειώνοντας πως τέτοιες συμπεριφορές δεν τιμούν κανένα και αφήνουν τη σχολική μονάδα εκτεθειμένη. «Τα δημόσια σχολεία της Κύπρου είναι ανοιχτά σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρήσκευμα. Είναι υποχρέωση των διευθυντών και των εκπαιδευτικών να διδάσκουν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των παιδιών και όχι να δίνουν μαθήματα ρατσισμού στα παιδιά. Τέτοιες συμπεριφορές, πρέπει να καταδικάζονται και να αποτρέπονται από όπου και αν προέρχονται και όχι να “διδάσκονται” από ένα διευθυντή», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ δίνονται τα εύσημα στα παιδιά που αντέδρασαν εκφράζοντας συμπαράσταση στη συμμαθήτριά τους.
 
Στέλλα Κυριακίδου: Το υπ. Παιδείας να λύσει το πρόβλημα
 
Τη δική της παρέμβαση για το θέμα έκανε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας πως εάν όντως το Υπουργείο εισηγήθηκε στη μαθήτρια να αλλάξει σχολείο, είναι απαράδεκτο. Κι αυτό διότι είναι τιμωρητικό προς τη μαθήτρια αντί προς τον διευθυντή. Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, το υπουργείο Παιδείας οφείλει να λύσει το πρόβλημα και να διασφαλίσει πως η μαθήτρια θα προσέλθει κανονικά τη Δευτέρα στο σχολείο της χωρίς κανένα
πρόβλημα.