To Top
02:17 Δευτέρα
21 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οδυσσέας για Σάβια: Απαράδεκτος ο χειρισμός του ΥΠΟΙΚ (Η έκθεση)
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Οδυσσέας για Σάβια: Απαράδεκτος ο χειρισμός του ΥΠΟΙΚ (Η έκθεση)
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2017, 5:28 μμ

«Καταπέλτης» ως προς τις κινήσεις που έγιναν για εργοδότηση της λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών, Σάβιας Ορφανίδου, η ολοκληρωμένη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή η οποία δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαπιστώνει στην έκθεσή του ότι το Υπουργείο Οικονομικών «ενήργησε έχοντας ως κριτήριο των ενεργειών του, όχι πως θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά πως θα ικανοποιηθεί η επιθυμία της λειτουργού» του Υπουργείου να αποσπαστεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), «με όρους μάλιστα στους οποίους η ίδια είχε λόγο και τους οποίους κακώς αφέθηκε να διαπραγματευτεί με την ΕΤΕπ». 

Όπως αναφέρει στα συμπεράσματά του «εφόσον ο Υπουργός επιβεβαιώνει στην επιστολή του της 16ης Μαΐου 2017 ότι όλα έγιναν γιατί η ίδια η υπάλληλος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της προς την ΕΤΕπ , σε μία θέση για την οποία όμως διαχρονικά το Υπουργείο επιθυμούσε να αποσπάσει κάποιο Κύπριο δημόσιο υπάλληλο, θεωρούμε τον όλο χειρισμό εκ μέρους του Υπουργείου ως παντελώς απαράδεκτο, ως συγκρουόμενο με την θεμελιώδη υποχρέωση του να τηρεί τις αρχές ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας, και ως αντίθετο προς την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 27 Αυγούστου 2014 που αποσκοπούσε στο να τεθεί φραγμός στην απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων σε θεσμικά όργανα της ΕΤΕπ στη βάση των ιδιωτικών τους επιθυμιών».

«Η ευνοϊκή μεταχείριση μιας υπαλλήλου, στενής συνεργάτιδας του υπουργού στο Υπουργείο του, πολιτικά στενά συνδεδεμένης με αυτόν, και συμμετέχουσας (κατά παράνομο μάλιστα τρόπο, όπως διαφάνηκε, αλλά με την ανοχή του ίδιου του υπουργού) στο πολιτικό γραφείο του ίδιου πολιτικού κόμματος, εύλογα πιστεύουμε κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και τους θεσμούς του, και ως εκ τούτου ήταν απαράδεκτη», σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση υπό τον τίτλο «Απόσπαση Οικονομικού Λειτουργού στην ΕΤΕπ»

Όπως αναφέρει στην έκθεση του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η διαδικασία επιλογής των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων διεκπεραιώνεται μεν από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, είναι όμως ανοικτή και διαφανής και οι όροι εργοδότησης είναι εκ των προτέρων καθορισμένοι.

Επισημαίνει παράλληλα ότι στην περίπτωση των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων η διαδικασία που καθορίστηκε με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 27.8.2014 διασφαλίζει ευρεία ενημέρωση των κύπριων δημοσίων υπαλλήλων για εκ μέρους τους ενδεχόμενη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της κ. Ορφανίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως εκτιμά ο Ελεγκτής, αν γνωστοποιούνταν οι τόσο ευνοϊκοί όροι απόσπασης της λειτουργού, θα υπήρχε ενδιαφέρον και από άλλους, ίσως πιο κατάλληλους ή και πιο προσοντούχους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών, ή και άλλων Υπουργείων. Εναλλακτικά,  κατά τον Ελεγκτή, θα μπορούσε το Υπουργείο Οικονομικών, αφού πρώτα συμφωνούσε με την ΕΤΕπ τους όρους απόσπασης, να ενημέρωνε όλους του δημόσιους υπαλλήλους για το θέμα, ώστε όλοι όσοι ενδιαφέρονταν) να υπέβαλλαν την αίτηση τους απευθείας προς την ΕΤΕπ.

«Βασικό λοιπόν κριτήριο θα έπρεπε, κατά την άποψη μας, να είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι των προσωπικών επιδιώξεων οποιουδήποτε υπαλλήλου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης.

Με άλλα λόγια, αυτά ακριβώς που στις 22 Αυγούστου 2014, με την Πρόταση του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, κάκισε ο υπουργός Οικονομικών, δηλαδή επιλογή των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων με βάση αποκλειστικά τις ιδιωτικές επιθυμίες των υπαλλήλων, αυτά εφάρμοσε (και στην συνέχεια υπερασπίστηκε σθεναρά) ως προς την συγκεκριμένη λειτουργό .

Δεν κοινοποιήθηκαν τα προσόντα της

Στα απαιτούμενα προσόντα της θέσης (“Terms of Reference”), που απέστειλε η ΕΤΕπ στο Υπουργείο Οικονομικών, ήταν η κατοχή πτυχίου σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κάτι για το οποίο το Υπουργείο δεν προέβη καν στον στοιχειώδη έλεγχο προς επιβεβαίωση του, σημειώνει ο Ελεγκτής της Δημοκρατίας, αφού όπως διαπιστώθηκε κατά τον έλεγχο, τα ακαδημαϊκά προσόντα της εν λόγω λειτουργού ουδέποτε είχαν καταχωρηθεί στον προσωπικό της φάκελο και ως εκ τούτου δεν ήταν στη διάθεση του Υπουργείου.

Η απάντηση του υπουργού στις 16 Μαΐου 2017 ότι το θέμα των προσόντων της συγκεκριμένης λειτουργού αφορούσε μόνο την ΕΤΕπ, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης συγκρούεται ευθέως με τη δική του Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Αυγούστου 2014 η οποία προβλέπει ότι «αποτελεί ευθύνη του Διευθυντή/Προϊσταμένου του κάθε Τμήματος ο έλεγχος των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων για τις θέσεις Εθνικού Εμπειρογνώμονα».

Μεγαλύτερο το ποσό από τα προβλεπόμενα

Με βάση τη συμφωνία με την ΕΤΕπ για την απόσπαση της Λειτουργού ΑΒ, η Δημοκρατία θα συνεχίσει να καταβάλλει το μισθό της λειτουργού και επιπλέον η Δημοκρατία, και όχι η ΕΤΕπ, θα της καταβάλλει επίδομα ύψους €50.000. Απλώς, το ποσό των €50.000 θα επιστρέφεται στην Δημοκρατία από την ΕΤΕπ με μεταξύ τους απευθείας πληρωμή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα επιδόματα εξωτερικού θα καταβάλλονταν από το Υπουργείο Οικονομικών. 

«Αντιλαμβανόμαστε ότι, σε αυτή την περίπτωση, τα επιδόματα αυτά θα ήταν ανάλογα με την πολιτική που εφαρμόζεται γενικά στο δημόσιο τομέα, δηλαδή θα παραχωρείτο το Γενικό Επίδομα Εξωτερικού (ΓΕΕ) το οποίο καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα της απόσπασης, καθώς και επίδομα ενοικίου.

Αναφέρεται ότι για το Λουξεμβούργο δεν υπάρχει καθορισμένο ποσό Γενικού Επιδόματος Εξωτερικού, ενώ στην περίπτωση της Αθήνας (σε περίπτωση ανανέωσης και μετάθεσης) το ΓΕΕ για λειτουργό κλίμακας Α8-10-11 (όπως η Λειτουργός ΑΒ) ανέρχεται σε €34.195.70. Στην περίπτωση της Ελλάδας, με αυτή την διευθέτηση, η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτούσε πέραν από τα νενομισμένα επιδόματα εξωτερικού και μέρος του μισθολογικού κόστους της Λειτουργού ΑΒ» αναφέρει η έκθεση.

Κατά τον Γενικό Ελεγκτή,  καθορίστηκε σταθερό ποσό επιδόματος ύψους €50.000 ετησίως ανεξαρτήτως της χώρας εργασίας (και σημαντικά υψηλότερο από το ΓΕΕ της Ελλάδας).

Αναφέρεται επίσης ότι στη συμφωνία δεν διευκρινίζεται εάν το ποσό των €50.000 θεωρείται ότι καλύπτει επίδομα ενοικίου, και τούτο θα πρέπει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα, διατυπώνεται ερώτημα και ζητούνται διευκρινίσεις για  την υποχρέωση που έχει αναλάβει η Δημοκρατία για παροχή ασφάλισης (insurance) υγείας και ιατρικής περίθαλψης, αφού για τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και τους Εθνικούς Εμπειρογνώμονες αυτό καλύπτεται με ανάλογο τρόπο όπως και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ζητήσαμε συνεπώς όπως διευκρινιστεί κατά πόσο η Δημοκρατία θα υφίσταται οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση για το θέμα αυτό.

«Ως εκ των πιο πάνω, δεν είναι αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο αποφάσισε την αλλαγή της καθορισμένης πολιτικής που εφαρμόζεται στο δημόσιο που προνοεί την καταβολή από το Υπουργείο των νενομισμένων επιδομάτων εξωτερικού».

Η παραχώρηση των επιδομάτων από την ΕΤΕπ στην λειτουργό με έμμεσο τρόπο, συμπεραίνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης,  αντί να γίνεται απευθείας καταβολή του ποσού από την ΕΤΕπ στην λειτουργό, αποτελεί νεοφανή διευθέτηση και δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αποφυγής καταβολής φορολογίας από μέρους της κ. Ορφανίδου στο Λουξεμβούργο.

Ουσιαστικά, συνάγεται το συμπέρασμα ότι  για την απόσπαση επιλέχθηκε μια ιδιότυπη διαδικασία η οποία προσομοιάζει περισσότερο με παραχώρηση υπηρεσιών από την Δημοκρατία προς την ΕΤΕπ, για την οποία η ΕΤΕπ αποζημιώνει την Δημοκρατία με το ποσό των €50.000 ετησίως. Με αυτό τον τρόπο, η λειτουργός δεν αποτελεί μέλος του αποσπασμένου προσωπικού της ΕΤΕπ και για αυτό, όπως επισήμανε και ο Υπουργός, δεν εμπίπτει στους Κανονισμούς Προσωπικού της ΕΤΕπ. Ως συνέπεια τούτου, εξακολουθεί να θεωρείται φορολογικός κάτοικος Κύπρου.

  Ονούφριος Σωκράτους   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.