Η αποκάλυψη είναι φοβερή. Η Αστυνομία ζήτησε τον φάκελο της υπόθεσης του 15χρονου Στυλιανού και της οικογένειάς του, όμως, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αρνήθηκαν να τον δώσουν! Προφασίστηκαν ότι πρέπει να ζητήσουν οδηγίες από την Νομική Υπηρεσία περί τούτου. Και γιατί κύριοι των ΥΚΕ αρνείστε να δώσετε τον φάκελο της υπόθεσης; Τι φοβάστε ότι θα βρεθεί εκεί μέσα; Δεν σας τον ζητήσαμε εμείς. Ούτε και κάποια άσχετη υπηρεσία. Η Αστυνομία σας τον ζήτησε. Πώς θα προχωρήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης αν δεν μελετήσει όλα τα δεδομένα σε βάθος χρόνου. Αυτά τα οποία υποτίθεται ότι καταγράφατε εσείς στον συγκεκριμένο φάκελο.
 
Έχετε κάτι να φοβηθείτε από την Αστυνομία; Να σας πω εγώ τι φοβάστε. Μάθατε ότι η Αστυνομία δεν διερευνά μόνο τις συνθήκες του θανάτου του 15χρονου. Διερευνά και την δική σας δράση και το ενδεχόμενο αμέλειας εκ μέρους κάποιων λειτουργών σας. Για παράδειγμα, η Αστυνομία έχει ήδη ανακαλύψει ότι την οικογένεια του Στυλιανού την παρακολουθείτε από το 2007! Όταν ο μικρός ήταν μόλις τριών χρόνων. Τρομακτικό. Ξέρετε γιατί; Επειδή 12 ολόκληρα χρόνια εμφανιστήκατε ανίκανοι να στοιχειοθετήσετε την αναγκαιότητα προστασίας των παιδιών. Αυτό το οποίο πράξατε εν μια νυκτί, βρε αθεόφοβοι. Μετά το έγκλημα όμως… Άντε τώρα, να πείσετε ότι η άρνησή σας δεν υποκρύπτει ύποπτα κίνητρα. Άντε τώρα, να πείσετε ότι στόχος σας δεν είναι το κουκούλωμα της υπόθεσης παρά το τι δηλώνετε δημοσίως.
 
Όσο και αν προσπαθήσει κάποιος να μην είναι καχύποπτος, δεν τον αφήνετε. Το έγκλημα έγινε την περασμένη Πέμπτη. Οποιαδήποτε κρατική Αρχή, που πραγματικά ήθελε να διαλευκανθεί η υπόθεση, όφειλε από την πρώτη στιγμή να ζητήσει τον ορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής. Και να παραδώσει όλους τους φακέλους και όλα τα στοιχεία που κατέχει. Αντ’ αυτού, εσείς επιλέξατε την ενδοτμηματική έρευνα. Σκέτη κοροϊδία δηλαδή. Μόνο μετά από την πίεση την δική μας και της κοινής γνώμης αποφασίσατε να προτείνετε έρευνα από την Επίτροπο Διοικήσεως. Αλήθεια, μέχρι σήμερα σε τέτοιες μεγάλες υποθέσεις διοριζόταν ανεξάρτητη επιτροπή. Πρώτη φορά επιλέγεται η Επίτροπος Διοικήσεως. Δεν υπονοούμε το παραμικρό σε βάρος της. Η αναφορά μας δεν έχει να κάνει με την δική της βούληση. Απλώς, είναι παράξενο γιατί επιλέγηκε. Για πρακτικούς λόγους, ενδεχομένως, να μην είναι τόσο εύκολο να προβεί σε τέτοιου είδους έρευνα όπως θα ήταν για τον κ. Αρέστη για παράδειγμα που ξεσκάλισε την υπόθεση του Συνεργατισμού. Έστω…
 
Την απόφαση θα την λάβει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Επίτροπος Διοικήσεως αύριο θα χρειαστεί να ενημερωθεί και να οργανωθεί. Αύριο θα έχει κλείσει μια εβδομάδα από το έγκλημα. Ουσιαστικά την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορεί να δράσει επί της ουσίας. Δέκα ημέρες από την ημέρα του εγκλήματος είναι μεγάλο χρονικό διάστημα και υπεραρκετό για να εξαφανιστούν στοιχεία. Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάτι τέτοιο αλλά οι εντυπώσεις που δημιουργούνται. Πόσο αυτή η συμπεριφορά επιτρέπει στον καθένα να προβεί σε καχύποπτες σκέψεις.
 
Είναι κι αυτό το γάντι το οποίο μας πέταξε χθες το τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών της ΠΑΣΥΔΥ. Θα το σηκώσουμε. «Άστοχη και ατεκμηρίωτη», είπαν η στόχευση μας εναντίον των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Προφανώς, αστειεύεστε. Μετά από τον θάνατο της Φραντζή, μετά από τον θάνατο της μικρούλας που σκότωσε ο αδελφός της και μετά από την τραγική κατάληξη του 15χρονου είναι δυνατόν να αναζητάτε άλλη τεκμηρίωση; Σε όλες τις προαναφερόμενες υποθέσεις η εμπλοκή των ΥΚΕ αποδείχθηκε ανεπαρκής και ανεπιτυχής. Και ζητάτε τεκμηρίωση; Δώδεκα ολόκληρα χρόνια γνώριζαν τις αθλιότατες συνθήκες στις οποίες ζούσε ο Στυλιανός και τα αδελφάκιά του και δεν έκαναν κάτι. Και ζητάτε άλλη τεκμηρίωση; Πριν μερικούς μήνες σας ενημέρωσε η Αστυνομία για καταγγελία που της έγινε ότι ο μικρός βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση. Τι έκαναν οι ΥΚΕ; Έλεος, κύριοι. Σαφώς και δεν εννοούμε ότι όλοι οι λειτουργοί είναι ανεπαρκείς ή αμελείς ή ανίκανοι. Γνωρίζουμε πολλούς ευσυνείδητους και αποδοτικούς. Κάποιοι όμως είναι. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των νομοθεσιών και τις παθογένειες του συστήματος για να αποφεύγουν να πράξουν όσα καθηκόντως οφείλουν.
 
Δεκαετίες ολόκληρες σας ακούω να φωνάζετε για την υποστελέχωση. Τι κάνατε όμως γι’ αυτό; Κλείσατε μια δυο βδομάδες όλα τα γραφεία για να αναγκάσετε την Κυβέρνηση (διαχρονικά και όχι μόνο την σημερινή) να λύσει το πρόβλημα; Να αναγκάσετε την υπουργό σας να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι του Υπουργικού και να απαιτήσει εδώ και τώρα λύση του προβλήματος. Διότι λύση υπάρχει. Όταν θέλουν ανακαλύπτουν δεκάδες εκατομμύρια στα ταμεία τους. Θυμάστε πόσα ανακάλυψαν όταν ήθελαν για προεκλογικούς σκοπούς να μειώσουν την στρατιωτική θητεία; Πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια μοίραζε σε κάθε γωνιά της Κύπρου προεκλογικά ο Πρόεδρος; Απλώς, επικαλείστε την υποστελέχωση ως άλλοθι κάθε φορά που βρίσκεστε γωνιασμένοι.
 
Είτε σας αρέσει είτε όχι, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας νοσούν. Μια κλωστή από τον θάνατο βρίσκονται. Και δυστυχώς, σύρουν μαζί τους και αθώα παιδιά. Δεν πάει άλλο όμως. Κλείστε τες και ξαναφτιάξετε τες από την αρχή. Αλλάξετε νομοθεσίες (όλοι εσείς οι βουλευτές που χθες γυρνάγατε τα κανάλια και πετούσατε φανφάρες). Προσλάβετε κι άλλο προσωπικό. Κάντε οτιδήποτε. Αλλά κάντε το επιτέλους. Η ψυχή του Στυλιανού ζητά δικαίωση!