Αναστάτωση προκλήθηκε στα κατεχόμενα την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας στην Παναγία της Λύσης, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.
 
Σύμφωνα με το CNN Turk, ένας 16χρονος, που φέρεται να μετέβη στην κατεχόμενη Λύση με τους συγχωριανούς του, κατέβασε τουρκική σημαία από το Δημοτικό Σχολείο της κωμόπολης, κατά πως δείχνει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
 
Όπως μεταδίδεται, ο νεαρός μπήκε στην αυλή του δημοτικού σχολείου (που σήμερα ονομάζεται «Δημοτικό Σχολείο Φαζίλ Κουτσιούκ»), το οποίο βρίσκεται στα 150 μέτρα από την Εκκλησία της Παναγίας Λύσης.
 
Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πριν κατεβάσει την τουρκική σημαία από την αυλή, πήρε και μια φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς από αίθουσα του δημοτικού σχολείου Λύσης.
 
 
Υπενθυμίζεται ότι οι Λυσιώτες μετέβησαν την Κυριακή στην κατεχόμενη Λύση με την ευκαιρία της εορτής της Παναγίας. Ο δήμαρχος Ανδρέας Καουρής δήλωσε ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο να επισκιαστεί από το οποιοδήποτε μεμονωμένο περιστατικό, «που συνέβη με έναν 16χρονο» η αγάπη των Λυσιωτών για τη γενέθλια γη.

Πηγή: Philenews/cnnturk.com