Τα χρονικά περιθώρια για το ΑΚΕΛ έχουν στενέψει πλέον αρκετά. Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει, όμως στην Εζεκία Παπαϊωάννου φαίνεται ότι θέλουν να εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο πριν λάβουν την τελική τους απόφαση για το άτομο με το οποίο θα πορευθεί το κόμμα στις προεδρικές εκλογές.
 
Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο δεν συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Η μη πραγματοποίηση της συνεδρίας δεν ήταν τυχαία, καθώς διαπιστώνεται μια σκόπιμη αναβολή στη λήψη της τελικής απόφασης. Το Σάββατο ήταν αρχικά προγραμματισμένη και συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα μελετήσει την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου και θα διαμορφώσει την τελική πρόταση προς τις ομάδες βάσης.
 
Μετά τη διαβούλευση με τη βάση, η τελική απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο Παγκύπριας Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, ως προς το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ απομακρυσμένη η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα γίνει μάλλον αρχές με μέσα της επομένης εβδομάδας.
 
Ο λόγος είναι ότι στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις για τις εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το κόμμα και γι’ αυτό θέλουν να μελετήσουν καλά την κάθε επιλογή που έχουν ενώπιόν τους πριν τελικά καταλήξουν στον ένα. Ο προβληματισμός βέβαια υπάρχει και στο κατά πόσο τελικά θα πρέπει να προχωρήσουν με εισήγηση ενός και μόνο ατόμου, ή αν τελικά θα προχωρήσουν με εισήγηση δύο ονομάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το δεύτερο σενάριο αρχίζει να ακούγεται πιο έντονα ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος και δεν αποκλείεται να επικρατήσει τελικά. Υπενθυμίζεται ότι η μόνη περίπτωση στο παρελθόν που το κόμμα είχε πάει στη βάση με δύο ονόματα ήταν το 2008 με τον γ.γ. του και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο.
 
Είναι προφανές ότι η ηγεσία του κόμματος αντιλαμβάνεται και το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί, σε περίπτωση μιας λάθους εκτίμησης δεδομένων που να οδηγήσει τελικά σε λάθος επιλογή και κατά συνέπεια σε μια καταστροφική για το κόμμα πορεία στις εκλογές.  Στην Εζεκία Παπαϊωάννου δεν θέλουν να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο ο υποψήφιος τους να μείνει εκτός δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό και θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΑΚΕΛ. Γι’ αυτό άλλωστε είναι προφανείς και οι προθέσεις της ηγεσίας να «μοιραστεί» την ευθύνη με τη βάση του κόμματος.
 
«Στο ΑΚΕΛ οι αποφάσεις δεν παίρνονται και δεν επιβάλλονται από την ηγεσία. Η ηγεσία θα προτείνει, η βάση θα αποφασίσει και ακολούθως όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος θα υλοποιήσουμε την όποια απόφαση, με ενότητα, αυταπάρνηση και πίστη στις θέσεις και στις αρχές μας», διαμήνυσε προχθές από τα Λύμπια ο Άντρος Κυπριανού. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανόν υπό τα δεδομένα, να πάει τελικά εισήγηση με δύο ονόματα, ούτως ώστε να δοθεί και το μήνυμα ότι η απόφαση δεν ήταν της ηγεσίας αλλά ήταν αποτέλεσμα απόφασης της βάσης, η οποία είχε να επιλέξει μεταξύ περισσοτέρων του ενός ατόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όσον αφορά όμως τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας οτιδήποτε. Ο Μάικ Σπανός εξακολουθεί να φιγουράρει πρώτος στη λίστα του κόμματος, με τον Κίκη Καζαμία και το Σταύρο Μαλά να ακολουθούν. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα δεν πρέπει να θεωρείται κλειστή και δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου να πέσει και άλλο όνομα στο τραπέζι. Όμως, ακόμα και αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε προσθαφαίρεση στη λίστα του ΑΚΕΛ, δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη η επιλογή Μάικ Σπανού, παρά το γεγονός ότι είναι το πρώτο φαβορί.
 
Ο λόγος είναι ότι, όσον αφορά την υποψηφιότητα Μάικ Σπανού, φαίνεται να υπάρχει μια αρνητική τοποθέτηση από τη βάση του κόμματος. Αντίθετα, υπάρχει θετική στάση απέναντι στον Κίκη Καζαμία, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο στο ίδιο το κόμμα, όσο και ευρύτερα στους κόλπους της αριστεράς.