Τις τελευταίες μέρες γίνεται αρκετή συζήτηση στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης (ΜΜΔ) για την ενέργεια νεαρού Ε/κ, που την περασμένη Κυριακή κατέβασε την τουρκική σημαία από σχολείο στην κατεχόμενη Λύση. Ο νεαρός μπήκε στο σχολείο του χωριού, κατέβασε τη σημαία και στη συνέχεια μπήκε σε αίθουσα του σχολείου και αφαίρεσε φωτογραφία του Ραούφ Ντενκτάς.
 
Ο νεαρός, κατά κάποιο τρόπο, αντέγραψε τον Σολωμό Σολωμού, που στις 14 Αυγούστου 1996 δολοφονήθηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας από Τούρκους, όταν πέρασε στα κατεχόμενα και προσπάθησε να ανέβει στον ιστό και να κατεβάσει την τουρκική σημαία. 23 χρόνια μετά είδαμε ένα παρόμοιο επεισόδιο, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Εάν δεν υπήρχε η τουρκική εισβολή και κατοχή δεν θα βρισκόμασταν μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Κανένας Σολωμός και κανένας άλλος νέος δεν θα ένιωθε την ανάγκη να κατεβάσει τη σημαία μιας άλλης χώρας. Άρα, η γενεσιουργός αιτία είναι εκεί και εξακολουθεί να υφίσταται και να προκαλεί. Ως εκεί όμως.
 
Χθες, ένα πολιτικό πρόσωπο, ο Χρύσης Παντελίδης, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και μέλος της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, απηύθυνε ένα μεγάλο μπράβο στον ριψοκίνδυνο νεαρό. «Η ενέργεια του 16χρονου στην κατεχόμενη Λύση είναι μια γενναία, παράτολμη και ριψοκίνδυνη πράξη κατά του συμβόλου της κατοχικής χώρας, σε μια κατεχόμενη κωμόπολη. Μπράβο του», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook και έστειλε με tweet ο κ. Παντελίδης. Και μια ώρα αργότερα επανήλθε αναφέροντας: «Μεγάλη αλήθεια: Όταν Τ/κ συμπατριώτες μας είχαν κάψει την τουρκική σημαία στα κατεχόμενα χωρίς να πιαστούν, είπαμε όλοι «Μπράβο τους». Τώρα που ένας Ε/κ κατέβασε την τουρκική σημαία στα κατεχόμενα χωρίς να πιαστεί, κάποιοι το έριξαν στις νουθεσίες και στις επικρίσεις».
Ένας νέος 16 χρονών ενήργησε συναισθηματικά και παρορμητικά. Ένα πολιτικό στέλεχος οφείλει όμως να είναι προσεκτικό. Όλους μας ενοχλούν οι σημαίες της κατοχής και ιδιαίτερα το έκτρωμα στον Πενταδάκτυλο. Θα ενθαρρύνουμε όμως τους νέους να αποτολμήσουν παρόμοιες ενέργειες με τον 16χρονο και όποιον πάρει ο χάρος; Χωρίς μάλιστα κανένα όφελος για την πατρίδα τους. Τα πράγματα δεν είναι απλά για να αντιμετωπίζονται επιπόλαια.

[email protected]