Η πράξη του 16χρονου Ελληνοκύπριου που κατέβασε τουρκική σημαία από το Δημοτικό Σχολείο της κατεχόμενης Λύσης δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στα 45 χρόνια τουρκικής κατοχής της Κύπρου. Ενδεικτικές είναι δυο άλλες δυνατές στιγμές του αντικατοχικού μαθητικού και φοιτητικού κινήματος 29 χρόνια πριν.
 
Μιλώντας στον Ανδρέα Κημήτρη και στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Νίκος Νικολάου Ταμάσιος και ο Πέτρος Παπαλεοντίου περιέγραψαν όσα βίωσαν το 1990.
 
Ο Νίκος Νικολάου Ταμάσιος, τότε 20χρονος φοιτητής, κατάφερε με έναν φίλο του να σκαρφαλώσει έναν τοίχο και να περάσει στα κατεχόμενα, με σκοπό την αναγραφή συνθημάτων και το κατέβασμα σημαιών. Όπερ και εγένετο. Ωστόσο, όταν το επιχείρησε μόνος του, συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές και πέρασε από συνεχόμενη ανάκριση.
 
Ο Πέτρος Παπαλεοντίου, τότε 17χρονος μαθητής της Τρίτης Λυκείου, συμμετείχε σε αντικατοχική διαδήλωση στο Λήδρα Πάλας.
 
Συνεπαρμένος από έντονα συναισθήματα, αναρριχήθηκε στα τείχη της Πύλης Πάφου με σκοπό να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ωστόσο, ο Τούρκος σκοπός πυροβόλησε δύο φορές και ο Παπαλεοντίου συνελήφθη, βασανίστηκε και πέρασε από πενταήμερη ανάκριση.
 
Αμφότεροι, εκφράζονται και για τον 16χρονο Λυσιώτη που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές.
 
 
Αντικατοχική εκδήλωση με αφορμή την απαγωγή του Πέτρου Παπαλεοντίου από τον τουρκικό στρατό:
 
 
Πηγή: Philenews/Alpha