«Όχι» στην ανακύκλωση των ιδίων προσώπων σε θέσεις- κλειδιά λέει η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημόσιων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) και εκφράζει τον προβληματισμό της για το φαινόμενο της τοποθέτησης πρώην υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων του Δημοσίου σε θέσεις κλειδιά και με υψηλές απολαβές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «πρώην δικαστές τοποθετούνται ως πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών, δημόσιοι υπάλληλοι με ανώτερες κλίμακες (έως και διευθυντικές) ως Επίτροποι. Τοποθετήσεις και επιλογές που ασκούνται ως εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας!».

Η ΑΣΔΥΚ διαπιστώνει  ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα καθ΄ υπόδειξη συναρμόδιων Υπουργών, και με αδιαφανείς διαδικασίες και κριτήρια.

Η Συντεχνία ζητάει τον τερματισμό αυτής της πρακτικής και την αξιοκρατική επιλογή μεταξύ νέων προσώπων με αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες. 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Το φαινόμενο της τοποθέτησης πρώην υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων του Δημοσίου σε θέσεις κλειδιά και με υψηλές απολαβές,  προβληματίζει την κοινή γνώμη. Το ΔΣ της ΑΣΔΥΚ παρατηρεί ότι πρώην δικαστές τοποθετούνται ως πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών, δημόσιοι υπάλληλοι με ανώτερες κλίμακες (έως και διευθυντικές) ως Επίτροποι. Τοποθετήσεις και επιλογές που ασκούνται ως εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας!
 
Το ΔΣ της ΑΣΔΥΚ διαπιστώνει ότι η  ανακύκλωση των ίδιων προσώπων σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα, καθ΄ υπόδειξη συναρμόδιων Υπουργών, γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες και κριτήρια. Έτσι δεν δίνεται η δυνατότητα σε νεότερους  επιστήμονες  με ακαδημαϊκά προσόντα, με συναφή προς τα καθήκοντα της υπό πλήρωση θέσης, να διεκδικήσουν  μια τέτοια θέση.
 
Το δημοσιονομικό συμφέρον του Κράτους πλήττεται από αυτού του τύπου τους διορισμούς, αφού όταν ένας αξιωματούχος ή συνταξιούχος αναλαμβάνει οποιαδήποτε θέση ή αξίωμα, λαμβάνει πέραν του μηνιαίου μισθού του και ακέραιη τη σύνταξή του, εφόσον είναι δικαιούχος. Αυτή η πρακτική που σε άλλες κοινωνίες θα ήταν ακατανόητη, δυστυχώς, σε εμάς είναι «δεδομένη» και συντηρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις!
 
Ως ΑΣΔΥΚ, δεν αμφισβητούμε την εξειδίκευση, τις γνώσεις ή και την πείρα πολλών από τους πρώην ΔΥ που καταλαμβάνουν τέτοια αξιώματα. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα από μια διαδικασία επιλογής μεταξύ νεότερων και εξίσου κατάλληλων υποψηφίων,  τη στιγμή που οι άνεργοι ανώτατης εκπαίδευσης ανέρχονται  στις 7.000 για το τρέχον έτος.
 
Ως Συντεχνία ζητούμε να τερματιστεί η πρακτική της  ανακύκλωσης των ίδιων προσώπων σε δημόσιες θέσεις. Στηρίζουμε την αξιοκρατική επιλογή μεταξύ νέων προσώπων με αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες.
 
 
Εκ του ΔΣ της ΑΣΔΥΚ
Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2019