Με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα άρχισαν στο ΤΑΕ Λάρνακας έρευνες και λήψη καταθέσεων σε σχέση με διάφορες ατασθαλίες που φαίνεται ότι σημειώθηκαν στην κοινότητα Ορόκλινης, όσον αφορά την  ανέγερση του κτιρίου του Κοινοτικού Συμβουλίου. Είχε προηγηθεί διερεύνηση της υπόθεσης από τη Νομική Υπηρεσία για μακρά περίοδο, μετά από σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. 
 
Οι υποθέσεις, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες μας, αφορούν την περίοδο 2000–2011 και 2011–2016. Για όλες τις υπό διερεύνηση υποθέσεις διεξήχθει πολύμηνη έρευνα από την οποία φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι προέκυψαν ποινικά αδικήματα και τα οποία περιληφθήκαν σε 15σελιδη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και έδωσε  οδηγίες για την  περεταίρω έρευνα σε βάρος των εμπλεκομένων. τοι διετέλεσαν  στη θέση αυτή μια θητεία ή και δυο. 
 
Οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση του Κοινοτικού Μεγάρου Ορόκλινης στηρίχθηκαν, ανάμεσα σε άλλα και στις εξής διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή:
 
* Κατά την ανέγερση του Κοινοτικού Μεγάρου Ορόκλινης, το Κοινοτικό Συμβούλιο έβαλε υποθήκη χαλίτικη γη και εξασφάλισε δάνειο, χωρίς την άδεια του Κράτους και χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.
 
* Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή η Κοινότητα Ορόκλινης δικαιούταν να κτίσει ένα Κοινοτικό Μέγαρο εώς 500 τετραγωνικά μέτρα. Αντί αυτού, κατέθεσε σχέδιο για 1.300τ.μ. και έλαβε σχετική άδεια. Παρά ταύτα όμως, τελικά ανεγέρθηκε κοινοτικό μέγαρο 2.600τ.μ. με αποτέλεσμα σήμερα για τα επί πλέον αυθαίρετα μέτρα εμβαδού, να μην υπάρχει ούτε άδεια οικοδομής, ούτε και να είναι δυνατόν το κτίριο να αποκτήσει πιστοποιητικό τελικής εγκρίσεως. 
Επιπλέον, ενώ το αρχικό κόστος του κτιρίου είχε υπολογισθεί στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, τελικά η δαπάνη εκτοξεύθηκε στα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου διπλασιάστηκε.
 
 Η δαπάνη δεν ήταν διαθέσιμη από το Κοινοτικό Συμβούλιο και εξασφαλίστηκε  από δανεισμό μέσω διαφόρων τραπεζών, με ψηλά επιτόκια.