Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έχοντας ως στόχο του να απαντήσει τόσο στις απειλές της Τουρκίας, στους ισχυρισμούς Ερντογάν, αλλά και σε όλους τους άλλους που τον κατηγορούν ως προς τις στοχεύσεις του στο Κυπριακό. 

Ο ΠτΔ εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών. Μίλησε για «μια συναντίληψη από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων» ως προς το περιεχόμενο των Όρων Αναφοράς. Και αυτό είναι: 

(i) Η Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουάριου 2014, η οποία καθορίζει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και αρχές για το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης, καθώς και τη μεθοδολογία της διαπραγματευτικής διαδικασίας,
(ii) Οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, οι οποίες είχαν οδηγήσει στη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, και
(iii) Το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, τα Στρατεύματα, την Αποτελεσματική Συμμετοχή, τις Εδαφικές Αναπροσαρμογές, την Ακίνητη Περιουσία και την Ισομερή  Μεταχείριση, όπως παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντανά.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να ξεκαθαρίσει και το τοπίο σ’ ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού: 

* Μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια.
* Δημιουργία ενός βιώσιμου, λειτουργικού και μόνιμου ομοσπονδιακού κράτους, απαλλαγμένο από ξένες εξαρτήσεις, ξένα στρατεύματα και δικαιώματα επέμβασης από τρίτες χώρες.
* Τα Ηνωμένα Έθνη και η Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

Τα εμπόδια της Τουρκίας 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέδειξε στη συνέχεια τις παρενέργειες που προκαλούνται από πλευράς Τουρκίας στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διερωτηθεί εάν αναμένει κάποιος να επιτύχει η προσπάθεια του ΓΓ ΟΗΕ όταν η Τουρκία:

1. Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της, 
2. Απειλεί την Κύπρο ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν προχωρήσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα, 
3. Απειλεί τα γειτονικά κράτη και ενεργειακές εταιρείες,
4. Σηματοδοτεί σχέδια για τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. 
Απαντήσεις προς Ερντογάν

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέφυγε «σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς» κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για κακές προθέσεις επειδή ζητά «μηδενική ασφάλεια, μηδενικές εγγυήσεις». Επί των ισχυρισμών Ερντογάν ο ΠτΔ έθεσε τα εξής ερωτήματα: 

(α) Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων η επιδίωξη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από την παρουσία στρατευμάτων κατοχής;
(β) Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων να οραματίζεσαι τον τερματισμό μιας αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βασισμένο στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις Συνθήκες της ΕΕ;
(γ) Ποιο άλλο από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ υπόκειται σε εγγυήσεις από τρίτη χώρα;
(δ) Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων η επιδίωξη να εγκαθιδρυθεί ένα κανονικό κράτος, στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους Κύπριους, χωρίς εξωτερικές εξαρτήσεις;

Όσον αφορά στις επικρίσεις (Ακιντζί, Ερντογάν κ.λπ.) περί άρνησης διαμοιρασμού της εξουσίας, ο ΠτΔ σημείωσε ότι υπήρξε «αποδοχή της πολιτικής ισότητας, όπως ορίζεται από τον ΓΓ και επιβεβαιώθηκε με ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ». Υπενθύμισε τη συμφωνία για το θέμα των φυσικών πόρων και την απόφαση για ανοικτό καταπιστευτικό λογαριασμό στον οποίο να κατατίθενται έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. 

Απάντησε και στον ισχυρισμό Ερντογάν ότι «η Τουρκία έχει λογική προσέγγιση στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων». Ο ΠτΔ διερωτήθηκε εάν «είναι λογική προσέγγιση η μονομερής και παράνομη διεξαγωγή γεωτρήσεων εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη άλλης χώρας μέσω της απειλής χρήσης βίας». Επίσης, διερωτήθηκε «ποιου τα δικαιώματα προστατεύει η Τουρκία όταν οι αξιώσεις της περιορίζουν, προς όφελός της, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κατά 44% εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων».