Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην εν εξελίξει προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνομολόγηση Όρων Αναφοράς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης διαπραγματεύσεων.
 
Σε διάγγελμά του επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 59 χρόνων από την ανακήρυξη και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι διαμήνυσε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, κατά συνάντηση που είχαμε στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
 
Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος στον Κυπριακό λαό, απέτισε τον οφειλόμενο και πρέποντα φόρο τιμής, προς όλους όσους με τους αγώνες, τον ηρωισμό και τη θυσία τους απάλλαξαν την πατρίδα από τον αποικιακό ζυγό, θέτοντας τα θεμέλια της οικοδόμησης του Κυπριακού κράτους.
 
Φόρο τιμής οφείλουμε επίσης προς όλους όσοι υπερασπίστηκαν, όταν απαιτήθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία και τη νομιμότητα, είπε.
 
Η σκέψη μας, σημείωσε, «στρέφεται αυτήν την ώρα και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, βεβαιώνοντας τους πως θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες ούτως ώστε να εξακριβωθεί η τύχη των οικείων τους».
 
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε αισθήματα σεβασμού, εκτίμησης και περηφάνιας για όλα όσα σαν λαός συλλογικά έχουμε επιτύχει.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι χάρη στις θυσίες, την εργατικότητα και τις δημιουργικές αρετές που χαρακτηρίζουν το λαό μας, τη σημαντική προσπάθεια και συμβολή των προκατόχων μου Προέδρων και κυβερνήσεων, και παρά τις ομολογουμένως κρίσιμες ιστορικά στιγμές τις οποίες διήλθε διαχρονικά ο τόπος μας, από το 1960 και εντεύθεν, επιτεύχθηκαν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και προόδου. Επίσης κρατήθηκε αλώβητη η κρατική οντότητα ενώ ξεπεράσαμε την οικονομική κρίση.
 
Επίσης είπε ότι με αποκορύφωμα το επίτευγμα της ένταξής της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύθηκε το κύρος της ως εποικοδομητικού και αξιόπιστου εταίρου της ενωμένης Ευρώπης.

Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι όλα όσα προανέφερε, υπαγορεύουν την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας μεταξύ όλων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές τις οποίες δέχεται η χώρα.
 
«Ιδιαιτέρως σήμερα, που οι συνεχιζόμενες για 45 και πλέον χρόνια συνθήκες της παράνομης Τουρκικής εισβολής και κατοχής κρατούν ακόμη την πατρίδα μας μοιρασμένη, αποστερώντας από τους πολίτες τα πλέων στοιχειώδη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.
 
Ως Ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε, «έχουμε δώσει πολλάκις αδιαμφισβήτητα δείγματα της απόλυτης ετοιμότητας και της σαφούς πολιτικής βούλησης που διαθέτουμε προς την κατεύθυνση της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος και την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην πατρίδα μας».
 
Εντείνοντας περαιτέρω τη μέχρι στιγμής άοκνη προσπάθεια, ειλικρινής και έντονη επιθυμία του, είπε, είναι η επίτευξη, μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
 
Μιας λύσης η οποία, βάσει των Συμφωνιών Κορυφής, των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών της διεθνούς νομιμότητας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και των μέχρι στιγμής επιτευχθεισών συγκλίσεων, θα οδηγεί πρώτα και πάνω απ’ όλα στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, το οποίο θα επανενώνει την πατρίδα μας.
 
«Λύσης η οποία θα απαλλάσσει τη χώρα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ένα «κράτος, που θα επιτρέπει στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, να συμβιώσουν αρμονικά και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου».
 
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της νέας πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης του διαλόγου, είπε, «στηρίζουμε πλήρως την εν εξελίξει προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνομολόγηση Όρων Αναφοράς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης διαπραγματεύσεων».
 
Την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, σημείωσε, διεμήνυσε για ακόμη μία φορά στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, κατά συνάντηση που είχαμε στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
 
Την ίδια στιγμή, στο σύνολο των σημαντικών επαφών που είχε έθεσε «το απαράδεκτο των τουρκικών κλιμακούμενων προκλήσεων και ενεργειών, είτε αυτές αφορούν τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παράνομες επεμβάσεις στην ΑΟΖ είτε τις απειλές για εποικισμό της Αμμόχωστου είτε τις εντεινόμενες παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη».
 
Αναντίλεκτα, η παράταση της εκρεμμότητας του κυπριακού ζητήματος και η άκαρπη πάροδος του χρόνου παγιώνουν, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «και εδραιώνουν το απαράδεκτο υπάρχον καθεστώς και τα τετελεσμένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή εις βάρος των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου».
 
Επανέλαβε την «ακράδαντη πεποίθησή μου ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι απολύτως εφικτή, εάν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας συνειδητοποιήσουν πως δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις και εγγυητές, δεν χρειαζόμαστε εξαρτήσεις οι οποίες θα καταστήσουν την πατρίδα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων».
 
Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι, σημείωσε, «αποδεσμευμένοι από το παρελθόν, να αντιληφθούμε τις προοπτικές που προσφέρει η πιθανότητα μιας επανενωμένης και απολύτως ανεξάρτητης πατρίδας, τόσο στο σύνολο των νομίμων κατοίκων της όσο και στην ευρύτερη περιοχή ως σημαντικός πυλώνας σταθερότητος και ενίσχυσης της ειρήνης».
 
Τόνισε με «έμφαση ότι αιρόμενος στο ύψος της ιστορικής μου ευθύνης και σεβόμενος πρώτα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού, θα πράξω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε να μπορέσω να παραδώσω μία πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από την εγκαθίδρυση της έχει επιτύχει πολύ σημαντική πρόοδο. «Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, συλλογικά έχουμε ξεπεράσει μία βαθιά οικονομική κρίση. Δεν αρνούμαστε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα», σημείωσε.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι που συγκλίνουν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, είπε, πέραν της διαχείρισης του εθνικού θέματος, θέτοντας ως στόχο τον συνολικό εκσυγχρονισμό της χώρας στη βάση σημαντικών μεταρρυθμίσεων
 
Αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας, της οικονομίας, της απονομής δικαιοσύνης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της παιδείας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της έρευνας – καινοτομίας, καθώς και του εκσυγχρονισμού του κράτους.
 
Ταυτόχρονα παράλληλα με την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας προχωράμε, είπε, «στην υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος, παρά τις απειλές και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας», όπως επίσης και «στη σύναψη σημαντικών επωφελών περιφερειακών συμφωνιών, που καθιστούν την πατρίδα μας γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή καθώς και την ευρύτερη περιοχή».
 
Απευθυνόμενος στις πολιτικές δυνάμεις κάλεσε όλους «σε συνεργασία ούτως ώστε μέσα από συλλογική προσπάθεια να επιτύχουμε μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά προβλήματα παθογένειες και αγκυλώσεις, προς όφελος των πολιτών».

Τέλος διαβεβαίωσε ότι δεν θα πάψει να εργάζεται «για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσω με αποφασιστικότητα να επιδιώκω την ευημερία και την προκοπή της χώρας μας».
 

Πηγή: philenews