Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, να ανοίξει γραφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, αναφέροντας πως επιθυμεί να έρθουν πιο κοντά οι Τουρκοκύπριοι στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ τονίζει ότι η απόφαση Κιζίλγιουρεκ να ανοίξει γραφείο στα κατεχόμενα ενισχύει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. 

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ για άνοιγμα γραφείου του στην κατεχόμενη Λευκωσία με το πρόσχημα ότι επιθυμεί να έρθουν πιο κοντά οι Τουρκοκύπριοι στην Ευρώπη -αν και σημειώνεται ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του -εντούτοις η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι αποτελεί ακόμη μία ενέργεια προς λανθασμένη κατεύθυνση , η οποία στην ουσία ενισχύει άμεσα ή έμμεσα τους τουρκικούς σχεδιασμούς για περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος με τελικό στόχο την αναγνώριση του.

Επισημαίνει δε.  ότι δεν είναι καθόλου απίθανο η συγκεκριμένη ενέργεια να αξιοποιηθεί από συγκεκριμένους κύκλους ευρωπαϊκούς και μη, που στοχεύουν στην προώθηση των προκλητικών τουρκικών σχεδιασμών για αναβάθμιση και αναγνώριση του κατοχικούς καθεστώτος καθώς επίσης και στην δημιουργία συνθηκών που θα ενισχύουν τις παράλογες διεκδικήσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος κατά την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γραφείο στα κατεχόμενα ανοίγει ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

Η ΕΔΕΚ απευθύνει έκκληση, τόσο στον ίδιο τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρέκ όσο και στην Ηγεσία του ΑΚΕΛ  να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

ΕΛΑΜ: Εγκάθετος του Ερντογάν ο Νιαζί 

Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ, σημειώνει ότι η κίνηση του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, αφού πρώτα ο ίδιος αποκάλεσε την αντικατοχική πράξη του 16χρονου από τη Λύση ως «εθνικιστική υστερία», αφού κατέθεσε πρόταση για καθιέρωση της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης στην ΕΕ, πλέον εγκαινιάζει πολιτικό γραφείο στα κατεχόμενα.
 
“Η ενέργεια αυτή κρίνεται ως απαράδεκτη προς τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού θα λάβει χώρα σε περιοχή που κατέχεται παράνομα και διά της βίας από τα τουρκικά στρατεύματα. Η περιουσία ενός προσφυγοποιημένου Έλληνα της Κύπρου μετατρέπεται σε αντικείμενο σφετερισμού από ένα «εκπρόσωπο» της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και θα χρηματοδοτείται από κονδύλια της ίδιας της Ευρώπης.
 
Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, πλέον ότι ο Νιαζί δεν εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία όπως φαίνεται δεν αναγνωρίζει, αλλά το κατοχικό καθεστώς της Άγκυρας και αποτελεί εγκάθετος του Ερντογάν.
 
Αναμένουμε την αντίδραση του κόμματος που τον εξέλεξε, το ΑΚΕΛ το οποίο φέρει βαρύτατες ευθύνες για τις πράξεις και ενέργειες του Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή. Η σιωπή και η αποδοχή του ανοίγματος των γραφείων στα κατεχόμενη, αποτελεί συνενοχή στο έγκλημα που συντελείται απέναντι στην Πατρίδα μας” καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Αντιδράσεις και από τον νομικό Χρήστο Τριανταφυλλίδη

Την δική του αντίδραση για την απόφαση του Ευρωβουλευτή εξέφρασε και ο Νομικός Κρίς Τριανταφυλλίδης, καλώντας τον να απαντήσει ξεκάθαρα:

 Ότι καταδικάζει τη Τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974

 Ότι θεωρεί παράνομη τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τη Τουρκία

Να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της

Πηγή: philenews