Κατά τη δεκαετία του ’90 και μέχρι περίπου το 2005, σχεδόν όλοι μας κρατούσαμε ένα τηλέφωνο ΝΟΚΙΑ. Ήταν τα καλύτερα και τα πιο προηγμένα τεχνολογικά και η φινλανδική εταιρεία έγινε το νούμερο 1 στην παγκόσμια αγορά. Όμως η έλευση του Android -το οποίο η NOKIA δεν υιοθέτησε- και η άνοδος της Apple και της Samsung, την έσπρωξαν στο περιθώριο τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει. 
Η τεχνολογική εξέλιξη έχει οδηγήσει στο λουκέτο πολλές επιχειρήσεις. Μέσα σε δύο βδομάδες, ανακοινώθηκε η χρεοκοπία της Thomas Cook και της Forever 21. 
Οι δύο αυτές εταιρείες -αν και προέρχονται από δύο διαφορετικές βιομηχανίες- έχουν κάτι κοινό. Τις προσπέρασαν οι εξελίξεις. Δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τα επιχειρησιακά τους μοντέλα και να αφουγκραστούν τον παλμό του σύγχρονου καταναλωτή. Οι καταναλωτές πλέον επιδιώκουν εξατομικευμένα πακέτα διακοπών, ενώ στον χώρο της ένδυσης έχουν κάνει στροφή στις διαδικτυακές αγορές.
Στον αντίποδα, βρίσκουμε προσωπικότητες που έχουν ως απώτερο στόχο να δημιουργήσουν νέες ανάγκες. Ο Έλον Μασκ ηγείται της Tesla και της SpaceX, της διαστημικής εταιρείας που θέλει να στείλει κόσμο στον Άρη με στόχο να ενταχθούν στην αποικία που θα δημιουργηθεί εκεί.
Η προσέγγιση που ακολουθεί ο Μασκ εστιάζει στο μότο “πρώτα η τεχνολογία”. Ο ίδιος πιστεύει ότι ξέρει πού κατευθύνεται η αγορά και γνωρίζει καλύτερα και από τους καταναλωτές τι χρειάζονται και τι θα θελήσουν στο μέλλον. Ως εκ τούτου, δίνει λίγη βάση στο τι ζητά η αγορά στην παρούσα φάση και μεγαλύτερη έμφαση στην επίλυση αυτού που ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν ακόμη ότι χρειάζονται.
Ο Μασκ ακολουθεί μια τακτική που καθοδηγεί την αγορά. Και οι άνθρωποι, επιδιώκοντας να καλύψουν τις ανάγκες τους πέφτουν στην παγίδα. 
Νιώθουμε ότι είναι μακριά από μας όλες αυτές οι σκέψεις. Ωστόσο, έπρεπε να μας απασχολεί όλους για το πώς κινείται ο κόσμος μας καθοδηγούμενος από τη δύναμη της τεχνολογίας. 
Τι θα απογίνει η δημοκρατία όταν η Google και το Facebook θα γνωρίζουν τα γούστα και τις πολιτικές μας προτιμήσεις καλύτερα από μας τους ίδιους;  Όταν το έξυπνο κινητό μου θα με γνωρίζει καλύτερα απ’ ό,τι εγώ και ο Μεγάλος Αδελφός θα μπορεί να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για λογαριασμό μου; Τότε, οι δημοκρατικές εκλογές, η ελεύθερη αγορά και οι ίδιοι οι άνθρωποι θα είναι εξίσου παρωχημένοι με τις κασέτες, όπως σχολιάζει στο βιβλίο του ο Yuval Noah Harari. 
Ήδη η τεχνολογία άρχισε να καθορίζει τις ζωές μας. Δεν αποχωριζόμαστε το κινητό μας, ενώ ο κωδικός του wifi είναι το πρώτο πράγμα που ζητάμε σε ένα νέο μαγαζί. Το Facebook επιλέγει και παρουσιάζει τις διαφημίσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας. 
Οδεύουμε σταθερά και τάχιστα στο να γίνουμε οι τυφλοί και αυτοματοποιημένοι πολίτες του 1984, όπως ακριβώς μας φαντάστηκε ο Όργουελ 80 χρόνια πριν και χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε μάλιστα, όπως επίσης προέβλεψε.