To Top
03:05 Τετάρτη
21 Μαρτίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ευρωβουλή: Καρότο αλλά και μαστίγιο για Τουρκία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Ευρωβουλή: Καρότο αλλά και μαστίγιο για Τουρκία
  07 Ιουλίου 2017, 8:50 πμ  

«Διπλής όψεως» είναι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, σε σχέση με το Κυπριακό και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της υποψήφιας χώρας. Η έκθεση που εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 64 εναντίον και 97 αποχές, ζητά μεταξύ άλλων απόδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, έναρξη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και τερματισμό του εποικισμού. Ωστόσο, την ίδια ώρα, εκφράζει στήριξη στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και στην ελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων για τα 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, ενώ τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του Τούρκου ΥΠΕΞ σε Συμβούλια της Ε.Ε.
 
Στα θετικά της χθεσινής ψηφοφορίας καταγράφεται η απάλειψη αναφοράς περί «απρόσκοπτης» εξοικείωσης της Τ/κ κοινότητας με το κεκτημένο, κάτι που επιτεύχθηκε κατόπιν τροπολογίας που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με παρέμβαση του ΑΚΕΛ, με τη στήριξη των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΔΗΣΥ) και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ).
 
Ουσιαστικό ρόλο για την απάλειψη της εν λόγω αναφοράς διαδραμάτισε και η ΜΑΕΕ. Σημειώνεται ότι η Λευκωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει προς τις Βρυξέλλες ότι η εξοικείωση των Τ/κ με το κεκτημένο πρέπει να συμβαδίζει με τις απευθείας συνομιλίες στο Κυπριακό και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίζεται «απρόσκοπτα». Ειδικότερα, τα θετικά στοιχεία της έκθεσης για το Κυπριακό αναφέρουν:
• Η Ευρωβουλή «επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο».
 
• «Να αποδώσει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στον ΟΗΕ».
• «Να απόσχει από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία του νησιού, μέσω της πολιτικής του παράνομου εποικισμού».
• Καλεί την Τουρκία να στηρίξει τη ΔΕΑ, «παρέχοντας πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία».
• Αναφέρεται σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο και στη βάση των αρχών που έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε.
• Αναμένει από την Τουρκία να επιδείξει ενεργή στήριξη για τη γρήγορη και επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.
• Υπενθυμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους.
Σε σχέση με τα ευρωτουρκικά και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις, διαπιστώνονται τρεις αρνητικές αναφορές:
• Η Ευρωβουλή «στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης», της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η υποψήφια χώρα δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση στη βασική της μορφή, διατηρώντας κλειστά τα λιμάνια της έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.
• Η στήριξη της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τα 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει διαμηνύσει γραπτώς προς τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα κριτήρια έναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία.
• Η προσπάθεια έμμεσης παραχώρησης καθεστώτος παρατηρητή στη Τουρκία, προκειμένου ο Τούρκος ΥΠΕΞ να συμμετάσχει σε Συμβούλια των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., για θέματα που αφορούν τη χώρα του.
 
Γενικότερα, η έκθεση χαρακτηρίζεται πολύ επικριτική για την Τουρκία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η θέση της Ευρωβουλής για επίσημη αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν η Άγκυρα προχωρήσει σε εφαρμογή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα (σ.σ. κάτι πάντως που δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2019). Η έκθεση σκιαγραφεί με τα μελανότερα των χρωμάτων την κατάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με ιδιαίτερη αναφορά στην ελευθερία του Τύπου, την οπισθοδρόμηση σε ζητήματα κράτους δικαίου, ενώ αναφέρεται στις χιλιάδες συλλήψεις και προγραφές με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από ένα έτος στην υποψήφια χώρα.
 
ΑΠΟΧΗ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
 
«Αποχή» ψήφισαν οι πέντε Κύπριοι ευρωβουλευτές που τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της έκθεσης για την Τουρκία (Λευτέρης Χριστοφόρου ΔΗΣΥ, Νεοκλής Συλικιώτης ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου ΑΚΕΛ, Κώστας Μαυρίδης ΔΗΚΟ και Δημήτρης Παπαδάκης ΕΔΕΚ). Οι πέντε Κύπριοι ευρωβουλευτές είχαν εκφράσει μεν την ικανοποίησή τους για τις αναφορές περί επιστροφής των Βαρωσίων και περί έναρξης της αποχώρησης του τουρκικού στρατού, αλλά διατύπωσαν κάθετη διαφωνία με τη «στήριξη» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της πρότασης της Κομισιόν για έναρξη διαπραγματεύσεων προς αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, καθώς και με την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τα 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Η Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρος της Αλληλεγγύης, απουσίαζε από την ψηφοφορία καθώς χθες μετέβη στο Κραν Μοντάνα, όπου διεξάγονται οι διαδικασίες για το Κυπριακό.
 
Η Κομισιόν δεν δημοσιοποιεί έκθεση
 
Η Κομισιόν δεν δημοσιοποιεί την έκθεση όπου καταγράφονται οι κίνδυνοι στην ασφάλεια των πτήσεων λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας και λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου. Αυτό προέκυψε μετά από αίτημα του Kύπριου ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη να του παραχωρηθεί η σχετική έκθεση. Ο ίδιος είχε προ καιρού θέσει γραπτώς στην Κομισιόν τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ζωής Eυρωπαίων πολιτών από την αυθαίρετη και παράνομη λειτουργία αεροδρομίου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Με δεύτερη κατεπείγουσα γραπτή παρέμβασή του, ζήτησε από την Επιτροπή να του παραχωρηθεί η σχετική ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) «στα πλαίσια της ενίσχυσης της διαφάνειας και της ενημέρωσης που πρέπει να παρέχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους πολίτες, σύμφωνα και με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Γιούνκερ». Η Επιτροπή δηλώνει ότι δεν δημοσιοποιεί την ανάλυση, ισχυρίζεται, διότι «προτίθεται να την αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για αναλυτική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών».
 

  Παύλος Ξανθούλης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.