Αποζημιώσεις ύψους 70,000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν στον εισαγωγέα μηχανήματος για θεραπεία οφθαλμολογικών παθήσεων με λέιζερ, τρείς οφθαλμίατροι για δυσφήμιση, σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε μία δικαστική διαμάχη η οποία κράτησε σχεδόν 14 χρόνια.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το συγκεκριμένο μηχάνημα εισήχθη στην Κύπρο το 2005, από την εταιρεία Τ.Α.S Ophthalmos Laser Center Ltd. Βασικοί μέτοχοι της εταιρείας ήταν ο εισαγωγέας του μηχανήματος και ένας οφθαλμίατρος. Ωστόσο τρείς οφθαλμίατροι, βλέποντας την προσπάθεια της εταιρείας να διαφημίσει τον εν λόγω μηχάνημα, έκριναν ότι πρόκειται για παραπλάνηση των ασθενών.
 
Υπό αυτή τη λογική, οι τρείς συγκάλεσαν δημοσιογραφική διάσκεψη εξ ονόματος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κύπρου, προκειμένου, όπως ανέφεραν να ενημερώσουν σωστά τον Κύπριο πολίτη και ασθενή.
 
Από την πλευρά του ο εισαγωγέας του μηχανήματος, έκρινε τα λεχθέντα των τριών ιατρών στην συγκεκριμένη διάσκεψη, επιζήμια και δυσφημιστικά για το συμφέρον της εταιρείας του και προχώρησε σε καταχώρηση αγωγής εναντίον τους για δυσφήμηση και επιζήμια ψευδολογία. Το πρωτόδικο δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του εισαγωγέα με τον ίδιο να προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο τόσο ως φυσικό όσο και ως νομικό πρόσωπο. Το Ανώτατο Δικαστήριο επιδίκασε υπέρ του αποζημίωση ύψους 70,000 ευρώ ως εύλογη και δίκαιη αποζημίωση υπό τις περιστάσεις και συγκεκριμένα 40,000 στον εισαγωγέα ως φυσικό πρόσωπο και 30,000 ευρώ στην εταιρεία.
 
Σημειώνεται ότι στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι το πρωτόδικο δικαστήριο έκανε αποδεκτή τη μαρτυρία των τριών οφθαλμίατρων «στηριζόμενο στην καλή εντύπωση και στην πειστικότητα της μαρτυρία τους χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιμέρους διερεύνηση», ωστόσο από την πλευρά του έκρινε πως η δημοσιογραφική διάσκεψη δεν αποσκοπούσε μόνο στην πληροφόρηση του κοινού αλλά και στη δυσφήμιση του εισαγωγέα.
 
Πηγή: philenews