Aπό τους μεγαλύτερους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο γίνεται η Altamira με την υπογραφή συμφωνίας με τoν όμιλο Alpha Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η doValue (πρώην Altamira) ανέλαβε τη διαχείριση προβληματικών δανείων ονομαστικής αξίας περίπου €3 δισ., εκ των οποίων τα μισά είναι στεγαστικά και τα άλλα μισά επαγγελματικά δάνεια, καθώς και ακίνητα αξίας €200 εκατ. της Alpha Bank στην Κύπρο. Με την επισημοποίηση της συμφωνίας, η εταιρεία θα έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο αξίας περίπου €9 δισ. και ακίνητα €700 εκατ. περίπου. 
 
Στην Κύπρο διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια της πρώην Συνεργατικής που μετεξελίχθηκε σε ΚΕΔΙΠΕΣ, ονομαστικής αξίας σήμερα €6,2 δισ. και ακίνητα €500 εκατ. Ο όμιλος της Alpha Bank ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες τη διαδικασία για ανάθεση σε τρίτο της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank Κύπρου και της θυγατρικής του ελληνικού ομίλου AGI Cypre Ermis, στην οποία μεταφέρθηκε μεγάλο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Η πράξη με τον όμιλο Alpha Bank στην Ελλάδα αναμενόταν να κλείσει τους τελευταίους μήνες, αλλά μια σειρά από διαδικαστικά και νομικά θέματα καθυστερούσαν την υπογραφή του deal. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει με την doValue και αυτό σηματοδοτεί αλλαγές και στην Κύπρο. Ήδη έχει γίνει αίτηση στον Έφορο Εταιρειών για εγγραφή της εταιρείας doValue Cyprus Limited, ενώ τον Ιούλιο έγινε και η μεταβίβαση του 51% της Altamira Asset Management Cyprus στους νέους ιδιοκτήτες.
 
 Η Altamira πέραν του ότι διαχειρίζεται τα δάνεια της πρώην Συνεργατικής έχει ακόμη ανοικτό το θέμα εξαγοράς του 49%, που σήμερα ελέγχει στην κυπριακή εταιρεία η ΚΕΔΙΠΕΣ. Με βάση την αρχική συμφωνία με την Κυβέρνηση, η Altamira διατηρεί δικαίωμα πρώτης επιλογής για να αποκτήσει το ποσοστό 49% που έχει το Κράτος. 
 
Ως προς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγινε ακόμη γνωστό για πόσα χρόνια ο όμιλος της Alpha θα αναθέσει στον επενδυτή τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα ήταν για 4 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης. Το επόμενο μεγάλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει είναι τι θα γίνει με το προσωπικό.
 
Με την επίτευξη της συμφωνίας αναμένεται ότι ένας αριθμός υπαλλήλων της τράπεζας θα αποσπαστεί στην doValue Cyprus. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσωπικό μέχρι 150 άτομα από την τράπεζα που ασχολούνται με το προβληματικό χαρτοφυλάκιο. Ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι επίσημες συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της Alpha με την ΕΤΥΚ για να συμφωνηθεί το πλαίσιο μεταφοράς των εργαζομένων. Προς το παρόν οι συζητήσεις δεν έχουν μπει σε βάθος, αλλά αναμένεται να γίνει στα πρότυπα μεταφοράς προσωπικού από την Ελληνική στην APS και της Τράπεζας Κύπρου στην Gordian στα πλαίσια του Helix 1. Δεν αποκλείεται πάντως εντός του 2020 η Alpha Bank να προχωρήσει σε δεύτερο σχέδιο εθελούσιας εξόδου μέσα σε τρία χρόνια.
 
Τον Μάρτιο του 2016 περίπου 235 υπάλληλοι της Alpha Bank έφυγαν με σχέδιο εθελούσιας εξόδου.