Για μια σειρά από ζητήματα διαμόρφωσης και εφαρμογής της γενικότερης πολιτικής της πολεοδομίας αναφέρθηκε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια αδυναμία επιβολής του νόμου, ανέφερε ότι πρόκειται μια διαχρονική νοοτροπία και έφερε ως παράδειγμα τα ξενοδοχεία, υποδεικνύοντας ότι πέραν του 60% λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς άδεια λόγω αυτής της κουλτούρας και λανθασμένων πολιτικών. 
 
Όπως είπε, απαιτείται να γίνει μία και ενιαία η πολεοδομική Αρχή. Σήμερα, είπε, μια μικρή οικοδομική Αρχή παραπονιέται ότι δεν έχει πολεοδομική άδεια το παράνομο κτίσμα. Σε άλλη περίπτωση, δημοτικοί άρχοντες επέβαλαν αποκατάσταση της νομιμότητας. Εξήγησε ότι παρανομούντες ασκούν πιέσεις στους βουλευτές, οι οποίοι μετά ενοχλούν τον υπουργό. Έχει αναπτυχθεί μια κουλτούρα, είπε, να κτίζεις παράνομα και να απαιτείς από τον υπουργό νομιμοποίηση. 
 
Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι θα γίνει εισήγηση στο Πολεοδομικό Συμβούλιο όπως κατά την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων να αυξηθούν οι συντελεστές δόμησης έτσι ώστε εκεί που επιτρέπεται η ανέγερση τριώροφων κατοικιών, να επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίων πέντε και έξι ορόφων. «Τώρα αρχίζει η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων των μεγάλων πόλεων. Η κατεύθυνσή μας όσον αφορά τα τοπικά σχέδια είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση, που θα προβλέπει και σημαντική αύξηση των συντελεστών στα κέντρα των πόλεων, ούτως ώστε να γίνουν πιο πυκνοκατοικημένες οι πόλεις, κάτι το οποίο έχει μεγάλες προεκτάσεις και στο κυκλοφοριακό», ανέφερε.
 
 
Εξήγησε ότι έχει δημιουργηθεί τις περασμένες δεκαετίες μια μεγάλη οριζόντια ανάπτυξη που δημιούργησε και κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής όλων. Θα εξεταστούν επίσης, όπως είπε, στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων τα θέματα των μικρών χώρων πρασίνου που υπάρχουν κατακερματισμένοι και διάσπαρτοι. «Όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα είναι με μια σύγχρονη προσέγγιση, ούτως ώστε να υπάρχουν πιο φιλικές προς το ζην πόλεις», είπε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, ασκούνται πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες για επέκταση των ζωνών. Σε περίοδο 10 χρόνων, είπε, οι οικιστικές περιοχές έχουν εξαπλασιαστεί. Ανέφερε παράλληλα ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν μιλήσει με το ΕΤΕΚ, σε μια εντατική διαβούλευση για την απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης, κάτι που θα παρουσιαστεί και σε δημόσιο διάλογο εντός του μηνός. Θα προνοεί, όπως είπε, εννέα μεγάλες αλλαγές, θα υπάρχει μια νέα προσέγγιση με κατηγοριοποίηση των αναπτύξεων σε τρεις κατηγορίες, χαμηλού ρίσκου, μεσαίου και μεγάλου ρίσκου. Συμπλήρωσε ότι θα προνοεί την ευθύνη των μελετητών, θα προνοεί πολύ πιο απλοποιημένες διαδικασίες για κάποια θέματα, ούτως ώστε να απλοποιηθεί και η ζωή όλων προς όφελος και της καθημερινότητας αλλά και της ανάπτυξης.
 
 
Είπε επίσης ότι είναι πολύ σχετική και η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία προωθείται, αφού θα απελευθερώσει την Πολεοδομία ώστε να παράγει πολιτική. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που προβλέπει νέες διαδικασίες ανάλογα με το ύψος και τη φύση της ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει για πρώτη φορά στην Κύπρο τη θεσμοθέτηση του θεσμού του Project Manager με άλλες διαδικασίες, είναι και αυτό πλέον ενώπιον της νομική υπηρεσίας και θα διαδραματίσει και αυτό καταλυτικό ρόλο.
 
Όσον αφορά την καθημερινότητα και τις καθυστερήσεις, ανέφερε ότι το 2018 λήφθηκαν 7.504 νέες αιτήσεις από την Πολεοδομία, και διεκπεραιώθηκαν μέσα στο χρόνο 7.452 αιτήσεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καθυστερημένες περίπου 5.000 αιτήσεις λόγω ενδεχομένως παρεκκλίσεων ή λόγω κάποιων άλλων θεμάτων οι οποίες εξετάζονται. Ανέφερε, ωστόσο, ότι στην Πολεοδομία υστερούν σε θέματα μηχανογράφησης, ενδεχομένως λόγω λανθασμένων σχεδιασμών που έγιναν στο παρελθόν και είναι κάτι το οποίο γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί.
 
66 ΠΥΡΓΟΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 11 ΟΡΟΦΩΝ
 
Αναφορικά με τα ψηλά κτήρια, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι υπάρχουν αρκετά θετικά τα οποία δεν πρέπει να παραγνωρίζονται, αφού θεωρούνται και πολύ πιο περιβαλλοντικά, φτάνει να γίνονται με τον σωστό τρόπο.
 
«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε εδώ και καιρό παρουσιάσει το Πλαίσιο Αδειοδότησης των Ψηλών Κτηρίων. Έχει περάσει επίσης και νομοθεσία η οποία εφαρμόζεται, γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε αδειοδότηση, ενώ έχει επίσης ετοιμαστεί και η προκαταρκτική μελέτη που αφορά κάποια άλλα περιβαλλοντικά θέματα. Δεν λέω ότι είναι το τελειωτικό, σίγουρα στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων θα δούμε και πιο ολοκληρωμένα αυτό το θέμα, αλλά υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική η οποία εφαρμόζεται», σημείωσε.
 
 
Από πλευράς του, ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας Κυριάκος Κούνδουρος ανέφερε ότι έχουν αδειοδοτηθεί στις παραλιακές πόλεις (Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας) 66 ψηλά κτήρια πέραν των 11 ορόφων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχουν αδειοδοτητηθεί 11 κτήρια στις τρεις επαρχίες πέραν των 26 ορόφων. Πέραν των 21 ορόφων αδειοδοτήθηκαν 18 κτήρια, από 16- 20 ορόφους 16 κτήρια και από 11-15 ορόφους 32 κτήρια. 
 
Αναφέρθηκε ακόμα ότι έχουν ολοκληρωθεί τρεις μελέτες για τη φέρουσα ικανότητα των κόλπων Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου σε σχέση ειδικά με τις απορρίψεις του νερού αποστράγγισης.
 
Λανθασμένες πολιτικές από το ΄60

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι η Κύπρος πάσχει από το 1960 με λανθασμένες πολιτικές και έχει δημιουργηθεί ένα κράτος που δεν λειτουργεί όπως θα ήθελαν να λειτουργήσει, με τη δημιουργία μιας κουλτούρας μη εφαρμογής των κανόνων. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι παρατηρούνται πολλές παρανομίες στην ανέγερση κτηρίων, και είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί θεσμικά ο τρόπος τα κτήρια να ελέγχονται κατά τη διάρκεια που κτίζονται. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε ότι ο υπουργός απέτυχε να δώσει τις απαντήσεις που ανέμεναν σε σχέση με την ανύπαρκτη πολιτική για την ανάπτυξη ψηλών κτηρίων και την ασυδοσία που υπάρχει στην ανάπτυξη των ακτών, κάτι που παραβιάζει και το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης.