Τα καλέσματα σε γάμο ήταν ολόκληρη διαδικασία στον όχι και τόσο μακρινό περασμένο αιώνα. Σχεδόν έμοιαζε με τελετουργία και είχε τους δικούς της άγραφους κανόνες, τους οποίους οι παππούδες μας και οι γονείς μας ακολουθούσαν σαν ευαγγέλιο, τότε που η χειραψία ήταν πιο δεσμευτική από τα πολύπλοκα δικηγορικά συμβόλαια της σημερινής εποχής.
 
«Να σου το στείλω με viber ή προτιμάς με messenger;» με ρώτησε ένας καλός φίλος που με έψαχνε για να μου δώσει το προσκλητήριο για τον γάμο της κορούλας του. «Όπως σε βολεύει», του απάντησα.  «Και με email και με WhatsApp γίνεται» πρόσθεσα για να διευκολύνω τα πράγματα. Είναι αλήθεια εξάλλου πόσο δύσκολο είναι να γυρίζεις να βρεις τον ένα και τον άλλο μέσα στην πίεση της καθημερινότητας. Ένα send αρκεί. Ακολουθεί και ένα ευγενικό reply με την ευχή «ώρα καλή» και η τεχνολογία γίνεται χαλί στην υπηρεσία των κοινωνικών σχέσεων όσο κι αν ακυρώνει μια διαδικασία που λειτουργούσε ως αφορμή για μια επίσκεψη, για να συναντήσεις τον άλλο από κοντά, να μάθεις τα νέα του, να δεις αν είναι καλά. 
Φθίνουν όλα αυτά μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Πλέον ένα σερφάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να πληροφορηθείς τα πάντα για τον καθένα. Ποιος ζει, ποιος πέθανε, ποιος παντρεύεται ή παντρεύει, ποιος χώρισε, ποιος γέννησε, ποιος πήγε διακοπές, πού πήγε, με ποιους, πότε και πώς, τι ψώνισε, τι είδε, τι έφαγε, που έφαγε και πολλές άλλες πληροφορίες, άχρηστες ως επί το πλείστον αλλά δεν βαριέσαι, στην online πλευρά της ζωής μας, όπως και στην κανονική εξάλλου, σημασία δεν έχει τόσο το είναι μας όσο το φαίνεσθαι μας.
 
Μια φατσούλα από την Εmoji γραμματοσειρά του πληκτρολογίου, μας αρκεί για να περιγράψουμε αυτό που παλιά είχαμε την ανάγκη να το μοιραστούμε με τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους και όχι να το κάνουμε κόλλυβα στο εκκλησίασμα των social media, εκεί όπου ο καθένας βγάζει τα σώψυχά του ακόμη και για πολύ προσωπικά θέματα, από ανάγκη περισσότερο να συγκεντρώσει λίγη από την προσοχή που όλοι επιζητούμε, ειδικά όταν περνούμε έντονες στιγμές, είτε την ώρα της μεγάλης χαράς είτε στη φάση μιας μεγάλης δοκιμασίας.
 
Από εκείνον που δηλώνει feels happy που βρήκε τη δουλειά που έψαχνε, μέχρι την κοπέλα που φωτογραφίζεται με τη βελόνα της χημειοθεραπείας, η διαφορά είναι τόσο χαώδης όσο και δραστικές είναι οι αλλαγές που έφερε η τεχνολογία. Ακόμη και τα συλλυπητήρια και οι εισφορές στις κηδείες γίνονται πλέον ηλεκτρονικώς. Το ίδιο και τα δώρα στους γάμους στέλνονται με έμβασμα. Σε λίγα χρόνια τα φακελάκια θα είναι ανάμνηση από το παρελθόν και οι ατέλειωτες ουρές στους γάμους θα μοιάζουν τόσο ντεμοντέ όσο φαίνονται σήμερα οι εικόνες από τους νεόνυμφους που χορεύουν ποζάροντας με τα δεκάλιρα να κρέμονται καρφιτσωμένα πάνω τους.
 
Ήταν το λεγόμενο «ξημέρωμα» που έθετε τις βάσεις στο ζευγάρι για να φτιάξει το σπίτι του και τη ζωή του, διεκδικώντας τα λίγα γραμμάρια της ευτυχίας, που ο κάθε άνθρωπος αξίζει. Με viber ή messenger, με WhatsApp ή χωρίς. 
 
Φιλgood, τεύχος 243