Ο σουλτάνος Ερντογάν διέταξε την εγκληματική εισβολή στη βόρεια Συρία με στόχο να εξολοθρεύσει τους Κούρδους, αφού πρώτα τους βάπτισε τρομοκράτες, από τους οποίους κινδυνεύει η Τουρκία. Έτσι ο Ερντογάν πρόσθεσε ακόμα μια σελίδα στο ποινικό μητρώο της χώρας του. Οι διεθνείς υποκριτές και απατεώνες ανέχονται το έγκλημα. Και στην ουσία επικροτούν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Την ενθαρρύνουν να εκβιάζει τους πάντες και να καταπατά το διεθνές δίκαιο με την ανοχή τους. Η Τουρκία είναι ασύδοτη. Και καταφέρνει να εξευτελίζει όλους τους διεθνείς θεσμούς και όλα τα κράτη.
Η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και η προηγηθείσα εισβολή στην ΑΟΖ της Κ.Δ. κατέδειξαν με ποιον τρόπο η Τουρκία αντιλαμβάνεται το διεθνές δίκαιο, εφαρμόζοντας το τουρκικό δίκαιο. Και πάλι ο ΟΗΕ και τα όργανά του δείχνουν να ανέχονται την τουρκική αντίληψη περί διεθνούς δικαίου, αναγνωρίζοντας την εφαρμογή του τουρκικού δικαίου στα διεθνή ζητήματα. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική και απελπιστική. Η τουρκική ασυδοσία έχει επαναφέρει και επιβάλει στις σχέσεις της με όλους την πολιτική των κανονιοφόρων και δεν διστάζει να πραγματοποιεί εισβολή και να επιβάλλει τη θέλησή της με την ανοχή όσων έχουν συμφέροντα από τη σχέση τους με την Τουρκία.
Η κυπριακή Κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Το ίδιο και οι ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων που έχουν ψηφοφόρους και οπαδούς την πλειοψηφία του ελληνισμού της Κύπρου. Διακατέχονται από μια ασυγκράτητη επιθυμία να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με τις κανονιοφόρους στον κρόταφο. Θέλουν να διαπιστώσουν «τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας» και δηλώνουν έτοιμοι για λύση και συμβιβασμό με το βαθύ κράτος της Τουρκίας.
Είναι έτοιμοι να αποδεχτούν μια καταστροφική λύση, που θα καταργεί την Κ.Δ. Είναι έτοιμοι να παραδώσουν την εξουσία της Κ.Δ. με την εκ περιτροπής προεδρία σε Τουρκοκύπριο ή και έποικο. Είναι έτοιμοι να νομιμοποιήσουν την κατοχή το τμήματος της Κ.Δ. που κατέλαβε η Τουρκία το 1974. Είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως και πιστεύουν ότι θα καταργήσουν τη διχοτόμη σηνομιμοποιώντας την. 
Έχουν αποδεχτεί κάθε καταστροφική πρόνοια και το καταστροφικό πλαίσιο Γκουτέρες με ό,τι προνοεί. Είναι έτοιμοι και για άλλες παραχωρήσεις, φτάνει να νιώσουν την ψευδαίσθηση της «επανένωσης», που θα τη θεωρήσουν απελευθέρωση. Και έχουν την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα μεταβληθεί σε ένα σύγχρονο κράτος, που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και εθελοτυφλούν ότι η ΕΕ θα επιλύει κάθε πρόβλημα που θα αναφύεταιόταν η Τουρκία θα διατυπώνει τις απόψεις της για το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και για τις πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Δεν βλέπουν την κουφή και γυρεύουν την κωλοσυρμαθκιά της».
Η ΕΕ μάς έδειξε στην πράξη ότι δεν υποστηρίζει ένα μέλος της, όταν δέχεται την επίθεση της Τουρκίας, αλλά ανέχεται και δικαιολογεί κάθε επιθετική ενέργεια, όταν αυτή προέρχεται από την Τουρκία.
Η Κύπρος έχει μόνο μια έπαλξη άμυνας και αντίστασης. Αυτή είναι η Κ.Δ. μέλος της ΕΕ και μέλος του ΟΗΕ. Φανταστείτε τι θα γίνει αν η Κ.Δ. μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία μιας ΔΔΟ, που θα αντικαταστήσει την Κ.Δ. στον ΟΗΕ και στην ΕΕ. Τότε η Κ.Δ. θα υποβιβαστεί σε κοινότητα και ο Ελληνισμός της Κύπρου θα αναζητά κηδεμόνα για να βρει το δίκαιό του. Και ξέρουμε από τώρα ότι το τουρκικό δίκαιο έχει αναγνώριση της υπεροχής του, έναντι του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.
Αλίμονό μαςαν αποδεχτούμε κατάργηση της Κ.Δ. έστω και με ασαφείς πρόνοιες, που θα τις ερμηνεύει η Τουρκία. Είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως, ακόμα και από το πάθημά μας με την εισβολή στην ΑΟΖ της Κ.Δ., ακόμα και από το πάθημα των Κούρδων; 
Ακόμα κάποιοι δεν διαπίστωσαν «τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας»; Είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως ή πρέπει να τους τις δουν γραπτώς και με σφραγίδα;