To Top
09:14 Παρασκευή
13 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Άιντε: Βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη κατάσταση
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Άιντε: Βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη κατάσταση
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουλίου 2017, 8:18 μμ

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα στη στήριξη της διαδικασίας στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε μετά τη συνάντηση που είχε, διάρκειας πέραν των δύο ωρών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό.
 

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Άιντε δήλωσε «ότι βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη κατάσταση», σημειώνοντας ότι «πολλά επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά αλλά δεν φτάσαμε σε μια τελική συμφωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Το ερώτημα», σημείωσε, «είναι πώς προχωρούμε τώρα» και ανέφερε ότι θα μπορεί να πει περισσότερα μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14:30 το απόγευμα σήμερα.

Ο κ. ' Άιντε είπε ότι η συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν πολύ ανοικτή και πολύ εποικοδομητική και εξέφρασε την ελπίδα να έχει παρόμοια συνάντηση και με τον κ. Ακιντζί.

Δυστυχώς, είπε, στο Κραν Μοντανά δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα και ανέφερε ότι μετά μετέβη στη Νέα Υόρκη όπου διαβουλεύθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα, ενώ συζήτησε το θέμα και με τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Νέα Υόρκη.
 
«Και τώρα βρίσκομαι εδώ για να μοιραστώ κάποιες από τις εντυπώσεις μου με τους ηγέτες από τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη  αλλά κυρίως για να ακούσω από τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί που πιστεύουν ότι βρισκόμαστε και τί θέλουν να πράξουμε». ανέφερε.

Λέγοντας ότι τα ΗΕ είναι δεσμευμένα στη στήριξη της διαδικασίας στη βάση των υφιστάμενων παραμέτρων, είπε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ΓΓ του ΟΗΕ και από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Κληθείς να αποσαφηνίσει την τουρκική θέση για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Άιντε είπε ότι η Τουρκία υπήρξε καθ’όλη τη διάρκεια ξεκάθαρη ότι δεν αποδέχεται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό.
 
Σημειώνοντας ότι πολλά συνέβησαν στη διάσκεψη, είπε ότι ο ίδιος και ο ΓΓ του ΟΗΕ εργάζονταν για ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας, που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε, ως μέρος ενός τελικού πακέτου που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά θα διατηρούσε κάποια στρατεύματα τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα και εκεί που δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συμφωνία ήταν στο θέμα της διάρκειας της παραμονής των στρατευμάτων.

Είπε ότι πολλές από αυτές τις συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες. Επικεντρωνόμαστε τώρα, είπε, στο πώς προχωρούμε πάρα πέρα. Εξέφρασε τη θέση ότι το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο.

Εάν μπορούσαμε να φθάσουμε σε ένα τελικό πακέτο, όπως εγώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ ελπίζαμε, κάποια από αυτά τα ζητήματα θα είχαν ξεκαθαριστεί αλλά υπήρχαν κάποια εκκρεμή θέματα, είπε. Σημειώνοντας ότι αυτές οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές είπε ότι τα μέρη είχαν τις επίσημες τοποθετήσεις τους, ενώ εξέφραζαν και τις ιδέες τους εμπιστευτικά και έτσι ο ΟΗΕ πρέπει να το σεβαστεί αυτό.

Ερωτηθείς γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ έκλεισε τη διάσκεψη εάν όπως ο ίδιος ο 'Ειντε είχε αναφέρει, βρισκόμασταν  κοντά σε μια σημαντική πρόοδο, είπε αρχικά ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα σταματήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, και ότι η διάσκεψη έκλεισε αλλά μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση εάν οι πλευρές συμφωνούν και συμφωνούν επίσης και πάνω σε ποια βάση θα διαπραγματευτούν.

Είπε ότι είχαν αναπτύξει κάποιες ιδέες, έξι ερωτήσεις, εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και οι άλλες τέσσερις εσωτερικά ζητήματα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν μπορούσαν να επιλυθούν και τα έξι θέματα τότε θα υπήρχε μια σημαντική πρόοδος.

Διαβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε τα ΗΕ θα σταματήσουν την προσπάθεια, αλλά είπε ότι δεν θέλει την ίδια ώρα να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις, λέγοντας ότι όλοι κατανοούν ότι η κατάσταση μετά το Κραν Μοντανά είναι δύσκολη.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν το τέλος του έτους, ο κ. Άιντε είπε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιδέα στο παρόν στάδιο, αλλά είπε ότι τα ΗΕ θα χαιρέτιζαν μια εξέλιξη που θα έδινε την ευκαιρία "να κάνουμε ό,τι δεν καταφέραμε να κάνουμε στο Κραν Μοντανά αλλά η απόφαση δεν εξαρτάται από εμάς", λέγοντας ότι η διαδικασία εξαρτάται από τους δύο ηγέτες.

Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ως Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ και για το ενδιαφέρον του για τις εκλογές στη χώρα του, ο κ. Άιντε είπε ότι όντως ενδιαφέρεται για τις εκλογές στη Νορβηγία αλλά παραμένει στη θέση του καθώς αυτό επιθυμεί ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Αυτό που πράττω τώρα είναι να δω ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω (στον ΓΓ του ΟΗΕ) μετά το Κραν Μοντανά και μετά που θα έχω δει και τους δύο ηγέτες. Είμαι ο Ειδικός του Σύμβουλος, και θέλουμε να γνωρίζουμε εάν υπάρχει διαδικασία πάνω σε ποιους όρους αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί» είπε.

Σημείωσε ότι είναι καθήκον του επίσης να συντάξει την έκθεσή του για το Κυπριακό προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και είπε ότι μετά θα αποχωρήσει για να συμμετάσχει στις εκλογές στην Νορβηγία.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις Έιντε 

Πολλά ερωτηματικά για το τι πραγματικά έγινε στο Κραν Μοντάνα προκαλούν οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακού, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. «Οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να μας ανησυχήσουν, οι δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί ο κ. Άιντε προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το τι πραγματικά είχε γίνει στο Κραν Μοντάνα», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Κυπριανού.

Λέγοντας πως «εμείς μπορούμε να τον ρίχνουμε στο πυρ το εξώτερο τον κ. Άιντε », ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκφράζει αμέριστη υποστήριξη στον κ. Άιντε και το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την αμέριστή του υποστήριξη για τη δουλειά που έκανε ο κ. Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Επαναλαμβάνοντας πως «την κύρια ευθύνη για όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και για το Κραν Μοντάνα την είχε η στάση τη οποία τήρησε η τουρκική πλευρά», ο κ. Κυπριανού είπε πως «ούτε εμείς λειτουργήσαμε με τρόπο που να μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε την επιθυμία μας για λύση στο Κυπριακό και δεν αποφύγαμε και τα λάθη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη πως «τα Ηνωμένα Έθνη μας λένε πως δεν πρόκειται να πράξουν τίποτα εκτός αν οι δύο κοινότητες, όχι η Τουρκία η οποία έχει βγει από το κάδρο των ευθυνών, μετά που θα προβληματιστούν θα πάνε με κάτι το νέο ενώπιον τους για να τους ζητήσουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Δεν έχει σημασία λοιπόν τόσο το τι λέμε εμείς εδώ, πολύ περισσότερο έχει το τι θα καταγραφεί στις σχετικές εκθέσεις που θα ετοιμαστούν από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε κ. Κυπριανού.

Ν.Παπαδόπουλος: Οι δηλώσεις Έιντε καταρρίπτουν άλλο ένα μύθο 

Οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε για τις ευθύνες της αποτυχίας των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα αποδεικνύουν την κατάρρευση του μύθου ότι η Τουρκία θα ανταποδώσει στις προσφορές της ε/κ πλευράς ή ότι η διεθνής κοινότητα θα επιρρίψει ευθύνες στην Τουρκία, δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι  ο κ. Άιντε με τις δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν «την κατάρρευση ενός ακόμη μύθου στο Κυπριακό, των οπαδών την όποιας λύσης. Μας έλεγαν για εννιάμιση χρόνια πως με τις γενναιόδωρες προσφορές και τις υποχωρήσεις, θα καταφέρουμε είτε να πείσουμε την Τουρκία να ανταποδώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα καταφέρουμε να κερδίσουμε την εύνοια των ξένων, το χαρακτηρισμό του καλού παιδιού και δεν θα μας επιρριφθούν οι όποιες ευθύνες για την κατάρρευση των συνομιλιών. Οι δηλώσεις του κ. Άιντε δείχνουν ακριβώς το αντίθετο», είπε.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η ε/κ πλευρά τα έδωσε όλα ή σχεδόν όλα, και αντί για συγχαρητήρια εισπράττει κατηγορίες. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι οπαδοί της όποιας λύσης ότι με την πολιτική των γενναιόδωρων προσφορών και του καλού παιδιού, δεν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα συγχαρητήρια των ξένων διαρκούν μόνο, όσο διαρκούν οι υποχωρήσεις μας», είπε.


 Πηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...