Μετά και το «σούπερ Σάββατο» το Brexit εισέρχεται σε μία δύσκολη βδομάδα, όπου όλα είναι αμφίρροπα. Το Brexit ουσιαστικά «πάγωσε» προσωρινά με την τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα πρέπει να ζητήσει παράταση μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Η νέα ψηφοφορία και τα επόμενα βήματα

Μετά και τις επιστολές του Τζόνσον προς την Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε πως δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς ακόμη γίνονται συζητήσεις στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. 

Την ίδια ώρα, ο Τζόνσον επιστρέφει στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Brexit: Επιστολές Τζόνσον – Ζητά αναβολή, αλλά δεν τη θέλει

Τη Δευτέρα, θα επιχειρήσει να επαναφέρει τη συμφωνία και ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου θα αποφασίσει εάν θα το επιτρέψει. Ενδεχομένως υπάρξει μία «δεύτερη ανάγνωση» το βράδυ της Τρίτης. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχει ήδη προσφυγή στη δικαιοσύνη, ώστε ο πρωθυπουργός να σεβαστεί επί της ουσίας το νόμο Μπεν.

Ένα σενάριο είναι ότι με τον ελιγμό της επιστολής Τζόνσον, το «μασάζ» σε αντάρτες, που διεγράφησαν τον Σεπτέμβριο και βλέπουν και πάλι την πόρτα των Τόρις μισάνοιχτη, αλλά και τη στήριξη των κουρασμένων Ευρωπαίων, ο Τζόνσον πετυχαίνει τελικά να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης πριν τις 31 Οκτωβρίου και προκηρύσσει εκλογές με στόχο να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Σε ένα δεύτερο σενάριο η αντιπολίτευση πετυχαίνει να μπλοκάρει τη Συμφωνία και να εξασφαλίσει την τρίμηνη παράταση, που προβλέπεται στο νόμο Μπεν (ενδεχομένως και με απόφαση δικαστηρίου). Προκηρύσσονται εκλογές στις οποίες ο Τζόνσον, αν λάβουμε υπόψη και τις δημοσκοπήσεις, θα είναι ο μεγάλος νικητής. Κάνει έτσι πραγματικότητα το όραμά του να είναι ο πρωθυπουργός, που θα υλοποιήσει το Brexit, έστω και με καθυστέρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ήττα Τζόνσον – Πέρασε τροπολογία που καθυστερεί το Brexit

Σύμφωνα με αναλυτές μπορεί οι εργατικοί και φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να αποφασίσουν να ενώσουν δυνάμεις προεκλογικά. Έτσι καταλήγουν σε συμφωνία για απόσυρση δικών τους υποψηφίων που δεν έχουν πιθανότητες εκλογής και στήριξη κοινών υποψηφίων, που μπορούν να «κλέψουν» έδρες από τους Τόρις. Εάν το εγχείρημα πετύχει, το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο στη νέα Βουλή θα μπορούσε να πιέσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, προκειμένου η όποια συμφωνία με τους 27 να τεθεί στην κρίση των πολιτών, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους Βρετανούς να ξανασκεφτούν εάν πραγματικά θέλουν να αποχωρήσουν.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι με την κίνηση να απστείλει τρεις επιστολές, χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λονδίνο: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Brexit (εικόνες)

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρις ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Πώς «είδαν» οι βρετανικές εφημερίδες τις εξελίξεις του Σαββάτου

Πηγή: philenews / protothema.gr / news247