Τα κρασιά συνδυάζονται πολύ καλά με τα επιδόρπια αν επιλέξετε τα σωστά. Ένα καλό ζευγάρωμα ενισχύει τις γεύσεις τόσο στο κρασί όσο και στο επιδόρπιο. Βασικός κανόνας είναι ότι το κρασί θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο γλυκύτητας με το επιδόρπιο. Το επιδόρπιο ως το τελευταίο μέρος ενός μενού θα πρέπει να είναι το πιο εντυπωσιακό τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση. Πόσες φορές εξάλλου έχετε ξεχάσει τις ατέλειες του φαγητού ή της εξυπηρέτησης όταν σας κερδίζουν με ένα υπέροχο επιδόρπιο;
 

Επιδόρπια με σκούρα σοκολάτα
Τα επιδόρπια όπως η τούρτα ganache μαύρης σοκολάτας, η μους ή οι τρούφες μαύρης σοκολάτας συνδυάζονται πολύ καλά με διαφορετικά κρασιά που συμπληρώνουν τις πλούσιες, γλυκόπικρες γεύσεις. Υπάρχουν αρκετές επιλογές κρασιού που κυμαίνονται από αλκοολικά, ξηρά ερυθρά όπως το αυστραλέζικο Shiraz ή ένα Amarone μέχρι γλυκά όπως Vintage Port, Banyuls και PX Sherry.
 
 
Crème Brûlée
Αυτό το πλούσιο, κρεμώδες επιδόρπιο, αρωματισμένο με βανίλια, που συμπληρώνεται με καμένη ζάχαρη, κάνει το τέλειο φινίρισμα σε ένα γεύμα. Το πιο κλασικό ζευγάρωμα κρασιών για μια crème brûlée είναι ένα γλυκό λευκό κρασί από την περιοχή του Μπορντό. Τόσο τα Sauternes όσο και τα κρασιά από το Barsac έχουν πολυπλοκότητα και παρασκευάζονται με σταφύλια Semilion, Sauvignon Blanc και Muscadelle που έχουν υποστεί ευγενή σήψη από τον μύκητα botrytis cinera. Πρόκειται για πλούσια, γλυκά κρασιά με τροπικές γεύσεις και ωραία ισορροπημένη οξύτητα συμπληρώνουν τέλεια την κρέμα βανίλιας. Επίσης επιλέξτε Μοσχάτα Σάμου, κυπριακά Μοσχάτα, Κουμανδαρία ή S.G.N. Reisling. Επίσης το Gewürztraminer, ακόμη και στην ξηρή εκδοχή του ταιριάζει με την crème brûlée.
 
 
Μηλόπιτα
Οι μηλόπιτες είναι γλυκές και αρωματισμένες με όμορφα γλυκά στη γεύση μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο ή και γαρίφαλο. Συνήθως, τα κρασιά που ζευγαρώνουν καλά με τη μηλόπιτα συνδυάζονται εξίσου καλά και με άλλα επιδόρπια μήλου, όπως το apple crumble, τα ψημένα μήλα ή μια ανάποδη μηλόπιτα όπως η tarte tatin. Προτείνουμε: Το Riesling από τη Γερμανία το οποίο έρχεται σε πολλαπλά επίπεδα ξηρότητας και γλυκύτητας. Οι τρεις καλύτερες επιλογές για το ζευγάρωμα με τάρτα μήλων είναι (από το λιγότερο γλυκό έως το πιο γλυκό) Kabinett, Spätlese και Auslese. Επίσης καλή επιλογή είναι το Μοσχάτο Σάμου, το ημίξηρο Prosecco που είναι τραγανό και όξινο και ταιριάζει με την οξύτητα των μήλων και το Moscato d’Asti.
 
 
Τάρτα λεμονιού με μαρέγκα
Επειδή τα επιδόρπια από λεμόνι έχουν φυσική οξύτητα μπορείτε να τα συνδυάσετε με πολύ γλυκά κρασιά όπως τα Ice Wines που παρασκευάζονται από λευκά σταφύλια που τρυγούνται μετά τον πρώτο παγετό. Η γλυκύτητα των κρασιών εξισορροπεί την οξύτητα στα επιδόρπια λεμονιού, κάνοντας ένα τέλειο και νόστιμο ζευγάρωμα. Επίσης οι λευκοί οίνοι καθυστερημένου τρύγου (late harvest) παράγονται από σταφύλια που τρυγούνται πολύ αργά ακόμη και μέσα στο χειμώνα. Ως εκ τούτου, τα κρασιά τείνουν να έχουν σχετικά χαμηλό αλκοόλ, αλλά υψηλότερη ποσότητα σε υπολειμματική ζάχαρη και κυμαίνονται από ελαφρώς γλυκά έως πολύ γλυκά. Δοκιμάστε late harvest κρασιά από Μαλαγουζιά, Viognier ή Chardonnay, που τείνουν να έχουν αρώματα και γεύσεις από εσπεριδοειδή για να συμπληρώσουν το λεμόνι. Μια ξηρή σαμπάνια συνδυάζεται εξίσου καλά με μια τάρτα λεμονιού με μαρέγκα. Οι γεύσεις μπισκότων και μπριός στη σαμπάνια ταιριάζουν με τις γεύσεις της βάσης, ενώ το άρωμα από φρυγανισμένο ψωμί της Σαμπάνιας ταιριάζει με την ψημένη μαρέγκα.
 
Τιραμισού
Το ιταλικό γλυκό διαθέτει ενδιαφέρουσες αντιθέσεις γεύσεων όπως αυτές του πικρού καφέ και του γλυκού κρασιού ή λικέρ της συνταγής, του μασκαρπόνε και των σαβουαγιάρ. Τα γλυκά κρασιά από Μοσχάτο  που έχουν παλαιώσει σε βαρέλι διαθέτουν τόσο τη γλυκύτητα όσο και την ένταση για να είναι ιδανικοί παρτενέρ του τιραμισού. Ένα Μοσχάτο Λήμνου, Σάμου ή  Κύπρου, ένα παλαιωμένο Vinsanto Σαντορίνης και φυσικά η κυπριακή Κουμανδαρία αποτελούν ιδανικές επιλογές. Επίσης το Cream Sherry που είναι ένα γλυκό, ενισχυμένο κρασί με χρώμα μαονιού και έχει γεύσεις ξηρών καρπών με μια πινελιά γλυκύτητας, εξισορροπεί την πίκρα των γεύσεων του καφέ στο τιραμισού. Ακόμη οι γεύσεις των μούρων και των ξηρών καρπών σε ένα Ruby Port δένoυν τέλεια με τις γεύσεις του καφέ.
 
Πάβλοβα
Η κομψή και ανάλαφρη Πάβλοβα φτιαγμένη με αιθέριες μαρέγκες, κρέμα γάλακτος και σάλτσα φράουλας αναζητά κομψά κρασιά γεμάτα φρεσκάδα και χωρίς ψηλό αλκοόλ αλλά με καλή οξύτητα που να ισορροπεί τη γλυκύτητα τους όπως ένα Moschato d’ Asti ή ένα Icewine και γιατί όχι ένα Tokaji.
 
 
Σιροπιαστά γλυκά ταψιού  
Τα πολύ σιροπιαστά και πληθωρικά επιδόρπια όπως είναι ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, το ραβανί ή το γαλακτομπούρεκο αναζητούν πολύ γλυκά κρασιά όπως το Vinsanto Σαντορίνης και η δικιά μας Κουμανδαρία. Αν τα γλυκά σας δεν κολυμπούν στο σιρόπι αλλά είναι φτιαγμένα σαν μικρές μπουκιές όπως είναι τα λιβανέζικα μπακλαβαδάκια, τα δάκτυλα, τα μικρά καττιμέρια ή πιτούλες τότε επιλέξτε ένα γλυκό Μοσχάτο Σάμου.
 
Περιοδικό Taste, τεύχος 134.