Απ’ όλα τα νέα από την Κύπρο που συζήτησα με φίλους και συναδέλφους κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στην Αγγλία, που δυστυχώς τελειώνει σήμερα, εκείνο που τους ενδιέφερε περισσότερο να μάθουν ήταν «τι έγινε με εκείνες τις γυναίκες στη Λάρνακα που έβρισαν χυδαία μια Ρωσίδα;». Ήθελαν να μάθουν κατ’ αρχάς εάν τιμωρήθηκαν. Και οι πιο πολλοί μου είπαν πως σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη ποινή θα ήταν αυτή της αναγκαστικής κοινωνικής εργασίας, που εμείς στη Κύπρο δεν έχουμε ως εναλλακτική σωφρονιστική λύση.

Μία φίλη που εργάζεται στο τηλεοπτικό κανάλι ITV, μου είπε ότι η σωφρονιστική ποινή που εκείνη θα ήθελε για τις κυρίες είναι η εξής: «Αφού έλεγαν στη γυναίκα από τη Ρωσία, νομίζοντας πως ήταν Βουλγάρα, “να έρτεις σπίτι μου να μου καθαρίσεις τα πατώματα, βρωμιάρα”, να τις βάλουν αυτές, επί μία εβδομάδα, να σκουπίζουν τα πατώματα σε κάποιο φτωχοκομείο, γηροκομείο ή ορφανοτροφείο».
 
Το δεύτερο θέμα που ενδιέφερε τους δημοσιογράφους φίλους μου στη Βρετανία, ήταν «τι λέει η Κύπρος για το Brexit;». Αφού διευκρίνισα πρώτα ότι δεν έχω μετρήσιμα στοιχεία για να απαντήσω σαφώς, είπα πως οι Κύπριοι αισθάνονται ασφάλεια ανήκοντας στην ΕΕ, ότι εάν τους έπεφτε λόγος σε δημοψήφισμα νομίζω ότι δεν θα επέλεγαν να αποκοπούν από αυτήν, και τέλος ότι παρ’ όλ’ αυτά, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης, διαχρονικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, σχέσης που απλώνεται σε πολλά επίπεδα, υπάρχει, επιχειρηματικά και εμπορικά τουλάχιστον, ανησυχία και αβεβαιότητα. 

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να πω ότι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις που συνάντησα αυτές τις μέρες στην Αγγλία, μέρες που, με την προκήρυξη εκλογών για τις 12 Οκτωβρίου, ακούς «Brexit» παντού, από το πρωί ώς το βράδυ, ήταν ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ανακοίνωσε ότι έβγαλε στον αέρα αμέσως, Δευτέρα-Παρασκευή, ένα νέο κανάλι το οποίο, από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, σε ζώνη που όλα τα κανάλια έχουν ειδήσεις και ενημερωτικά προγράμματα, δεν θα μεταδίδει ούτε μία είδηση με Brexit. Το Sky News κάνει λόγω για Brexit-free Zone, και στη Ζώνη αυτή θα μεταδίδει κάθε άλλη είδηση πλην αυτών που σχετίζονται με το θέμα που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έχουν κουράσει όλους τους Βρετανούς. 

Σάββατο του πένθους. Οι pubs σε όλη τη χώρα ήταν γεμάτες από το πρωί, που άρχισε στις 8:00 π.μ. η μετάδοση του τελικού Αγγλίας-Νότιας Αφρικής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Ράγκμπι, στο Τόκιο. Μετά τον θρίαμβό τους στον ημιτελικό επί της κραταιάς Νέας Ζηλανδίας, οι Άγγλοι ήταν σχεδόν σίγουροι ότι θα έτρωγαν τους «Σπρίνγκμποκς» της Ν. Αφρικής για μπρέκφαστ. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο, και ο ήδη μουντός, βροχερός και σκοτεινός καιρός έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. «Η Αγγλία αποτελειωμένη και σκόνη», ήταν ο πρώτος τίτλος του BBC μόλις έληξε το παιχνίδι. 

Εάν ο δρόμος σας σάς φέρει ώς τις 3 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την έκθεση γλυπτικής του Άντονι Γκόρμλι, στο Royal Academy of Arts, στην οδό Πικαντίλι. Ο Γκόρμλι είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης. Το ανθρώπινο σώμα είναι πάντα στον πυρήνα της πλατιάς και διαρκούς αναζήτησής του. Βλέπει το σώμα σαν «ένα σκαρί συναισθημάτων», με διττή ιδιότητα. Από τη μία, ως τόπο του προσωπικού ταξιδιού του καθένα μας. Και από την άλλη, «ένα πράγμα, που όλοι μοιραζόμαστε». 

Μπαίνοντας στο προαύλιο του Royal Academy of Arts, το πρώτο του γλυπτό σε περιμένει στο πάτωμα, κάτω στα πλακάκια. Ένα νεογέννητο βρέφος, σε πραγματικό μέγεθος. Μας καλωσορίζει δηλαδή ο καλλιτέχνης με αυτήν την «μικροσκοπική βόμβα», σμιλεμένη από ατόφιο σίδερο, «αντίγραφο» της κόρης του όταν ήταν 6 ημερών. «Η πυκνότητα του βρέφους», λέει ο Γκόρμλι, «προτείνει την ενεργειακή προοπτική του». Και ταυτόχρονα, έτσι όπως είναι κουλουριασμένο στο πάτωμα το παιδί, σου φωνάζει ότι έχει ανάγκη από θαλπωρή, ασφάλεια και ειρήνη. Κι ας είναι, όπως είπαμε, μια μικρή βόμβα. (Εικονογράφηση από την εφημερίδα Guardian).