Η μυστικοπαθής νέα startup εστίασης του δισεκατομμυριούχου Travis Kalanick, CloudKitchens, έλαβε αθόρυβα το ποσό των 400 εκατ. δολαρίων από το fund διαχείρισης κρατικού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας -στην πρώτη δημοσιοποιημένη συμφωνία των Σαουδαράβων με την Silicon Valley μετά τη δολοφονία του Αμερικάνου δημοσιογράφου Jamal Khashoggi που ώθησε πολλούς επενδυτές να μποϊκοτάρουν τη χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε η Wall Street Journal.

Το deal ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και αποτιμά την εταιρεία στα 5 δισ. δολάρια, μετέδωσε η Wall Street Journal, επικαλούμενη πολλές ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση.

Η επένδυση από το fund διαχείρισης κρατικού πλούτου της Σαουδικής Αραβίας επανενώνει τον Kalanick με έναν από τους παλιούς του συμμάχους: ο Yasir al-Rumayyan, επικεφαλής του fund, το 2016 ηγήθηκε μιας επένδυσης 3,5 δισ. δολαρίων στην Uber και όταν μια ομάδα επενδυτών έδιωξε τον Kalanick το επόμενο έτος, ο al-Rumayyan παρέμεινε θερμός υποστηρικτής του.

H CloudKitchens  κάνει διανομή φαγητού χρησιμοποιώντας χώρους κουζίνας που έχουν προσαρμοστεί στην παράδοση φαγητού και που στη συνέχεια ενοικιάζονται σε εστιατόρια που θέλουν να ετοιμάζουν φαγητό αποκλειστικά για delivery.

Η startup αγοράζει φθηνά ακίνητα στις ΗΠΑ και αλλού για να φτιάξει τις λεγόμενες “κουζίνες-φαντάσματα”. Ελέγχει, επίσης, πολλά δικά της εστιατόρια που κάνουν μόνο παράδοση.

Πριν την επένδυση της Σαουδικής Αραβίας, η CloudKitchens είχε λάβει χρηματοδότηση 300 εκατ. δολαρίων από τον ίδιο τον Kalanick -μέρος αυτής προήλθε από την πώληση μετοχών της Uber, σημειώνει η Wall Street Journal.

Η startup του Kalanick ίσως τελικά τον φέρει σε θέση να ανταγωνίζεται την παλιά του εταιρεία, η οποία επίσης επενδύει στην ανερχόμενη τάση της διανομής φαγητού με την υπηρεσία Uber Eats.

Πληροφορία

Στο μεταξύ, τα πράγματα στην Uber, δεν δείχνουν τόσο καλά. Τα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου της γνωστής εταιρείας ride-sharing δεν εντυπωσίασαν, καθώς εμφάνισαν ζημιές άνω του 1 δισ. δολαρίων. Η μετοχή πασχίζει να βρει ανοδικό τέμπο από την αρχική δημόσια εγγραφή της εταιρείας τον Μάιο, ενώ κατέγραψε περαιτέρω πτώση μετά τη λήξη, χθες, της περιόδου υποχρεωτικής διακράτησης (lockup) μετά την IPO -η οποία εμποδίζει τους αρχικούς επενδυτές να πουλήσουν μετοχές. Η μετοχή της Uber βρέθηκε σε νέο χαμηλό, κάτω των 26 δολαρίων ανά μετοχή, σε σύγκριση με την τιμή της IPO στα 45 δολάρια ανά μετοχή.

Σημαντικό στατιστικό

Ο Kalanick, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει το 4% της Uber και παραμένει μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, έχει καθαρή αξία 3,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.

Ο Kalanick, ο οποίος ίδρυσε την Uber το 2009, καθαιρέθηκε από τη θέση του CEO το 2017 μετά από μια σειρά σκανδάλων που συντάραξαν την εταιρεία.

Του Sergei Klebnikov

Πηγή: Forbes