Δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται όσοι πήγαν χτες έξω από την Αρχιεπισκοπή και κακώς ο Αρχιεπίσκοπος είπε «ντροπή τους». Έπρεπε να πει το χριστιανικό: τους συγχωρώ. Ή το: ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. Αλλά είναι κι αυτός ευέξαπτος και προκαλεί. Δικαίωμά του κι αυτού. Όμως, υπάρχει κάτι που δεν κατάλαβα. Τι ακριβώς ζητούσαν οι διαμαρτυρόμενοι δάσκαλοι; Να καταργηθεί η αργία για την ονομαστική εορτή του Αρχιεπισκόπου; Γιατί δεν πήγαν έξω από το υπουργείο Παιδείας να το ζητήσουν; Αφού είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος που το πρότεινε από πέρσι. Βεβαίως, οι σχολικές αργίες δεν αποφασίζονται από τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι συμφωνημένες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και μάλλον είναι ορθή η πληροφορία ότι δεν καταργήθηκε η αργία, διότι όταν ετέθη το ζήτημα οι εκπαιδευτικοί είπαν: ναι, να καταργηθεί, αλλά να μας δώσετε άλλη μέρα να καθόμαστε. Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Ας το κάνουν όπως την Πρωτομαγιά. Να λένε: Τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου δεν είναι αργία, είναι απεργία.
Προσπάθησα να καταλάβω τι εννοούσε το μεγάλο τους σύνθημα: «Κοσμικό – Ευρωπαϊκό σχολείο τώρα», έλεγε. Το ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο και όχι από τον εαυτό τους; Αλήθεια, τα σχολεία μας είναι θρησκευτικά κι ελέγχονται από την Εκκλησία; Αυτός ο μύθος πρέπει να τερματιστεί. Στα πέντε χρόνια που κυβερνούσε το ΑΚΕΛ άλλαξε τίποτε στα σχολεία; Και τότε τα έλεγχε η Εκκλησία; Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στα σχολεία, για την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρεται, για τον χαρακτήρα των παιδιών που πλάθουν, για τα πενιχρά εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Πάνε στον Αρχιεπίσκοπο να του ρίξουν τις δικές τους ευθύνες;
Του έστειλαν κι επιστολή: «Διεκδικούμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, κοσμικό σχολείο. Ένα σχολείο φωλιά και αγκαλιά για μαθητές όλων των εθνικοτήτων, γλωσσών, θρησκευτικών ιδεολογιών κ.λπ. Ένα σχολείο αποδεσμευμένο από τον εκκλησιαστικό ζυγό. Ένα σχολείο που να λειτουργεί ως χώρος εκκοσμίκευσης της κοινωνίας».
Μα, είναι ο Αρχιεπίσκοπος που έδιωξε τη μαθήτρια με τη μαντήλα για να του ζητούν «φωλιά και αγκαλιά για μαθητές όλων των εθνικοτήτων»; Πάντως, όλα κι όλα, αυτό τον «εκκλησιαστικό ζυγό» πρέπει να τον πάρουν οι μαθητές και να τον κάνουν ύμνο να τον λένε και στα γήπεδα. Ηχεί πολύ ωραία. Κάτω ο εκκλησιαστικός ζυγός, Εμπρός της γης οι κολασμένοι, Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες…
Γράφουν ιστορία πάλι οι εκπαιδευτικοί μας. Ξεκίνησε μια ευρύτερη αντίδραση κατά του Αρχιεπισκόπου λόγω της εμπλοκής του στην πολιτογράφηση του Μαλαισιανού καταζητούμενου και της γενναίας εισφοράς του στην Αρχιεπισκοπή (γεγονότα που ο Αρχιεπίσκοπος ως χαρακτηριστικό αντιπολιτικό πρόσωπο αδυνατεί να χειριστεί στον δημόσιο λόγο και τα κάνει χειρότερα όποτε μιλά) και κατέληξε σε μια αντίδραση μερικών εκπαιδευτικών για τον «εκκλησιαστικό ζυγό», που υπάρχει δήθεν στα σχολεία και την υποκριτική δυσφορία τους για την αργία των ονομαστηρίων, που ούτως ή άλλως την απολαμβάνουν μια χαρά.
Δηλαδή, αντί η αντίδραση της κοινωνίας, έστω και μόνο των εκπαιδευτικών, να στρέφεται στην Πολιτεία για να βάλει επιτέλους φραγμούς στη διαφθορά, και στη συγκεκριμένη περίπτωση για να γίνει ουσιαστική έρευνα και να αποκαλυφθούν τα ύποπτα συμφέροντα, είτε του Αρχιεπισκόπου είτε άλλων, καταλήγει τελικά να ξεφουσκώνει στα παρα-συνδικαλιστικά αιτήματα ενός κλάδου. Και μάλιστα με τη σάλτσα της εθνομηδενιστικής φιλοσοφίας, που θεωρεί ότι τα σχολεία μας δεν είναι κοσμικά, διότι δεν έχουν καταργήσει ακόμα το μάθημα των θρησκευτικών και την πρωινή προσευχή. Φαντάζομαι αυτό εννοούν όταν μιλούν για «εκκλησιαστικό ζυγό», διότι δεν ξέρω τι άλλο υπάρχει, δεν μας είπαν κιόλας κάτι πιο συγκεκριμένο, εκτός από το ότι θέλουν «σχολείο που να λειτουργεί ως χώρος εκκοσμίκευσης της κοινωνίας». Που μου θυμίζει τα προ τριακονταετίας κενά λόγια των φοιτητικών κινημάτων, που κολλούσες εντυπωσιακές λέξεις τη μια πίσω από την άλλη κι όποιος σε άκουγε νόμιζε ότι λες κάτι περισπούδαστο.
Ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να ελεγχθεί για την εμπλοκή του στην πολιτογράφηση του Μαλαισιανού, για τις επαύλεις στην Αγία Νάπα, για τις χαλαρώσεις και τα κίνητρα, για τις αρχαιότητες της Γεροσκήπου, πρέπει να αυτοελεχθεί και για τον προκλητικό δημόσιο λόγο του, αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με την Παιδεία, έχουν σχέση με τη διαφθορά της Πολιτείας. Για το «σύγχρονο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, κοσμικό σχολείο» είναι οι δάσκαλοι που πρέπει να ελεγχθούν.

[email protected]