Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Έγκωμη Λευκωσίας, στην «περιοχή των δισκοθηκών», τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους κατοίκους της. Αυτά που ζούνε θέλοντας και μη κάθε βράδυ, τα όσα βλέπουν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των σπιτιών τους τις ώρες που θέλουν να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν αλλά δεν μπορούν λόγω της οχληρίας, της ηχορύπανσης και της έλλειψης τάξης που επικρατεί και επηρεάζει κυρίως τις οδούς  Ανδρέα Ζάκου, Μιχαήλ Παρίδη, Στασίνου και Βυζαντίου, τους προετοίμαζαν για μια τέτοια εξέλιξη.
Η συμπλοκή με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις 05:45 έξω από νυκτερινό κέντρο που λειτουργεί δίπλα από τα σπίτια τους και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο προσώπων, εκ των οποίων το ένα σε κρίσιμη κατάσταση και το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε για εντοπισμό και σύλληψη των καταζητούμενων για την υπόθεση, είναι γεγονότα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί -όπως υποστηρίζουν- εάν οι αρμόδιες Αρχές παρενέβαιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν επέτρεπαν να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση.
Όπως μάλιστα καταγγέλλει ένας εξ αυτών στον «Φ», το συγκεκριμένο βράδυ, οι καβγάδες στην περιοχή τους άρχισαν γύρω στις 3 μετά τα μεσάνυκτα και διήρκεσαν μέχρι τις 6 τα ξημερώματα και γι’ αυτό το συμβάν, ενημέρωσαν οι ίδιοι την Αστυνομία αρκετή ώρα προτού ακουστούν οι πυροβολισμοί.
Για τα κατά καιρούς διαβήματά τους ώστε να υπάρξει αποτελεσματική κρατική παρέμβαση και έτσι να επανέλθει τάξη και ηρεμία στη γειτονιά τους, κρατάνε ολόκληρο αρχείο με τη σχετική αλληλογραφία και όλοι μιλάνε με απογοήτευση για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες Αρχές.
Σε μιαν από τις τελευταίες επιστολές τους, διαβάζουμε: «Για πολλοστή φορά αναφερόμαστε στο πιο πάνω θέμα και παράλληλα επισυνάπτουμε σχετική προγενέστερη αλληλογραφία που δεν έχει επιφέρει δυστυχώς κανένα, μέχρι σήμερα, αποτέλεσμα. Η νυχτερινή οχληρία και η απαράδεκτη χρήση μεγαφώνων στα κέντρα της περιοχής τις πρωινές ώρες (μέχρι και τις 6.00 το πρωί) καθώς και η έλλειψη προστασίας και τάξης, δεν συνάδει με την ποιότητα ζωής που απαιτείται σε μια καθαρά οικιστική και σχολική περιοχή.
Για την ανωτέρω κατάσταση η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας (αναφερόμαστε σε αριθμό προφορικών παραπόνων που έγιναν από τους κατοίκους της περιοχής) εμμέσως επιρρίπτει την ευθύνη στα δημαρχεία Έγκωμης και Στροβόλου για την αδειοδότηση συγκεκριμένων δισκοθηκών και Clubs που πρωτοστατούν. Τα εν λόγω δημαρχεία, από την άλλη, μας πληροφορούν ότι η Αστυνομία έχει την ευθύνη να επιβάλει τους κανόνες αδειοδότησής τους.
Ζητούμε δυναμική παρέμβαση για να αντιμετωπισθούν τα ανωτέρω προβλήματα σοβαρά, είτε με την ακύρωση αδειών λειτουργίας (εάν η Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας αδυνατεί να επιληφθεί των σχετικών θεμάτων) είτε με την εφαρμογή και τον νενομισμένο έλεγχο λειτουργίας χρήσης μεγαφώνων στα Clubs της περιοχής. Παράλληλα, ζητούμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προς αποκατάσταση της νομιμότητας και τάξης και στο οδικό δίκτυο της οικιστικής μας περιοχής που χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα σαν πίστες ανταγωνισμού από μηχανοκίνητα μεγάλου κυβισμού».
 
ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
 
Για το πώς αντιδρούν στις εκκλήσεις τους οι αρμόδιες Αρχές, οι κάτοικοι επιδεικνύουν σειρά απαντητικών επιστολών που κατά καιρούς τους απέστειλαν.Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που παρέλαβαν από την Αστυνομία και φέρει ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2014, μετά που διαμαρτυρήθηκαν διότι δεν κατάφεραν να μιλήσουν τηλεφωνικώς με αξιωματικό υπηρεσίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για μεταμεσονύκτιο οχληρία στην περιοχή τους: «Πληροφορείσθε ότι ο λόγος που δεν κατέστη δυνατό να μιλήσετε με τον αξιωματικό Υπηρεσίας κατά τον χρόνο που αναφέρεστε είναι γιατί επιλαμβάνετο άλλου πολύ σοβαρού επεισοδίου, χωρίς να σημαίνει όμως ότι το συγκεκριμένο παράπονο δεν έτυχε της δέουσας σημασίας».
 
Ο δήμαρχος Έγκωμης δηλώνει αδυναμία
 
Ο Δήμος Έγκωμης είναι γνώστης των όσων απαράδεκτων συμβαίνουν στην «περιοχή των δισκοθηκών», όμως σηκώνει τα χέρια μπροστά στο πρόβλημα και δηλώνει αδυναμία να παρέμβει.
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, οι αρμοδιότητες του δήμου περιορίζονται στην αδειοδότηση ή μη των κέντρων που λειτουργούν εκεί, όμως δεν έχει την εξουσία ούτε και τους μηχανισμούς για να παρεμβαίνει τα βράδια όταν η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. «Για τα σχετικά περιστατικά, ενημερώνουμε και εμείς όπως και οι εκεί κάτοικοι την Αστυνομία» τονίζει.