Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, η οποία θα έχει υπό την ομπρέλα της 28 νομοθεσίες που αφορούν το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ»,  την ερχόμενη Πέμπτη, η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, αναμένεται να συναντηθεί και πάλι με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ σε ένα ακόμα γύρο κοινωνικού διάλογου, για να μετριαστούν οι νέες επιφυλάξεις που διατύπωσαν μέσω επιστολής προς την αρμόδια υπουργό. ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, υποστηρίζουν πως εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στο νομοσχέδιο.

Οι βασικές επιφυλάξεις τους είναι σε σχέση με τις επιθεωρήσεις που θα διεξάγουν οι επιθεωρητές, τα διοικητικά πρόστιμα που θα επιβάλλονται αλλά και σε σχέση με άλλες πρόνοιες οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η υπουργός πάντως, φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί αλλαγές, οι οποίες αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχέδιου. Όπως είχε δηλώσει προ ημερών στη Βουλή, θα εξετάσει πιθανή τροποποίηση προνοιών του νομοσχέδιου, νοούμενου ότι με αυτές θα προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. 

Η Κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατό, καθώς η ψήφιση του νομοσχέδιου θα συμβάλει στην ενίσχυση της νομοθεσίας για την αδήλωτη εργασία. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν πως ολοκληρώθηκε ο κοινωνικός διάλογος. Πάντως, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, είναι αποφασισμένα το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29 του μήνα, είτε υπάρχει συμφωνία της Κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις, είτε όχι. Η πλειοψηφία των κομμάτων θεωρούν πως έχει εξαντληθεί ο διάλογος, καθώς στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί πολλές εισηγήσεις τόσο από τους εργοδότες όσο και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κάποια κόμματα, παρόλο που συμφωνούν με την ουσία του νομοσχέδιου, έχουν κάποιες επιφυλάξεις σε επιμέρους πρόνοιες του, γι’ αυτό ετοιμάζουν τροπολογίες. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια στην Βουλή ενώ έγιναν αμέτρητες συνεδριάσεις της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Το νομοσχέδιο αναθεωρήθηκε πολλές φορές για να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ειδικά τους εργοδότες και τις συντεχνίες. Ακόμη και το κυβερνόν κόμμα του ΔΗΣΥ είχε «πολεμήσει» το νομοσχέδιο για να ικανοποιήσει, όπως είχαν υποστηρίξει βουλευτές του ΑΚΕΛ, τους εργοδότες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο, ξεπέρασαν τις 25. Επίσης, μέρος των συλλογικών συμβάσεων των εργαζόμενων, σχετίζεται με το συγκεκριμένο νομοθέτημα.