Έκπληξη για το περιβόητο βαν με τον εξοπλισμό παρακολούθησης κινητών. Γιατί; Τώρα ακούσατε ότι παρακολουθούνται τα κινητά, τα σταθερά, οι συνδέσεις στο ίντερνετ; 
Το περιβόητο βαν, είναι ένα ακόμα σύστημα, ανάμεσα στα διάφορα που λειτουργούν. Όλα φυσικά παράνομα. Εξάλλου, εμείς γράψαμε πολλές φορές, ότι οι διάφορες απόπειρες για νομοθεσία που να «επιτρέπει» τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, ίντερνετ κ.τ.λ. έχει λάθος τίτλο. Δεν αφορά κάποια άδεια για παρακολουθήσεις, αλλά νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων που γίνονται.
Όταν η παρακολούθηση κινητών έγινε μόδα, στην Κύπρο είχαμε το πιο σύγχρονο και πιο οργανωμένο σύστημα υποδομών για τις παρακολουθήσεις κινητών, που στοίχισε σχεδόν όσο και το βασικό σύστημα του δικτύου κινητής. Στους κύκλους των λεγόμενων υπηρεσιών ονομάζεται «κράι», από το αγγλικό «criminal» ώστε να δικαιολογεί και την ύπαρξή του. Μπορεί να παρακολουθεί οποιοδήποτε τηλέφωνο με μια απλή εντολή μέσω υπολογιστή. 
Μάλιστα, κάποιοι, μέχρι προ δεκαετίας περίπου, είχαν και απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτό. Νομίζουμε ότι μπήκε κάποιος έλεγχος, ιδιαίτερα με τις αλλαγές προσώπων. 
Μετά είχαμε τα βαλιτσάκια, για τα οποία θυμίζουμε ότι έγινε πολύς ντόρος και πάλι είχαμε αστυνομικές έρευνες που μπήκαν στο συρτάρι. Είχαμε τις διαρροές των κλήσεων που αφορούσαν στην Εκκλησία. Να θυμηθούμε κι άλλα;
Θα θυμίσουμε πολλές αναφορές για κατασκοπευτικό εξοπλισμό στις Πρεσβείες. 
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε ακόμα μερικά συστήματα υποκλοπών, που λειτουργούν είτε από φίλιες είτε από εχρικές δυνάμεις. Θα θυμήσουμε και τον λόγο που παραιτήθηκε ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ. Το περιβόητο λογισμικό παρακολούθησης κινητών, που διέρρευσε μέσω του Wikileaks και έφαγε και τον ίδιο και μικρό αριθμό εξωτερικών και εσωτερικών στελεχών της υπηρεσίας του. 
Τώρα, έχουμε το γνωστό βανάκι. Δεν θα το παίξω «παρθένα». Δεν εκπλήσσομαι που υπάρχουν και τέτοια και πολλά άλλα συστήματα. Το πρόβλημά μου είναι άλλο. Ότι όλα τα στοιχεία, σε όλες τις περιπτώσεις που αποκαλύπτεται η δράση τέτοιων συστημάτων, αυτή η δράση δεν αφορά στην εθνική ασφάλεια και το  δημόσιο συμφέρον. Αφορά πάντα «μαύρη» δουλειά, με παρακολουθήσεις που έχουν να κάνουν με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα εντός Κύπρου. 
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται τώρα από την έρευνα σε σχέση με το βανάκι και τα γραφεία της εταιρείας, είχαν καμιά σχέση με την εθνική ασφάλεια; Όχι, με εσωτερικές υποθέσεις, πολιτικές και άλλες κόντρες είχαν σχέση. Ούτε καν με το σοβαρό έγκλημα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό.
Θα πρέπει να θέλουμε και καλές υπηρεσίες και άριστο εξοπλισμό, είτε δικό τους είτε συνεργαζόμενο. Όμως, με σκοπό εκείνο που μας καίει, την ασφάλεια του τόπου μας. Διαπιστώνουμε, ωστόσο, συνεχώς και διαρκώς – για δεκαετίες – το αντίθετο. Δεν έχουμε κανει σχεδόν ούτε βήμα μπροστά.
Κάψαμε, για όσους θυμούνται  –επί Γιώργου Βασιλείου– τους φακέλους της ΚΥΠ που ήταν και ολίγον φάκελοι της χούντας. 
Τώρα, δεν έχουμε τι να κάψουμε, οι φάκελοι που περιέχουν προσωπικές ή επαγγελματικές συνομιλίες, τα μηνύματά μας, η ηλεκτρονική μας αλληλογραφία κ.ο.κ. δεν μπορούν να καούν. Διότι έγιναν ψηφιακά. Και αντί να φυλάσσονται σε απόρρητα υπόγεια, απλά, κωδικοποιούνται ψηφιακά και κρυπτογραφούνται. Και είναι ζόρικη υπόθεση η αποκωδικοποίηση και η αποκρυπτογράφιση. Αλλά όχι αδύνατη, όπως φαίνεται και από τις έρευνες για το υψηλής τεχνολογίας περιεχόμενο που ερευνά τώρα η Αστυνομία. Το πρόβλημα όμως παραμένει.
Μας ενδιαφέρει πιο πολύ να μάθουμε το τι κάνει και τι λέει ο δίπλα μας, αντί ο εχθρός μας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό. Όχι το ίδιο το βανάκι.