To Top
12:51 Δευτέρα
19 Μαρτίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Περιμένουν κίνηση από Ακιντζί
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Περιμένουν κίνηση από Ακιντζί
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2017, 11:07 πμ

Μέτρα αντίδρασης στην περίπτωση υλοποίησης της εξαγγελίας του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή δασμών από 1η Οκτωβρίου στις προμήθειες που στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία στους εγκλωβισμένους κατοίκους στην Καρπασία και στα μαρωνίτικα χωριά, μελετά η Κυβέρνηση.

Πέραν των διπλωματικών και άλλων ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μελέτησαν χθες σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στην περίπτωση που τελικά υλοποιηθεί η εξαγγελία. Αυτό θα γίνει γνωστό την επόμενη Τετάρτη που είναι η καθιερωμένη μέρα αποστολής τροφίμων μετά την 1η Οκτωβρίου. Η ενημέρωση για τις προθέσεις του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσει με την επιβολή δασμών στις προμήθειες που αποστέλλει η κυβέρνηση στους εγκλωβισμένους έφτασε μέχρι και τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αντόνιο Γκουτέρες στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Ο ΓΓ των ΗΕ ανέφερε στον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν ήταν ενήμερος και θα ζητήσει ενημέρωση προσπαθώντας να βοηθήσει. Απ’ εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση κρίνει ως θετική την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Παρασκευή, στην οποία σημειώνεται ότι επιβολή δασμών θα αποτελούσε παραβίαση της συμφωνίας της Γ’ Βιέννης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατεχόμενα: Αντιδράσεις για δασμούς σε αγαθά εγκλωβισμένων

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η εξαγγελία του μέτρου από το κατοχικό καθεστώς, αποτελεί ένα ακόμα μέτρο υλοποίησης των τουρκικών δηλώσεων μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα για εφαρμογή σχεδίου Β. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι η εξαγγελία του μέτρου αποτελεί το δεύτερο βήμα, μετά την εξαγγελία για τα μαρωνίτικα χωριά. Η Κυβέρνηση θα αναμένει επί του θέματος και τη δήλωση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να γίνει και μια ακτινογραφία των προθέσεων του ίδιου αλλά και της Τουρκίας. Μέχρι την εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο, από πλευράς κυβέρνησης δεν θα γίνει οποιαδήποτε κίνηση, πέραν των καταγγελιών σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτης Φωτίου, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι πρωτίστως και ανθρωπιστικό. «Είναι η ανθρωπιστική πτυχή του θέματος διότι θα επηρεάσει 100% τους εγκλωβισμένους», ανέφερε. «Δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα φάρμακα. Ακόμα και οξυγόνο που χρειάζονται υπερήλικες εγκλωβισμένοι για να ζουν. Στέλνουμε επίσης πετρέλαιο για όσους έχουν τρακτέρ για γεωργοκτηνοτροφικούς σκοπούς και άρα θα επηρεαστούν άμεσα όσοι παίρνουν. Στέλλουμε επίσης πετρέλαιο για τον Απόστολο Ανδρέα. Δηλαδή είναι μια σειρά από προμήθειες που επηρεάζει άμεσα τη ζωή των εγκλωβισμένων μας, την υγεία τους και την ποιότητα της ζωής τους», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι προθέσεις των κατοχικών αρχών, θα διαπιστωθούν την πρώτη Τετάρτη μετά την 1η Οκτωβρίου που ανακοίνωσαν ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου. Δηλαδή την επόμενη Τετάρτη 4 Οκτωβρίου και αυτό διότι οι προμήθειες προς τους εγκλωβισμένους στην Καρπασία αποστέλλονται κάθε Τετάρτη, ενώ για τους εγκλωβισμένους στον Κορμακίτη κάθε δεκαπενθήμερο.
«Μέχρι τότε δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι ενήμερα για το θέμα στο πιο ψηλό επίπεδο. Απ’ εκεί και πέρα θα περιμένουμε να δούμε. Ευχή μας είναι να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση της εξαγγελίας τους, διότι όχι μόνο παρουσιάζουν την Γ’ Βιέννη είναι και ανθρωπιστικό θέμα», ανέφερε ο Φώτης Φωτίου.

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες που στέλνει η Κυπριακή Δημοκρατία αφορούν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα αλλά και φάρμακα.

Έχουν στόχο και Τ/κ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του χθες στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ σημείωσε ότι, για τα θέματα των εγκλωβισμένων έγινε και σχετική αντίδραση από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, μέσω της UNFICYP, θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, για να αρθεί αυτή η απόφαση από την πλευρά του κατοχικού καθεστώτος. «Παράλληλα, ευελπιστούμε να δούμε αντίδραση από ομάδες που είναι ενάντια σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Το σημαντικότερο είναι η συμβολική σημασία αυτής της απόφασης», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτές οι αντιδράσεις του κατοχικού καθεστώτος δεν έχουν στόχο μόνο τους Ε/κ αλλά και κάποιους Τ/κ που επιθυμούν να προχωρήσει η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

Καταδίκη από κόμματα

Η πρόθεση των κατοχικών αρχών για επιβολή δασμών στις προμήθειες προς τους εγκλωβισμένους προκάλεσε και την καταδίκη από κοινοβουλευτικά κόμματα. Το ΑΚΕΛ διά του εκπροσώπου Τύπου του, Στέφανου Στεφάνου, χαρακτηρίζει απαράδεχτη την ενέργεια. «Τέτοιες προσπάθειες έχουν στόχο τη δημιουργία νέων προβλημάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές και την εμπέδωση κουλτούρας διχοτόμησης», αναφέρει.

Το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα αναφέρει ότι το κατοχικό ψευδοκράτος εξακολουθεί με κάθε τρόπο να επιδιώκει αναγνώριση. «Καταγγελία πρέπει να γίνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση διασυνδέοντας το όλο ζήτημα με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής», αναφέρει το επιτελείο Λιλλήκα.

Οι Οικολόγοι επίσης με ανακοίνωση τους χαρακτηρίζουν την πρόθεση των κατοχικών αρχών ως ξεκάθαρη πρόκληση. «Ζητούμε (από την Κυβέρνηση) να προσφύγει με τα κατάλληλα διαβήματα τόσο στα θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρουν οι Οικολόγοι.

Αντιδράσεις και στα κατεχόμενα

Η πρόθεση του κατοχικού καθεστώτος προκάλεσε αντιδράσεις και στα κατεχόμενα. Για ένταση που μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο κάνει λόγο στη στήλη της «Επιστολή από την Αφρική» η εφημερίδα Αφρίκα, που υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση του «υπέξ» για δασμολόγηση προϊόντων προς τους εγκλωβισμένους σχετίζεται με την αλλαγή της στάσης στο θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους.

Όπως γράφει η στήλη, από τη μια καλούν τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους και από την άλλη τους βάζουν περιορισμούς, πριν επιστρέψουν. «Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι μετάνιωσαν. Δεν θέλουν να έρθουν (οι Μαρωνίτες στα χωριά τους). Ο περιορισμός αυτός, αυτό δείχνει», γράφει η Αφρίκα και διερωτάται εάν με τέτοιες απαγορεύσεις θα ενδιαφέρεται κάποιος να επιστρέψει.

Στη στήλη υποστηρίζεται επίσης ότι αυτοί οι περιορισμοί (και από τις δύο πλευρές) είναι μόνο η αρχή και πως μπορεί να φτάσουμε ακόμη και στο κλείσιμο ξανά των οδοφραγμάτων. «Υπάρχουν και στις δύο πλευρές κάποιοι που το επιθυμούν αυτό διακαώς». Κάτι τέτοιο, προστίθεται, θα ζήμιωνε περισσότερο τους Τ/κ καθώς από το 2003 και εντεύθεν το 73% των Ε/κ δεν έχει περάσει στο «βορρά». Αλλά οι του «βορρά», όπως γράφει, σχεδόν όλοι έχουν περάσει στον «νότο».

Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, έγραψε μεταξύ άλλων ότι ο «νότος» επέβαλε απαγορεύσεις σε 206 ξενοδοχεία και ο κύριος Ταχσίν -όπως γράφει- ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλουν φόρο στη βοήθεια προς τους Ε/κ και τους Μαρωνίτες. Ορίστε «όραμα»!!! γράφει ο Ερχιουρμάν, που σε άλλο του μήνυμα αναφέρει ότι το «σχέδιο Β» του κυρίου Ταχσίν είναι κάθε μέρα να αμαυρώνει ακόμη λίγο την εκτίμηση που τυγχάνουν οι Τ/κ.
 

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.