To Top
12:51 Δευτέρα
19 Μαρτίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Εμπόδια και στη διάνοιξη οδοφράγματος Δερύνειας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Εμπόδια και στη διάνοιξη οδοφράγματος Δερύνειας
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2017, 12:27 μμ

Μετά την εξαγγελία για τα μαρωνίτικα χωριά, την απόφαση για επιβολή δασμών και τα δημοσιεύματα για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, οι κατοχικές αρχές προχωρούν σε μια ακόμη ενέργεια πρόκλησης και σκλήρυνσης θέσεων, η οποία αφορά τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας. Το πρόβλημα προέκυψε από την άρνηση συνεργασίας των τουρκικών στρατιωτικών αρχών για μετακίνηση στρατιωτικού φυλακίου που βρίσκεται επί του συγκεκριμένου δρόμου που θα ανοίξει.
 
Σύμφωνα με αρμόδια διπλωματική πηγή για το θέμα έχουν ενημερωθεί και τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη αντίδραση. Το συγκεκριμένο φυλάκιο είχε συμφωνηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ότι θα έπρεπε να μετακινηθεί για να μπορέσει να γίνει διάνοιξη του οδοφράγματος και να μπορεί επίσης να υπάρχει απρόσκοπτη διέλευση. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στις ελεύθερες περιοχές με τη μετακίνηση περίφραξης στρατοπέδου, προκειμένου να μπορέσει να γίνει η ανάλογη διαπλάτυνση του δρόμου.
 
Να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις εργασίες στις ελεύθερες περιοχές έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Τα έργα αφορούσαν στη διαπλάτυνση του δρόμου μπροστά από το οδόφραγμα, αφού το υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές λειτουργεί κανονικά ως μέρος του οδικού δικτύου. Πέραν της διαπλάτυνσης έγινε και διευθέτηση για επαναστροφή, κατασκευάστηκαν χώροι στάθμευσης, τοποθετήθηκαν τα λυόμενα σπιτάκια για στέγαση των κυβερνητικών υπηρεσιών που θα είναι εκεί.
 
Μπαίνουν επίσης αυτές τις μέρες κάποια στέγαστρα. Στο πλαίσιο των εργασιών μετακινήθηκε και η περίφραξη στρατοπέδου που βρισκόταν στην περιοχή. Οι εργασίες δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί και είναι όλα έτοιμα για τη διάνοιξη. Το ίδιο ωστόσο δεν έγινε και από την άλλη πλευρά, ενώ δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τα έργα εντός της νεκρής ζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όσον αφορά στην περιοχή της νεκρής ζώνης, τα λεφτά έχουν εξασφαλιστεί από την ΕΕ μέσω του UNDP, το οποίο έχει και την ευθύνη για την προκήρυξη του διαγωνισμού για ολοκλήρωση των εργασιών μέσα στη νεκρή ζώνη. Αυτό γινόταν και σε όλα τα οδοφράγματα. Το UNDP προκηρύσσει την προσφορά, με βάση τις συμφωνημένες προδιαγραφές, αλλά και τις δικές του απαιτήσεις, δηλαδή, με φωτισμό, με ψηλή περίφραξη κ.λπ. Το πότε όμως θα γίνει η προκήρυξη της προσφοράς είναι άγνωστο.
 
Σημειώνεται ότι πρόσφατα έγιναν και οι σχετικές απαλλοτριώσεις και δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των ιδιοκτήτων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
 
Οι αρχές του ψευδοκράτους φαίνεται να συνδέουν το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια με αυτό της Λεύκας.
 
Όσον αφορά στην περίπτωση της διάνοιξης του οδοφράγματος Απλικίου – Λεύκας, τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς υπάρχουν διάφορες δυσκολίες για την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται να γίνουν για διάνοιξη του δρόμου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κ. Μαλλούππα, τα έργα ξεκίνησαν, όμως δεν έχουν προχωρήσει στον ίδιο βαθμό. Πρόκειται για περιοχή ενταγμένη στο Natura 2000 οπόταν απαιτείτο η διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών. Να σημειωθεί ότι είναι περιοχές στις οποίες διαβιούν κυρίως τα αγρινά της Κύπρου.
 
Παράλληλα και η μορφολογία του εδάφους είναι πολύ πιο δύσκολη, ενώ παράλληλα και η έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού τα έργα θα ξεκινήσουν από τον κύριο δρόμο του Καλοπαναγιώτη και θα καλύπτουν απόσταση περίπου 3 χλμ. Οι εργασίες στα κατεχόμενα είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, αλλά αφορούν μόνο 1 χλμ. Εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τέλος του χρόνου.
 
Η διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων Χρυστάλλα Μαλλούππα ανέφερε ότι λόγω της μορφολογίας υπάρχει κάποια καθυστέρηση στο να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς τα έργα στη δική μας πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η ολοκλήρωση των έργων δεν θα γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε υπολογισθεί, αλλά αρχές Ιανουαρίου.
 
Οι καθυστερήσεις θα εγκριθούν από τις αρμόδιες επιτροπές για τα οδοφράγματα. Όπως ανέφερε ο η κ. Μαλλούππα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις. «Τα εδάφη και η μορφολογία του εδάφους είναι πολύ δύσκολα, ενώ είχαμε και κάποιες κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να προχωρούμε με γρήγορες ρυθμούς» σημείωσε.
Το πότε φυσικά θα γίνει τελικά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είναι καθαρά πολιτική απόφαση και δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα των εργασιών. Εκκρεμεί όμως και στις δύο περιπτώσεις το θέμα των έργων εντός της νεκρής ζώνης.
 
ΑΒΕΡΩΦ: ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ
 
Kυπριακό και γερμανικές εκλογές περιελάμβανε η ατζέντα της συνάντησης του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον νέο Γερμανό πρέσβη στη Λευκωσία. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο συναγερμικός πρόεδρος υπέδειξε ότι όποτε υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό, δημιουργούνται νέα τετελεσμένα. Δεν απέκρυψε την ανησυχία του κόμματός του για τα μέτρα που λαμβάνει το κατοχικό καθεστώς, όπως η επιβολή φόρων σε βοήθεια που αποστέλλεται στους εγκλωβισμένους και οι πολιτογραφήσεις εποίκων. Σημείωσε πως στο τανγκό χρειάζονται δύο για να χορέψουν.
 
Ο Αβ. Νεοφύτου σημείωσε ότι το παράνομο καθεστώς άλλα λέει κι άλλα πράττει και αντί για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης παίρνει αποφάσεις που δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Από αφορμή τις γερμανικές εκλογές υπέδειξε πως γίνεται ακόμη πιο δύσκολος ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας και ανέφερε ότι είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις αναλύσεις που γίνονται για το Κυπριακό.
 
Ο συναγερμικός πρόεδρος ενημέρωσε τον Γερμανό διπλωμάτη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΔΗΣΥ για επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες για τον μηχανισμό εφαρμογής και εποπτείας της λύσης.

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.