Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Φλώρινα και πρόσφατα αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
«Θέλοντας να αποκτήσω εμπειρία στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, ξεκίνησα πρακτική άσκηση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, για τρεις μήνες», εξηγεί. Στη συνέχεια, θα πάει στη Λισαβόνα για έξι μήνες, όπου θα κάνει πρακτική άσκηση μέσω του Erasmus+, σε έναν οργανισμό που φέρνει σε επαφή παραδοσιακούς τεχνίτες με σχεδιαστές.
 
«Τα τελευταία τρία χρόνια, ασχολούμαι πρακτικά και θεωρητικά με τον τομέα της καλαθοπλεκτικής και ψαθοπλεκτικής. Έχω παρακολουθήσει σχετικά εργαστήρια στην Αγγλία, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνέχιση γνώσεων που αφορούν χειρωνακτικές δεξιότητες και που σταδιακά εκλείπουν, καθώς μαζί με τις τεχνικές χάνονται και οι κοινωνικές προεκτάσεις τους (ήθη, έθιμα κ.λπ.).»
Στο εικαστικό της έργο,  η Αλεξάνδρα Πάμπουκα συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με φυσικά ή επαναχρησιμοποιημένα υλικά, ώστε να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον. «Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες μου με ώθησαν να συμμετέχω εθελοντικά στην Πρωτοβουλία 300.000 Δέντρα στη Λευκωσία, καθώς και στο κίνημα Fashion Revolution Cyprus, όπου είμαι συντονίστρια των Τεχνών και της Κυπριακής Παράδοσης.
 
Η σχέση μου με την παράδοση επεκτείνεται και στον τομέα της μουσικής. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνω να παίζω ούτι και να τραγουδώ.
Θα ήθελα στο μέλλον να μπορέσω να βιοποριστώ δημιουργώντας και προσφέροντας στην κοινότητα, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό.»
new blood / Είναι νέοι, δημιουργούν εκεί έξω, κι αξίζει να τους γνωρίσετε
Φιλgood, τεύχος 249
Από τη Χριστίνα Σκορδή

ΦΩΤΟ: Μιχάλης Κυπριανού. Styling-Επιμέλεια: Shona Muir