Το περιεχόμενο του Μνημονίου Συναντίληψης που υπέγραψε με τη Τουρκία ζήτησαν από τη Λιβύη τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα. Λευκωσία και Αθήνα έχουν κινητοποιηθεί τα τελευταία 24ωρα ζητώντας να μάθουν για το περιεχόμενο του MOU μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το εν λόγω μνημόνιο αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και σύμφωνα με τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Αμφότερα τα υπουργεία Εξωτερικών έχουν στραφεί προς την κατεύθυνση της λιβυκής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν αντίγραφο του MOU. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είδε χθες τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Κύπρο από τον οποίο είχε συζητήσει το όλο θέμα. Σε πιο πειστικούς ρυθμούς κινείται η Ελλάδα αφού έδωσε τελεσίγραφο προς τον πρέσβη της Λιβύης μέχρι την Παρασκευή για να παρουσιάσει τη συμφωνία. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης

Η Λιβύη, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε να αποστείλει ομάδα διπλωματών στην Κύπρο προκειμένου να συζητήσει το θέμα του μνημονίου που υπέγραψε με την Τουρκία. Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έχει απαντήσει ακόμα θετικά στο λιβυκό αίτημα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας αυτό που θέλει η Λευκωσία, πριν αποδεχθεί το αίτημα της Λιβύης είναι το MOU για να το μελετήσει. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως αφού η Λευκωσία ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία-Λιβύη θα αποφασίσει στη συνέχεια κατά πόσο θα αποδεχθεί το αίτημα του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης να αποστείλει ομάδα διπλωματών στην Κύπρο για να συζητηθεί το θέμα του μνημονίου οριοθέτησης των τουρκολιβυκών θαλάσσιων ζωνών. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη «η ενέργεια της Τουρκίας δείχνει ότι η αναθεωρητική πολιτική της δεν στρέφεται αποκλειστικά ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια πολιτική που επηρεάζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των κρατών της περιοχής και ότι αυτό το μνημόνιο δεν στηρίζεται σε καμιά νομική βάση». 
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η Τουρκία «εκμαίευσε το μνημόνιο από τη Λιβύη ως αντάλλαγμα στη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στη χώρα». Η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας προς το καθεστώς της Λιβύης μέσω δεύτερου μνημονίου που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, έρχεται εναντίον σε αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αφού έχει επιβληθεί εμπάργκο όπλων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Ελληνικό τελεσίγραφο

Τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αν δεν παρουσιάσει τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας μέχρι την Παρασκευή θα κριθεί «persona non grata» και θα απελαθεί.

Σχολιάζοντας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι πρόκειται για δύο μνημόνια, με το ένα να αφορά ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία. Έκανε ειδική αναφορά στο δεύτερο μνημόνιο το οποίο, όπως είπε, είναι πιθανό να παραβιάζεται από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.
Αναφορικά με τη συνολικότερη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιχειρεί να γίνει αποδεκτή μια αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Αυτό το επιδιώκει ιστορικά, όχι μόνο τώρα με το Καστελλόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα νησιά», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη της Ελλάδας αυτή είναι μία αβάσιμη αντίληψη καθώς υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. «Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τελεσίγραφο Δένδια στον πρέσβη της Λιβύης

Ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Κάμελ 

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για την κλιματική αλλαγή, εξήρε ο ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Νάσερ Κάμελ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο νησί. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μεταξύ αυτών περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα φύλου, τη διμερή συνεργασία, τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και τις συνεργασίες της Κύπρου με χώρες της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Ο κ. Κάμελ χαρακτήρισε την Κύπρο μια πραγματικά ευρωμεσογειακή χώρα, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιότητάς της ως κράτος–μέλος της ΕΕ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην προώθηση από πλευράς Κύπρου της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Κάμελ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης το οποίο στερείται, όπως είπε, νομικής βάσης.

Όπως είπε ο υπουργός, ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, προκλήσεις και κρίσεις που εκτυλίσσονται γύρω μας δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα και δεν έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο μόνο σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και πιο πέρα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα για τις πιο πρόσφατες, κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την τελευταία προσπάθεια της Τουρκίας να διαταράξει την τάξη και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι βασισμένη σε κανόνες, με την υποτιθέμενη υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας με τη Λιβύη, η οποία στερείται νομικής βάσης», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι αρμοδιότητες της Ένωσης για τη Μεσόγειο συμπίπτουν πλήρως με έναν από τους κύριους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία αφορά τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.