Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και η ΟΠΑΠ Κύπρου ανακοίνωσαν την έναρξη της διαδικασίας για την απονομή των Βραβείων Ενεργού Πολίτη 2018-2019. Η διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά, αρχίζει με την κατάθεση και αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων τις οποίες θα κρίνει με την ψήφο του το κοινό.

Λεπτομέρειες για την όλη διαδικασία παρατέθηκαν σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που καθιερώθηκε και ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού. «Η συμβολική αυτή ημέρα» επισήμανε στο χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης, «έχει στόχο να προβάλει το έργο  των εθελοντών αλλά προπαντός να παροτρύνει και άλλους στην ένταξή τους στον εθελοντισμό. Αυτόν ακριβώς το στόχο εξυπηρετούν και τα Βραβεία Ενεργού Πολίτη η σημαντικότητα των οποίων έχει ήδη αναδειχθεί από τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του θεσμού». 

Ο κύριος Αλετράρης αφού επισήμανε την ανάγκη να επανέλθουμε στις αξίες που αναδεικνύει με αυθεντικό τρόπο ο εθελοντισμός, αναφέρθηκε στη σημασία των Βραβείων: «Αποδίδοντας την ηθική ανταμοιβή σε εθελοντές που διακρίνονται για τη δράση τους, προτάσσουμε στην ουσία το παράδειγμά τους σαν κίνητρο για τους υπόλοιπους πολίτες ώστε να ενθαρρύνουμε την περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου»

«Ως ΟΠΑΠ Κύπρου», κατέληξε ο κύριος Αλετράρης, «έχουμε διαχρονικά ενθαρρύνει τον εθελοντισμό με την θεσμοθετημένη στήριξη φορέων κοινωνικής προσφοράς με επίκεντρο τον άνθρωπο. Είμαι σίγουρος ότι, στο τέλος και αυτής της διαδρομής όλοι θα νιώθουμε όμορφα για την δράση των εθελοντών μας. Όπως ακριβώς όμορφα νοιώθει και η ΟΠΑΠ Κύπρου, αφού με την ολοκλήρωση της διαδρομής των πενήντα χρόνων, παραμένει – και θα παραμείνει- ο δυνατός σύμμαχος της κυπριακής κοινωνίας». 

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, αφού ευχαρίστησε την ΟΠΑΠ Κύπρου για την διαχρονική στήριξη της, τόνισε την πολυσήμαντη αξία των Βραβείων Ενεργού Πολίτη. «Σκοπός και στόχος μας» είπε, «είναι η ανάδειξη πρωτοβουλιών , οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων και ενδυναμώνουν τη δημοκρατία. Όλοι όσοι προτείνονται στη διαδικασία, είναι παραδείγματα προς μίμηση και θεωρούμε ότι είναι σημαντικοί πολλαπλασιαστές και πρεσβευτές, για την ενθάρρυνση και άλλων πολιτών να ενταχθούν στο κίνημα του εθελοντισμού».

Τη διαδικασία επιβλέπει και επενδύει με την εγκυρότητά του το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος του οποίου Δρ. Νίκος Καρτακούλλης, βεβαίωσε για τις ασφαλιστικές δικλείδες που και αυτή τη φορά θα κατοχυρώσουν το θεσμό. 

Την όλη διαδικασία των Βραβείων Ενεργού Πολίτη υποστηρίζει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της οποίας, Ρένος Ονουφρίου, αφού πρόταξε τη σημασία του θεσμού, βεβαίωσε ότι αυτός θα τύχει της δέουσας προσοχής και προβολής.