Σκληρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθήνα χαρακτηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών «άνευ αξίας», καλώντας την Τουρκία να «σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν: Η συμφωνία με Λιβύη στάλθηκε στα Ηνωμένα Έθνη

 
«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.
 
«Αξία θα είχε», συνεχίζει, «η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Είχε προηγηθεί το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ότι η Τουρκία θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της.

«Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές μας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε. Δεν είναι θέμα πολιτικής επιλογής, αλλά υποχρέωσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».