Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζοντας το Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Από εκεί μίλησε για τη στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αλλά και τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και με μονομερείς ενέργειες διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου «τοπάρχη» στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας» υπογράμμισε.

Επισήμανε δε τη βαρύτητα των εθνικών συμφερόντων σημειώνοντας πως δεν πρέπει να υπηρετούνται με την «ελαφρότητα της δημαγωγίας».

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

 
Στην ίδια εκδήλωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ειλικρινή και ανυποχώρητη, όπως την χαρακτήρισε, στάση του απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σας βεβαιώνω ότι παρουσίασα τις θέσεις μας με ειλικρίνεια, αλλά και ανυποχώρητα. Απέναντί μου άλλωστε είχα έναν ηγέτη ο οποίος μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο: Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ, είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στην Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα» τόνισε αναφορικά με τη στάση του απέναντι στον τούρκο ομόλογο του.

Συμπλήρωσε πως ο δρόμος των σχέσεων με την Τουρκία θα είναι δύσκολος και πως χρειάζεται ενότητα και ψυχραιμία.

«Πάντα ανοιχτοί στον γόνιμο διάλογο, πάντα κρατώντας τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, πάντα κλειστοί -όμως- στην άγονη υποχώρηση. Με αυτοπεποίθηση αλλά και ρεαλισμό. Χωρίς φωνές αλλά με αποτέλεσμα. Αυτός είναι σήμερα ο πατριωτισμός της ευθύνης, που πρεσβεύει η κυβέρνηση. Είναι ο μόνος δρόμος ο οποίος μπορεί και θα οδηγήσει -να είστε σίγουρες και σίγουροι- σε απτά αποτελέσματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οι διάλογοι

 
Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες, του διαλόγου που είχαν οι δύο ηγέτες και στον οποίο μάλιστα αποτυπώνονται ξεκάθαρα η θέση της Τουρκίας και η θέση της Ελλάδας για το μνημόνιο συνεργασίας της πρώτης με την Λιβύη, για το προσφυγικό και τον….ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Θα θέλαμε να λάβουμε γνώση της συμφωνίας που υποστηρίζετε ότι υπογράψατε με την Λιβύη.

Ερντογάν: Θα μπορούσατε να την λάβετε από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά τον απομακρύνατε…

Μητσοτάκης: Αφού βρισκόμαστε εδώ, γιατί να την ζητάμε από αλλού και δεν μας την δίνετε εσείς;

Ερντογάν: Δεν μπορώ να την δώσω. Θα κατατεθεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση για το προσφυγικό

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ευθέως στον πρόεδρο της Τουρκίας και την μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό από την πλευρά της Άγκυρας.

Μητσοτάκης: Το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται, σαν να αδιαφορούν για την αύξηση των ροών ή να κλείνουν τα μάτια σαν να τις ενθαρρύνουν κιόλας. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, με βάση τα όσα μετέφερε ο ίδιος σε τούρκους δημοσιογράφους.

Ερντογάν: Εσύ μου λες πως έχεις πρόβλημα με το προσφυγικό και μου λες τι να κάνω εγώ. Σε πρώτη φάση να πω πως είσαι μέλος της ΕΕ. Πρώτα στρίμωξε την ΕΕ, κάνε μια μεγάλη προσπάθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι αν η αλλαγή στάσης στο μεταναστευτικό οφείλεται στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να στηρίξει το αίτημα αυτό.

Μητσοτάκης: Θα μπορούσε να βοηθήσει η Ελλάδα ώστε να γίνουν δομές στην Τουρκία ή να χρηματοδοτηθεί η γειτονική χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αν η Τουρκία δεν συνεργάζεται, αν η Τουρκία δεν κάνει κάτι για να ελέγξει από το δικό της έδαφος, τις ροές, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με Τούρκους δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην επιπλέον πίεση προς την ΕΕ.

Ερντογάν: Μας στείλατε 2.000 πρόσφυγες και τους πήραμε. Δεν σας τους στείλαμε πίσω. Άρα η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει με αμοιβαία υποστήριξη. Εσείς έχετε ένα πλεονέκτημα, είστε μέλος της ΕΕ. Γι αυτό και οι συνεργάτες μας με αυτή την αμοιβαία υποστήριξη να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Η αναφορά Ερντογάν στον ΣΥΡΙΖΑ

 
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επιχείρησε να συνδέσει με μέλη κουρδικών οργανώσεων. Τη σχετική αναφορά έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στην δημοσιότητα.

Ερντογάν: Κοιτάξτε, όλα τα μέλη του DHKP-C, του PKK-YPG,  της FETO έρχονται συνέχεια σε σας. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταφύγιο τους. Αυτό που περιμένουμε από εσάς είναι να πάρετε θέση απέναντι τους. Να ξέρετε η στήριξη σας αυτή θα αυξήσει τη στήριξη μας προς την πλευρά σας. Θα μας βοηθήσει να κινηθούμε πιο θετικά στο προσφυγικό.

Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε υπηρεσίες ασφαλείας που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

 
Πηγή: philenews / in.gr