Η Κυβέρνηση εν γνώσει της ότι δεν θα δεσμευθούν ακίνητα του δημοσίου από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, έναντι του δημοσίου χρέους (όπως είχε αποφασιστεί το 2014) επιμένει στην έγκριση νομοσχεδίου ώστε να μπορεί να πουλά ανά πάσα στιγμή κρατικά φιλέτα. Η εμμονή της προκάλεσε ήδη χιονοστιβάδα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποψηφίους προέδρους, τις εργοδοτικές οργανώσεις, το ΕΤΕΚ και θα ακολουθήσει διαφωνία από πλευράς των τραπεζών.

Το χαλί κάτω από τα πόδια της Κυβέρνησης τράβηξε η ίδια η Κεντρική Τράπεζα, η οποία με επιστολή της προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι δεν θα παρευρισκόταν καν στη συνεδρία ημερομηνίας 23/10/2017 επειδή η ανταλλαγή (ακινήτων έναντι χρέους) δεν θα υλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάλιστα, την ανακοίνωση για ναυάγιο της ανταλλαγής έκανε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών όπως υποδεικνύει η Κεντρική Τράπεζα στην επιστολή της, στην οποία σημειώνεται ότι: «Αναφέρομαι στο θέμα 7 της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2017, αναφορικά με το δικαίωμα αποξένωσης κυβερνητικής κρατικής γης.

Η ανταλλαγή κυβερνητικής κρατικής γης προς εξόφληση χρέους της Κυβέρνησης με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν θα υλοποιηθεί, για λόγους που έχουν παρατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, κατά την προηγούμενη συνάντηση της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κρίνει ότι δεν υφίσταται λόγος εκπροσώπησής της στην εν λόγω συνεδρία». 

Αξίζει να σημειωθεί, πως ενώ η επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας απεστάλη στη Βουλή στις 20/10/2017, η Κυβέρνηση η οποία είχε ήδη ξεκαθαρίσει από την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών (2/10/2017 μέσω του υπουργείου Οικονομικών) ότι δεν θα γίνει ανταλλαγή με επιστολή του ιδίου του υπουργείου Οικονομικών, εμμένει στην ψήφιση νομοσχεδίου από τη Βουλή που προνοεί εκποίηση κρατικής γης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών (13/10/2017) παραπέμπει αρχικά στην κατάθεση του νομοσχεδίου (για εκποίηση κρατικής περιουσίας) στην πολιτική για βέλτιστη αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας, περιλαμβανομένης και της προοπτικής διάθεσής της στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για απομείωση υποχρεώσεων ίσης αξίας.

Με βάση την επιστολή του υπουργείου Οικονομικών ακολούθησε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (30/7/2014) για διενέργεια μελέτης με σκοπό την εξεύρεση τρόπων αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας (κρατικές εκτάσεις γης, κρατικά χωράφια, οικόπεδα και κυβερνητικά κτήρια). Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι προκηρύχθηκε διαγωνισμός και στις 29/11/2015 υπεβλήθη η τελική μελέτη. 

Στην επιστολή καταγράφονται και τα εξής:

– Τα ευρήματα της μελέτης για τη Φάση II αποτελούν τη βάση για χάραξη σχετικής πολιτικής ως προς τη βέλτιστη διαχείριση, αξιοποίηση και ανάπτυξη της κρατικής ακίνητης περιουσίας, με την ενεργή συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων. Ήδη, οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχουν ενημερωθεί για τα συμπεράσματα της μελέτης σε σχετική συνεδρία ημερ. 19/2/2016.

– Ενόψει των πιο πάνω είναι προφανές ότι, η δήλωση πολιτικής εξακολουθεί να υφίσταται και έχει τροχοδρομηθεί η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την τελική της διαμόρφωση.

– Ως εκ τούτου, θεωρούμε πολύ σημαντική την προώθηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου, το οποίο θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει με τον πλέον αποδοτικό και ευέλικτο τρόπο την κρατική περιουσία, κρατώντας πάντα ενήμερη τη Βουλή των Αντιπροσώπων.