Σε «καλοκαιρινό» έχει μετατραπεί το δημοτικό κολυμβητήριο Λευκωσίας στο πλαίσιο των εργασιών ανακατασκευής του και ήδη οι εκσκαφείς ξήλωσαν εκ θεμελίων την κολυμβητική δεξαμενή. Λόγω των εργασιών που διεξάγονται, και νοουμένου ότι αυτές θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος, το κολυμβητήριο θα επαναλειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023.

Στον χώρο του κολυμβητηρίου τοποθετήθηκαν δεκάδες τόνοι μπάζων που έχουν αφαιρεθεί με τη βοήθεια μεγάλων εκσκαφέων του εργολάβου.

Το κόστος αναγέννησης του κολυμβητηρίου είναι €6,5 εκατ. τα οποία αναμένεται να καταβάλει ο ΚΟΑ. Ανάμεσα στις εργασίες που θα υλοποιηθούν, περιλαμβάνεται τόσο το ολυμπιακό κολυμβητήριο, όσο και το δημοτικό κολυμβητήριο αλλά και η πισίνα καταδύσεων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Δήμος Λευκωσίας, ο οποίος επιθυμεί όπως το έργο ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ζήτησε από τον εργολάβο να καταβάλει προσπάθεια ώστε η δημοτική πισίνα, η οποία θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει ολυμπιακές προδιαγραφές, να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2023 ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές. 

Το κολυμβητήριο ανέστειλε τις εργασίες του τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για περίοδο 25 μηνών. 

Παρά τις όποιες αντιδράσεις σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του κολυμβητηρίου, φαίνεται πως η κατάστασή του ήταν τέτοια, ώστε ούτε ο Δήμος ούτε και ο ΚΟΑ (ο οποίος διαχειρίζεται την ολυμπιακή δεξαμενή) είχαν άλλη επιλογή από τη συντήρηση του κολυμβητηρίου. Κι αυτό επειδή οι εγκαταστάσεις, κυρίως οι μηχανολογικές, είχαν εξαντλήσει το όριο ζωής τους. 

Εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας είχε αναφέρει στον «Φ», πως «την τριετία 2018-2021 και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του 2022, έχει καταβληθεί για σκοπούς συντήρησης ποσό €1,7 εκατ., λόγω του πεπαλαιωμένου μηχανοστασίου της εγκατάστασης, αλλά και των πολλών κτηριολογικών φθορών». 

Η τελευταία μεγάλη συντήρηση έγινε το 1989 και έκτοτε το μηχανοστάσιο δεν αντικαταστάθηκε, τη στιγμή που όπως υποδεικνύουν οι αρμόδιοι, στα ξενοδοχεία αντικαθίσταται κάθε περίπου δέκα χρόνια.

Σημειώνεται πως η αρχική προσφορά που προκηρύχθηκε, ακυρώθηκε επειδή ενδιαφέρθηκε μόνο μία εταιρεία η οποία ζήτησε γύρω στα €10 εκατ. και συνεπώς θεωρήθηκε εξωπραγματική. Στη δεύτερη προσφορά επέδειξαν ενδιαφέρον δύο εταιρείες και η χαμηλότερη προσφορά θεωρήθηκε εντός του πλαισίου που είχε καθοριστεί.