«Πολλά είναι τα βάσανα των συνταξιούχων μας», είπε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης, ενώ όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, Δήμος Αντωνίου, «οι ηλικιωμένοι της Κύπρου περνούν τον δικό τους Γολγοθά και είναι καιρός η Πολιτεία και η κοινωνία στο σύνολο της να σταθεί αρωγός στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω και να εξοφλήσει αυτά που τους χρωστά – τη φροντίδα, την αγάπη και τη στήριξη που τόσο έχουν ανάγκη».

Μιλούσαν και οι δύο στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής με θέμα «Το ανθρώπινο δικαίωμα των ηλικιωμένων προσώπων να διάγουν αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ζωή και ειδικότερα το δικαίωμα στην κοινωνική ζωή, υγεία, άνεση και ασφάλεια» που ενέγραψαν από κοινού η πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και οι βουλευτές, ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν και Φωτεινή Τσιρίδου και του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Παρόντες ήταν και οι βουλευτές, ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς και ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης. Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν, επίσης, στη συνεδρία ο Αντώνης Δημητριάδης από την Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών και ο Ανδρέας Αθανασιάδης και Στέφανη Στεφάνου από τον Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου. Από κυβερνητικής πλευράς έκαναν παρεμβάσεις εκπρόσωποι του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (Κατερίνα Δημοσθένους), υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (Γιώργος Λουκά), υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας (Ειρήνη Παπαθεοδούλου), υπουργείου Εργασίας (Αθηνά Ψαρά), υπουργείου Υγείας (Ειρήνη Γεωργίου) και Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (Μαρία Φωτίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων σε γηροκομεία

Θέματα που ντροπιάζουν την κοινωνία μας

Η συνεδρία αυτή άνοιξε ουσιαστικά τη συζήτηση θεμάτων «που ντροπιάζουν την κοινωνία μας», όπως λέχθηκε και αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 στην Κύπρο που ανέρχονται σε πληθυσμιακό ποσοστό 22%, με αυξανόμενη τάση. Μεταξύ των προβλημάτων είναι η κακοποίηση ατόμων τρίτης ηλικίας σε Στέγες ηλικιωμένων, αλλά, όπως αναφέρθηκε και η κακοποίηση κάποιων από αυτούς στα ίδια τα σπίτια τους από συγγενικά τους πρόσωπα(!). Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε την ανησυχία της επικαλούμενη στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), σύμφωνα με τα οποία το 2017 καταγγέλθηκαν 626 περιστατικά βίας σε βάρος ηλικιωμένων και από τότε όπως είπε, δεν υπάρχουν σχετικά στατιστικά στοιχεία. Η Ρίτα Σούπερμαν μίλησε για «θανατηφόρα κοινωνική απομόνωση ηλικιωμένων», ενώ η Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρθηκε στη «φτωχοποίηση της τρίτης ηλικίας στην Κύπρο», όπου όπως είπε, «οι γυναίκες είναι τα θύματα του μεγάλου χάσματος που υπάρχει στις συντάξεις, καθώς οι συντάξεις τους είναι 40% χαμηλότερες από των ανδρών».

Έκανε, επίσης, αναφορά στο θέμα των ασφαλίστρων που αυξάνονται συνεχώς και χαρακτήρισε «τιμωρητικές» τις χρεώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες, επισημαίνοντας ότι «ενώ δεν έχει στοιχειοθετηθεί αυξημένη πρόκληση τροχαίων δυστυχημάτων από άτομα της τρίτης ηλικίας». Έγινε, επίσης, συζήτηση για τον «ψηφιακό αναλφαβητισμό» που εμποδίζει τους ηλικιωμένους να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε υπουργεία για θέματα σύνταξης και για άλλα επιδόματα και δικαιώματα», ενώ η εκπρόσωπος του υφυπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε προθυμία για συνεργασία με όλους τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που έχουν σχετικές γνώσεις για διευκόλυνση και ψηφιακή ενημέρωση της ομάδας αυτής των συμπολιτών μας.

Ηλικιωμένοι για ώρες παρατημένοι…

Η Ιφιγένεια Κάτσιη, εκ μέρους του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Δράσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προβλήματα των ηλικιωμένων κατοίκων των ορεινών περιοχών, αφού εγκαθίδρυσε και λειτουργεί το Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης Μαραθάσας Λευκωσίας που εξυπηρετεί εντελώς δωρεάν τους κατοίκους Πεδουλά, Μουτουλλά, Καλοπαναγιώτη, Οίκου και Γερακιών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι «δεν λειτουργεί φαρμακείο στην περιοχή, εκτός από το Κέντρο Υγείας Πεδουλά, ενώ δεν παρέχεται καθόλου ικανοποιητική ιατρική περίθαλψη στους ηλικιωμένους των χωριών, ούτε άμεση μεταφορά με ασθενοφόρο».

Τόνισε ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τακτές επισκέψεις και παροχή ιατρικής περίθαλψης, για επανδρωμένο κέντρο υγείας, για σταθμούς λειτουργίας ασθενοφόρων, για επίλυση του θέματος της προβληματικής λειτουργίας μέσων συγκοινωνιών. Υπήρχαν περιπτώσεις –είπε– που ηλικιωμένοι παρέμειναν για ώρες παρατημένοι στις στάσεις των λεωφορείων, μέχρι κάποιοι να ανακαλύψουν ότι λείπουν από τα σπίτια τους, γιατί δεν είχαν τη δύναμη να περπατήσουν για να πάνε σπίτι τους και δεν είχαν κανένα να τους μεταφέρει. Επίσης υπάρχει ανάγκη μεταφοράς και παράδοσης τροφίμων στους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας και δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο και ανάγκη για κατ’ οίκον φροντιστές που να τους μαγειρεύουν και να τους τακτοποιούν στο σπίτι».