Ως αστικό χρέος προς τη Δημοκρατία θα αντιμετωπίζονται από τον Έφορο Φορολογίας οι οφειλές που θα έχουν όσοι πώλησαν ακίνητα από τις 22 Φεβρουαρίου του 2021 και μετά και δεν θα καταβάλουν το τέλος 0.4%, για την στήριξη του προσφυγικού κόσμου.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, για να διασφαλίσουν πως θα εισπράττεται το τέλος επί των πωλήσεων ακινήτων και μετοχών, έχουν προσθέσει στο νομοσχέδιο πρόνοια, με την οποία θεσπίζεται νομική υποχρέωση των πωλητών ακινήτων ιδιοκτησίας και μετοχών για την καταβολή των τελών από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία. Παράλληλα, προβλέπεται πως, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο Έφορος Φορολογίας δύναται να λαμβάνει δικαστικά μέτρα εναντίον όσων δεν κατέβαλαν τις οφειλές τους προς το Τμήμα Φορολογίας.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «σε περίπτωση παράλειψης της καταβολής του τέλους κατά τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία έγινε από τις 22 Φεβρουαρίου 2021, ο Έφορος Φορολογίας θα μπορεί να λαμβάνει δικαστικά μέτρα και να εισπράττει οποιοδήποτε οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος προς τη Δημοκρατία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται πως η επιβολή του τέλους αρχίζει από την 22α Φεβρουαρίου του 2021, καθώς τότε είχε δημοσιευθεί ο νόμος με τον οποίο σε όλες τις αγοραπωλησίες των ακινήτων θα επιβαλλόταν το σχετικό τέλος. Παρά την έγκριση της νομοθεσίας, δεκαεννέα μήνες μετά, το κράτος δεν έχει εισπράξει ούτε σεντ, καθώς δεν είχε διευθετηθεί ο τρόπος καταβολής του τέλους και η αρμόδια αρχή που θα εισπράττει το 0.4%. Με το νομοσχέδιο, το οποίο θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Έφορος Φορολογίας αναλαμβάνει την εξουσία για την είσπραξη του τέλους 04% κατά τις πωλήσεις ακινήτων. Επίσης, διευκρινίζεται ότι καμία μεταβίβαση περιουσίας δεν θα πραγματοποιείται εάν δεν καταβληθεί προηγουμένως το συγκεκριμένο τέλος.

Βάσει στοιχείων που κατατέθηκαν στη Βουλή, από πέρσι τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα το κράτος θα έπρεπε να εισπράξει πέραν των €15.4 εκατ., τα οποία θα έπρεπε να διατεθούν στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος με τη σειρά του θα τα διέθετε για την οικονομική στήριξη των προσφύγων. Βάσει του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου, από την καταβολή του τέλους θα εξαιρούνται οι μεταβιβάσεις ακίνητης ιδιοκτησίας των οποίων το αντικείμενο πώλησης είναι η ακίνητη ιδιοκτησία η οποία περιλαμβανόταν σε πωλητήριο έγγραφο το οποίο είχε κατατεθεί στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2021.

Διαφωνίες

Υπενθυμίζεται πως εκτός της επιβάρυνσης με το τέλος θα μείνουν τα ακίνητα τα οποία πωλούνται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων δανείων. Παρά τις διευκρινίσεις σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις, οι τράπεζες θεωρούν πως υπάρχουν κάποια σημεία που δεν είναι ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο, που αφορούν τις πωλήσεις ακινήτων που θα γίνονται στο πλαίσιο των πλειστηριασμών. Τη διαφωνία του με την επιβολή του τέλους 0.4% επί της αξίας πώλησης των ακινήτων εξέφρασε και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών, ο οποίος θεωρεί πως το νομοσχέδιο κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα, είχε υποδείξει πως η στήριξη των προσφύγων αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, το νομοσχέδιο εξασφαλίζει πλειοψηφία, καθώς αναμένεται ότι θα ταχθούν υπέρ βουλευτές σχεδόν από όλα τα κόμματα.