Μπάχαλο επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία μετά τη χθεσινή παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία διατέλεσε τη μικρότερη θητεία στην εν λόγω θέση, μόλις 45 μέρες, στην ιστορία της χώρας. Η απόφαση έρχεται στον απόηχο της βαθιάς κρίσης που είχε προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο των Τόρις και επιδεινώθηκε προχθές, με ολοένα και περισσότερα στελέχη του κόμματος να ζητούν την απομάκρυνση της, την ίδια στιγμή που παραιτούνταν και υπουργοί. Την παραίτηση ακολούθησε η συντριβή της στερλίνας και η ραγδαία άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ενώ σήμανε και η εκκίνηση για τη διαδικασία της διαδοχής.

Σχεδόν έξι εβδομάδες μετά την εκλογή της, η Λιζ Τρας αποτελεί πλέον παρελθόν, ενώ βάσει όσων ανακοινώθηκαν, θα εγκαταλείψει την πρωθυπουργία όταν εκλεγεί νέος κομματικός ηγέτης. Είχε προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, μια εσωκομματική ψηφοφορία με τη συμμετοχή όχι μόνο των εν ενεργεία βουλευτών αλλά του συνόλου των μελών του Συντηρητικού κόμματος. Από εκείνη την ψηφοφορία είχε βγει νικήτρια η Λιζ Τρας αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ρίσι Σούνακ.

Όμως, η κυβερνώσα παράταξη των Τόρις επιστρέφει άρον – άρον στις κάλπες για να εκλέξει νέο ηγέτη. Η διαδικασία, ωστόσο, αυτή τη φορά δεν θα κρατήσει μήνες αλλά μόνο λίγες ημέρες. Όπως ανακοινώθηκε, χθες, στόχος είναι οι Τόρις να έχουν εκλέξει τον νέο ηγέτη τους ώς τις 28 Οκτωβρίου, προκειμένου αυτός να αναλάβει ώς την 31η Οκτωβρίου. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί, είναι το ποιοι θα είναι αυτή τη φορά οι υποψήφιοι για την ηγεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέοι κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση Τρας – Δίνει μάχη για να παραμείνει στην εξουσία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο νυν υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δεν προτίθεται να μπει ξανά στην κούρσα, αφού έσπευσε να αποκλείσει τον εαυτό του από τη διαδικασία. Πληροφορίες θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να διεκδικεί εκ νέου τη θέση του. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί καθώς κάνει διακοπές στην Καραϊβική.

Αντίδραση αναμένεται και από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αναμετρήθηκε στην τελευταία κούρσα  για την ηγεσία των Τόρις με την Λιζ Τρας, με τις αναφορές να τον θέλουν έτοιμο να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση. Πιθανή υποψήφια είναι και η Πένι Μόρντοντ, η οποία είχε έρθει τρίτη στην προηγούμενη αναμέτρηση μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Άλλα ονόματα που κυκλοφορούν είναι ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κέμι Μπέιντενοχ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και η πρόσφατα παραιτηθείσα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν.

Πάντως, γενικές εκλογές το συντομότερο ζητά η αντιπολίτευση, μέσα από τα κόμματα των Εργατικών, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών αλλά και η Νίκολα Στέρτζιον στη Σκωτία.

Η ανακοίνωση της παραίτησης

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο αστάθειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας και η χώρα μας πιέζεται από την πολύ χαμηλή ανάπτυξη. Εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω αυτό. Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στις περικοπές στην Εθνική Ασφάλιση», ανέφερε στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

«Και το όραμά μας ήταν μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit. Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, πως δεν μπορώ να υλοποιήσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με τον Βασιλιά και τον ενημέρωσα ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος», είπε μεταξύ άλλων.