Από τις 15 Δεκεμβρίου 2022, οι πελάτες της Ελληνικής Τράπεζας που θέλουν να κάνουν καταθέσεις ή αναλήψεις έως €500 θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) και δεν θα εξυπηρετούνται στα ταμεία. Επί της ουσίας, η Ελληνική δίνει συνέχεια στην πολιτική που θέλει τις καταθέσεις και αναλήψεις μετρητών να γίνονται σε μεγάλο βαθμό εκτός καταστήματος και οι πελάτες – φυσικά πρόσωπα να χρησιμοποιούν περισσότερο τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τις ΑΤΜ. Η  Ελληνική Τράπεζα ενισχύει τον θεσμό των «meeter greeter», δηλαδή του υπαλλήλου που βρίσκεται εντός του καταστήματος και εκπαιδεύει τους πελάτες στη χρήση των εναλλακτικών καναλιών. Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα διευκρινίζει ότι οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (π.χ. ηλικιωμένοι) που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις ΑΤΜ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά μέσω των ταμείων της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλείνει άλλα 9-10 καταστήματα η Ελληνική Τράπεζα

Επίσης, από τις 15 Δεκεμβρίου 2022 οι καταθέσεις από τρίτους (για οποιοδήποτε ποσό) δεν θα γίνονται δεκτές στα ταμεία.

Καταθέσεις νομισμάτων πέραν των €200 θα γίνονται αποκλειστικά στα καταστήματα που διαθέτουν μηχανές Cash360. Η Ελληνική διαθέτει 11 μηχανές Cash360 coin και πέντε Cash360 notes σε επιλεγμένα καταστήματα σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, προσφέροντας τη δυνατότητα κατάθεσης μεγάλου όγκου κερμάτων με τη χρήση ειδικού κώδικα.

Επίσης από την 1η Νοεμβρίου οι συναλλαγές με ξένα χαρτονομίσματα (αγορά, ανάληψη, κατάθεση) και η έκδοση επιταγών ξένου νομίσματος θα προσφέρονται πλέον σε συγκεκριμένα καταστήματα, τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας .

Είναι γνωστό ότι η Ελληνική θα εφαρμόσει σχέδιο εθελούσιας εξόδου για μείωση του προσωπικού μέχρι 500 άτομα και αυτό σημαίνει λιγότερο προσωπικό στα καταστήματα για εξυπηρέτηση των πελατών και κυρίως στα ταμεία. Παράλληλα με τη μείωση του προσωπικού που θα εξυπηρετεί τους πελάτες υπάρχει και συρρίκνωση του δικτύου, με το κλείσιμο καταστημάτων. Πηγές της Ελληνικής ανέφεραν στον «Φ» ότι στόχος είναι στα καταστήματα να προσφέρονται τραπεζικές υπηρεσίες που αφορούν, για παράδειγμα, την ενημέρωση και υποβολή αίτησης για ένα δάνειο και λιγότερο υπηρεσίες για αναλήψεις ή καταθέσεις μετρητών.