Tο Επαρχιακό Γραφείο Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Στατού-Αγίου Φωτίου, τους οργανωμένους φορείς της Κοινότητας και το Σωματείο ΣΕΒΑΣ Πάφου «Στέλιος Κυριακίδης», διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Στέλιος Κυριακίδης, πρότυπο Ανθρώπου και Αθλητή».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του αθλητή, τον Στατό- Άγιο Φώτιο, σήμερα και ώρα 10:30 π.μ. στο Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Στατού-Αγίου Φωτίου και θα  διεξαχθεί στα πλαίσια της αθλητικής εκδήλωσης «ΚΥΡΙΑΚΙΔΕΙΑ 2022».

Θα περιλαμβάνει παρουσίαση ερευνητικών εργασιών, οι οποίες εκπονήθηκαν από μαθητές  των Λυκείων και του Αθλητικού Γυμνασίου Πάφου, με θέματα που έχουν προταθεί από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις υπό την καθοδήγηση του καθηγητή  Ιστορίας,  Δρ. Γιώργου Γιωργή.  Πολύτιμη αρωγή στην ερευνητική προσπάθεια των μαθητών προσέφεραν και οι εκπαιδευτικοί των μαθητών/τριών. Οι μαθητές/τριες ανέτρεξαν σε αρχειακό υλικό και ερεύνησαν ξεχωριστές πτυχές της ζωής και του έργου του μεγάλου αθλητή.

 

 

 

Στην σημερινή ημερίδα θα απονεμηθούν βραβεία και έπαινοι, τα οποία προσφέρει το κοινοτικό συμβούλιο Στατού- Αγίου Φωτίου στους/στις διακριθέντες μαθητές/τριες που έλαβαν μέρος στον εικαστικό διαγωνισμό ανάμεσα σε παιδιά που επέλεξαν το μάθημα «Θέματα Τέχνης» στο Λύκειο, με στόχο να προωθηθεί η δημιουργική ικανότητα μαθητών/τριών.

Σκοπός της ημερίδας είναι αφενός μεν να αναπτύξει την ερευνητική ικανότητα των μαθητών, αφετέρου δε να  διαδώσει και να αναδείξει τον διαχρονικό ρόλο του Στέλιου Κυριακίδη στην ιστορία του αθλητισμού, καθιστώντας τον ένα    πρότυπο  Ανθρώπου  και Αθλητή.

Ο Στέλιος Κυριακίδης, με τη νίκη του στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1946, έγινε πρέσβης των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού. Αξίες που είναι οικουμενικές και αποτελούν πανανθρώπινη κληρονομιά. O Στέλιος Κυριακίδης έτρεξε στον ιστορικό Μαραθώνιο της Βοστώνης για την ανθρωπότητα και την αξιοπρέπεια της ζωής του καθενός από εμάς. Υπήρξε ένας σωστός Έλληνας, ένας σεμνός άνθρωπος, ένας αληθινός ήρωας που δεν πρέπει να ξεχάσουμε.