Η λογική της ταϊβανοποίησης κυριαρχεί στο μυαλό του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος πήγε στο Λονδίνο ζητώντας μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα, κινήθηκε κατά έναν εκβιαστικό τρόπο προς τους Ελληνοκύπριους ζητώντας τους «να αλλάξουν νοοτροπία», διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να συμπεριφερθεί κατά τον ίδιο τρόπο όπως και το 2004 το 65% των Τουρκοκυπρίων.

Δηλαδή, αν δεν «αλλάξουν νοοτροπία» τότε δεν θα υπάρξει θετική στάση των Τουρκοκυπρίων σ’ ένα νέο δημοψήφισμα. Στον κατάλογο των αξιώσεων Ακιντζί που θα πρέπει «να αλλάξουν νοοτροπία» οι Ελληνοκύπριοι, είναι και η αποδοχή των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. 

Μιλώντας σε συγκέντρωση Τουρκοκυπρίων στο Λονδίνο, ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε πως είναι καιρός να αρχίσουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τα κατεχόμενα. Προσέγγιση που δείχνει ότι και ο Μ. Ακιντζί, παρά τα όσα υποστηρίζει, φαίνεται να υιοθετεί τη λογική ταϊβανοποίησης του Κυπριακού. Στα πλαίσια της τοποθέτησής του, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η τ/κ κοινότητα δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μειονότητα του κυπριακού κράτους ή σε επαρχία του τουρκικού κράτους. Σε περίπτωση νέου αδιεξόδου στο Κυπριακό, η τ/κ κοινότητα θα συνεχίσει την πορεία της με το δικό της «κράτος». Σε περίπτωση λύσης θα λάβει μέρος στον νέο συνεταιρισμό ως «ισάξιο» μέλος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του άφησε να εννοηθεί ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ παραμένουν σε ισχύ, καθώς «δεν μπορούμε να πούμε ότι οι παράμετροι του ΟΗΕ πέθαναν, τους ρίχνουμε στον κάδο». Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση της διζωνικότητας, της πολιτικής ισότητας, της εκ περιτροπής προεδρίας που έχουν -σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη- ενταχθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες μετά από τη δική του προσπάθεια. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως δεν δημιουργούνται προβλήματα λόγω του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά λόγω «της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν πιστεύει και δεν εναρμονίζεται με αυτές τις αρχές».

Απευθυνόμενος σε μέλη της τ/κ κοινότητας της Βρετανίας, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι από τώρα και στο εξής η προσπάθεια λύσης θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, να αποδίδει σημασία στα χρονικά περιθώρια και να έχει τη μορφή «πακέτων». «Δεν επιθυμούμε αναποτελεσματικές συνομιλίες που θα διαρκέσουν άλλα 50 χρόνια», τόνισε ο κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι σήμερα η διαδικασία επίλυσης είναι πιο δύσκολη σε σχέση με το 2004 και αναφερόμενος στις πρόσφατες διασκέψεις τόνισε: «Οι Ε/κ ονειρεύτηκαν στις συνομιλίες την ολοκληρωτική απόσυρση της Τουρκίας από το νησί. Αυτός δεν ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος. Ωστόσο, θα μπορούσε να διατηρηθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο σε λογικό επίπεδο-πλαίσιο. Και εμείς προτείναμε αυτό. Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία έπραξαν λογικά. Ωστόσο, η μαξιμαλιστική πρόταση τους, περί ”μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις” δεν μας παρείχε ευκαιρία για συμφωνία. Εξίσου, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Ε.Ε., αλλά ούτε και η Βρετανία δεν μας κατηγόρησαν για το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Φάνηκε ξεκάθαρα ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο. Ωστόσο, στα έγγραφα που προέκυψαν οι δύο πλευρές έλαβαν ίσους ρόλους. Δεν αναφέρθηκαν οι πραγματικότητες. Αδικήθηκε η ΤΔΒΚ».

Κορνηλίου: Συνειδητά δεν επέρριψε ευθύνες ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ο πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε πως ο ΓΓ δήλωσε και συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν στη διάθεση των μερών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα iKypros, ο Κ. Κορνηλίου σημείωσε πως «αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι επαναβεβαιώνεται η δέσμευση και η ετοιμότητα των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να στηρίζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Τα Ηνωμένα Έθνη αντιλαμβάνονται και σέβονται πλήρως το ότι η διαδικασία είναι και παραμένει αμιγώς κυπριακής ιδιοκτησίας». Για τον λόγο αυτό, είπε, ο ΓΓ ξεκαθαρίζει ότι η εξεύρεση λύσης και η κατάληξη σε συμφωνία εναπόκεινται στα μέρη, ενώ παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στη διάθεση των πλευρών για να διευκολύνουν τη διαδικασία. 
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο πρέσβης Κορνηλίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο ΓΓ  απέφυγε συνειδητά στην τελευταία του έκθεση για τις καλές υπηρεσίες να επιρρίψει ευθύνες για το αδιέξοδο που προέκυψε στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, επιδιώκοντας να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης των προσπαθειών και να μην υπονομεύσει τις όποιες προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».
Ο Κορνήλιος Κορνηλίου επανέλαβε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση μίας συνολικής λύσης του Κυπριακού που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η οποία θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαβεβαιώσει επ’ αυτού τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης όσο και γραπτώς, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητά μας όπως επαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κύπριος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισε πως επιδίωξη της Λευκωσίας είναι «να υπάρξει μια ενδελεχής κι επαρκής προετοιμασία, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη αδυναμιών του παρελθόντος και η οποία θα επιτρέψει τη σύγκληση μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, μεγιστοποιώντας στο μέτρο του δυνατού τις προοπτικές για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων». Κάλεσε «την Τουρκία και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική πολιτική βούληση για την επίτευξη μίας συνολικής και λειτουργικής λύσης που θα δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες ασφάλειας κι ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και τα όποια εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών».