Επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου βρέθηκε σε ιατρικό κέντρο για παιδιά και σε κέντρο αποκατάστασης ασθενών, πραγματοποιεί την Παρασκευή η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, η οποία είχε συνάντηση με τον Ουκρανό Υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Ουκρανός Υπουργός και η Επίτροπος υπέγραψαν συμφωνία για σύνδεση της χώρας με το πρόγραμμα EU4Health, ώστε η Ουκρανία να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τον τομέα της υγείας.

Η συμφωνία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να συμμετάσχει αμέσως σε προγράμματα χρηματοδότησης. Η Ουκρανία είχε καταθέσει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Η αντοχή και η στωικότητα των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών που είδα σήμερα κατά την επίσκεψή μου προκαλούν περίσκεψη και ταπεινότητα» ανέφερε η κ. Κυριακίδου .

Η Επίτροπος ανέφερε πως ένιωσε συγκίνηση και λύπη βλέποντας πως οι πολίτες υποφέρουν ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής, και πρόσθεσε πως με την υπογραφή της συμφωνίας για πρόσβαση της Ουκρανίας στο πρόγραμμα EU4Health, η χώρα «θα μπορέσει να επωφεληθεί γρήγορα από τα κονδύλια της ΕΕ για την υγεία, ώστε να στηρίξει χωρίς καθυστέρηση τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και μακροπρόθεσμα να στηρίξει την ανοικοδόμηση».

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί αδιανόητες σωματικές και ψυχικές κακουχίες σε εκατομμύρια ανθρώπους, και ασκεί τεράστιες πιέσεις σε ένα σύστημα δημόσιας υγείας που έχει ήδη πληγεί σοβαρά» πρόσθεσε, αναφέροντας πως η συμφωνία που υπογράφηκε αποτελεί ακόμα ένα μήνυμα στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός Υπουργός Υγείας ανέφερε πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα EU4Health αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα του πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα βελτιώσει τις ζωές των πολιτών.

Όπως τόνισε, η βοήθεια από την ΕΕ σημαίνει πως η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα «να λάβει οικονομική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης».

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, με τη σύνδεση της χώρας με το πρόγραμμα EU4Health, οι ουκρανικές υγειονομικές αρχές και ο ευρύτερος τομέας της υγείας θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Η χρηματοδότηση μπορεί να αξιοποιηθεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις του πολέμου στις υποδομές υγείας καθώς και για δημόσια και ιδιωτικά προγράμματα στο πλαίσιο της μελλοντικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Η χώρα θα εκπροσωπείται ακόμα στις πολιτικές συζητήσεις που γίνονται με τα κράτη μέλη της ΕΕ για διαμόρφωση των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας.